Фоторазходка - Загреб, Люляна, Венеция, Плитвички езера, Постойна яма

Обичате ли да разглеждате снимки от красиви и интересни места? И ние! Обичаме да разлистваме албумите от отминалите ни пътешествия и да проучваме новите дестинации и какво да очакваме.

Затова започваме една поредица, която кръстихме "Фоторазходка". Ще ви покажем местата, на които сме били, за да бъдете подготвени и най-вече - да ви напомним да не забравяте фотоапарата си, да заредите телефоните и всички други устройства, с които може да снимате.

Първата ни Фоторазходка е от една от най-красивите ни екскурзии - до Загреб, Венеция, Любляна, Плитвички езера и Постойна яма. Преминали вече през този маршрут, сме уверени, че гледките не само си заслужават да бъдат заснети, но и трябва задължително да се видят пак!

Започваме пътешествието си една от най-забележителните природни красоти на Хърватия - Плитвичките езера. Бързаме да заснемем една от най-популярните гледки отвисоко. От пръв поглед се убеждаваме защо е сред най-сниманите местенца в националния парк. 

 

Пътят до гледките от птичи поглед също не са за пренебрегване!

 

 

Селфито е супер, но снимка на групата носи повече настроение :)

 

 

Част от очарованието на Плитвичките езера е и че да си близо до водата пак е красиво.

 

 

От Плитвичките езера продължаваме към неповторимата Венеция! Площад Сан Марко ни посреща с гледка към едноименната катедрала.

 

 

 

Разбира се, раходката по "улиците" на Венеция е повече от забавна, а за придвижването е необходимо човек да има специални умения.

 

 

 

Над каналите на Венеция са изградени множество мостове, които дават възможност за раходки по малките улички на италианската перла. Но в сърцето на града се намира Риалто - един от знаковите мостове над Канале Гранде.

 

 

 

След Венеция, пътешествието ни продължава към друга природна забележителност, този път в Словения. Пещерата Постойна яма е с най-дългия пещерен туристически маршрут и легендите за нея не са една и две. А един от най-добрите начини да я разгледаме е с влакче.

 

 

След като сме се нагледали на пещерни образувания, видяли сме някое и друго пещерно драконче, и се отправяме към столицата на Словения. В Любляна можем да открием романтиката на Венеция, мистиката на приказките и удобството на съвремието.

 

 

 

Площад "Прешерен" е сърцето на старата част на Любляна. Затова не го подминаваме, а правим хубава разходка, заобиколени от красивите старинни сгради.

 

 

А от Тройния мост се открива страхотна гледка както към площада, така и от знаковата франциска църква.

 

 

Когато сме в Любляна, няма как да пропуснем и символът на града - Драконовият мост. Все пак сме в Словения!

След обиколката ни на Любляна отпътуваме за не по-малко интересният Загреб. Поглеждаме го отвисоко и се зареждаме с нови сили.

 

 

Спираме за обща снимка пред най-голямата църква в града - Света Богородица. Внушителното здание се издига над повечето сгради, което е видимо без усилие, особено стъпили "на покривите" на Загреб.

 

 

Знаете ли защо Каменната порта е сред най-посещаваните места в Загреб? Едната причина е, че преди векове именно тя е била един от входовете на града, а другата е вярванията, че тук желанията се сбъдват. Всъщност причината за това е малък параклис, посветен на Дева Мария, който оцелява след голям пожар преди няколко столетия.

 

 

Църквата "Свети Марк" също е част от загребската ни обиколка. Приличаща по-скоро на нарисувана, отколкото на реална постройка, покривът на "Свети Марк" ни посреща с ярки цветове и гербове на Загреб и Хабсбургското Хърватско кралство.

 

 

След това провокиращо въображението пътуване, изпъстрено с приказни истории и легенди, спомени и исторически факти, се връщаме в България. И дори преди да сме стъпили на родна земя, вече правим планове за следващия път, когато отново ще преоткрием Загреб, Любляна, Венеция, Постойна яма и Плитвичките езера.