Необятна Европа

Малага. В търсене на Пикасо
Публикувано на: 01.04.2024 г.
Познаваме го като кубист, като сюрреалист, новатор, ненаситен любовник – романтичен, арогантен, понякога дори и жесток. Кой всъщност е Пикасо и как родната Малага, където прекарва ранното си детство, го формира като човек и творец?

Атмосферата и ежедневието на онези години стават вдъхновение за някои от повтарящите се теми в картините му – фламенко, бикове и гълъби.

Той е първото дете в семейство

от средната класа – на Хосе Руис и Бласко и Мария Пикасо и Лопес. Баща му произлиза от род на дребни благородници и през по-голямата част от живота си е учител по изобразително изкуство и уредник в местни музеи. Първородният му син се ражда на 25 октомври 1881 г. под името Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир Патрицио Руис и Пикасо.


Сн.: личен архив

В края на 19 век в Малага e проспериращ град, на второ място след Барселона по индустриална мощ и морска търговия, благодарение на производството на желязо и стомана, както и на развитото селското стопанство. Новата буржоазия постепенно измества старата земевладелска аристокрация, строят се елегантни сгради и просторни булеварди с обществени паркове и градини. Това е времето, когато властите започват да инвестират в зараждащия се туризъм, но притокът на чужденци води след себе си проституция, наркотици, хазарт, веселби и партита.


Сн.: личен архив

Такъв е животът, който слага своя

отпечатък върху детството на художника

в Малага. Затова тръгваме по улиците на родния му град, за да търсим местата, белязали творбите на испанския гений.
Започваме нашия маршрут от Plaza de la Merced №15 – домът, в който се ражда художникът, се намира на открит и оживен пазар в миналото. Днес тук е офисът на Фондация „Пикасо”. Създадена през 1988 г. нейната мисия е да изучава и популяризира живота и творчеството на майстора.


Сн.: личен архив

Музеят (Museo Picasso Málaga) притежава ценна колекция от негови произведения, както и на други съвременни художници. Идеята за създаването му е от 1953 г. – тя е обсъдена от художника и Хуан Тембури Алварес, който отговаря за изящните изкуства в провинция Малага. Пикасо прегръща идеята негови творби да бъдат изложени в родния му град, но проектът пропада. До 1996 г., когато

инициативата поема Кристин Руис-Пикасо

вдовица на най-големия син на художника, Пол Руис-Пикасо. Ентусиазмът на жителите на Малага е толкова голям, че правителството на автономна област Андалусия купува двореца Буенависта в сърцето на историческия квартал, за да настани колекцията. Основното ѝ ядро са 233-те творби, които Кристин и Бернар Руис-Пикасо, внука на художника, даряват на Фондацията.


Сн.: личен архив

На ъгъла на Plaza de la Merced и на Calle Granada е Farmacia Bustamante – в детските години на Пикасо се казвала Mamely на името на собственика си Антонио Мамели, близък приятел на бащата Хосе Руис. Задната стаичка е място за срещи на приятелите на фармацевта.

Съвсем наблиза е църквата „Св. Апостол Яков” (Santiago Apósto), където е кръстен Пабло Пикасо на 10 ноември 1881 г. Храмът от 16 век има сравнително скромна фасада, но за сметка на това впечатляващ бароков интериор и кула Mudéjar.


Сн.: личен архив

На същата Calle Granada, в сградата под №5 е бил бижутерийният магазин на чичото на Пикасо. Балдомеро Гиара е важна фигура в биографията на художника – той го финансира, докато учи в Кралската академия за изящни изкуства „Сан Фернандо” в Мадрид. Ако се отбиете в него, непременно обърнете внимание на красивите алегории от 19 век, изрисувани на тавана. От Calle Granada стигаме до Calle San Agustín, където се намира

Музеят Picasso в Малага

открит през 2003 г. Колекцията показва различните художествени фази, през които е преминал Пикасо, с примери за негови рисунки, маслени картини, гравюри, скулптури и керамика. Сградата е прекрасен пример за андалуска архитектура от 16 век, със смесица от ренесансови и мудехарски елементи. Дворецът е построен от Диего де Казала, началник на кралския флот и армия, който участва в християнското завладяване на Малага през 1487 г. Той е издигнат върху руините на дворец на Насрид, някои елементи от който все още са запазени, като кулата източно от главния двор. Галерията е разширена по проект на нюйоркския архитект Ричард Глукман, за да се слее безпроблемно с варосаните сгради на града.


Сн.: личен архив

В края на улицата, до едноименната църква, е старият манастир и колеж „Свети Агустин”, където се е помещавал общинският архив и музей на Малага през 19 век, в който бащата Хосе Руис е уредник. В неговото ателие младият художник сътворява първите си произведения.

Продължаваме към Plaza de la Constitución в търсене на Асоциацията за изкуства и науки Ateneo de Málaga, бившето Училище за изящни изкуства San Telmo, където преподава Хосе Руис. Пабло Пикасо учи на съседната Calle Comedias №18 в Colegio de San Rafael.


Сн.: личен архив

Като дете Пикасо често посещава

Арената за корида La Malagueta

където в задушните следобеди гледа танца на матадорите. След едно такова посещение 9-годишният гений рисува картината "Пикадор". Любовта си към коридата по-късно той превръща в една от най-емблематичните теми в творчеството си.
Едно от най-добрите места за откриване на Пикасо е неговият роден град Малага – андалуският пристанищен град на южното Средиземноморско крайбрежие на Испания. Въпреки че семейството се мести в Ла Коруня в Северна Испания, когато Пабло е на 9 години, а животът му продължава в Мадрид и Барселона, преди да се установи трайно в Париж през 1904 г., Пикасо винаги се е считал за malagueño.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.