Бразилия и Аржентина – отвъд познатото




This photo of Tigre is courtesy of TripAdvisor



Бразилия и Аржентина са две от най-посещаваните страни в Южна Америка. Всяка година, милиони туристи от цял свят прелитат хиляди километри, за да се докоснат до тяхната култура и да се потопят в горещата им атмосфера.
Копакабана, карнавалът в Рио, Статуята на Христос, Буенос Айрес  са се превърнали в синоними на двете държави и да определяни като най-големите забележителности не само на континента, но и в световен мащаб. 
Разбира се, това са все места, които си заслужава да посетим, но днес ще ви представим места, които са останали сякаш леко в сянка от популярните туристически атракции.
 

В Аржентина, в близост до столицата Буенос Айрес, има град, наречен Тигре. Името му, да, точно както си мислите, означава тигър и дори ликът му е изобразен на флага на града. Има различни истории за произхода на името. Едната от тях е , че в миналото районът е бил известен като ловно място за ягуари, които местните бъркали с тигри. Освен заради наличието на животните, градът сменя името си от Лас Кончас на Тигре и поради значението на „конча“. Ако на испански това означава черупка, то в тази част на Южна Америка е неприлична обида. Така местните решили да си спестят подигравките и да сменят името на града на Тигре. 

Снимка: Личен архив

Днес, Тигре е очарователен град, който привлича бохемите, любителите на яхти, изкуството и историята. През годините, много световноизвестни личности, като Мадона например, са оценили неповторимата атмосфера на градчето и са чести негови посетители.

Тигре е известен с множеството малки островчета, които са образувани от преминаващата река. В комбинация с красивите сгради, наподобяващи колониален стил, цветните пазари и лодките, всичко това описва красива картина, заслужаваща дни на любуване.

Ако сте почитатели на внушителните сгради с изящни орнаменти и на други произведения на изкуството, няма как да не забележите великолепната сграда край реката, в която се помещава Музеят за изкуство на Тигре. Самата къща е използвана за клуб на местния елит и богатите в района от края на 19 в. и началото на 20 в.

Във въздуха на Тигре се усеща бохо шик духа на миналото и той е попил навсякъде – от малките улички и дървените лодки до къщите и заведенията. 

Снимка: Личен архив

В непретенциозен стил са и характерните за района ястия. Основно се залага на асадо, или барбекю, така че ако сте любител на печеното месо и зеленчуци – не го пропускайте. Традиционният сандвич choripán с чоризо, присъства на всяка трапеза като предястие.

Щом става дума за атрактивни места, свързани с вода, а и ако искаме да изберем невероятно място, което обединява Аржентина и Бразилия – трябва да споменем водопадите Игуасу!

Снимка: Личен архив

Определяни за едно от чудесата на природата, водопадите впечатляват както с размерите си, така и с мощта си, те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Съставен от десетки водопади, Игуасу е два пъти по-пълноводен от Ниагара, а над 200-те му водопади са разположени на територията и на Бразилия, и на Аржентина. 

Най-впечатляващ е Дяволското гърло. Водопадът е с височина над 80 м, а формата на подкова е образувана от общо 14 водопада.

Снимка: Личен архив

Освен със спиращи дъха водни гледки, паркът е богат и на различни растения и животни, които превръщат Игуасу в едно от 7-те нови чудеса на природата, при гласуване през 2011 г.

Бразилия и Аржентина вървят ръка за ръка и се обединяват не само от Игуасу, но и от пъстрата култура, незабравими вкусове, вдъхновяващи гледки.