Долината на река Доро - най-красивият район с най-добрите вина в Португалия

Португалия е известна туристическа дестинация, но нейните забележителности не се изчерпват само с Лисабон и Порто. Долината на река Доро е сред най-ценените и предпочитани места за ценителите на качествените вина, красивите гледки и не толкова познатите забележителности.

Но какво прави поречието на Доро толкова вълшебно, че всеки, който мине от там оставя част от сърцето си?

От векове това е най-известният винен район в страната, а вината му са сред най-добрите в Европа.  И въпреки че понякога виното опиянява, никой не забравя красивите гледки и се връща отново и отново.

Знаете ли кое е най-известното пенливо вино в страната и едно от най-предпочитаните не само в Европа? Историята на пенливите вина в района на Ламего можем да проследим няколко века назад, но преди около век една винарна превръща името си в нарицателно за „най-доброто“  - Рапосейра.

Интересно е, че сортовете грозде, благодарение  на който Ламего придобива популярност като винена дестинация, са типични за Шапан, Франция. Въпреки това начинът на производство, климатът и вниманието на производителите, превръщат Рапосейра в един от символите на Португалия.

Но има едно вино, което е толкова известно, че името му живее собствен живот и дори някои хора забравят, че идва от Порто. Досетихте ли се? Портвайн, или Порто, се е превърнал в емблема не само на португалското гастрономическо чудо, но и е приеман за едно от най-изтънчените питиета. Все пак аристократичните британци са сред едни от най-големите му почитатели. А и те стоят в основата на създаването му - португалците измислили начин да запазят качествата на вината по време на дългия път по море. И така благодарение на гроздовият спирт виното не само, че не се разваляло, а станало по-сладко.

Край Доро може да опитаме толкова невероятни вкусове, които да се запечатат в ума ни, но гледките, които се откриват към всяка частичка от винения район няма как да забравим, дори и след няколко чаши Порто!