Необятна Европа

Рейнско злато
Публикувано на: 25.05.2023 г.
Изумителната красота на долината на река Рейн е възпята от много композитори (един от които е Вагнер), вдъхновила е поети (като лорд Байрон), рисувана е от десетки художници (например Търнър). Тя извира от Алпите и по пътя си към Северно море преминава през шест държави, като изминава внушителните 1233 км.

От древността до днес реката е оживена водна магистрала, по която се движат луксозни круизни кораби и върволица от шлепове. Най-големият приток на Рейн е Майнц. Там, където двете реки се срещат, в района на Рейнгау, е царството на ризлинга. Красивата долина е осеяна с приказни замъци, тук там се издигат драматични скали и живописни хълмове, свързани с местни легенди за русалки и красиви принцове.

Ако се отправите на круиз по долината на Рейн, ще откриете един нов свят, пропит с духа на немския романтизъм. Реката е вдъхновила приказки, басни, опери, поезия и картини. Езерни девици, коварни сирени, дракони, магьосници, джуждета и тяхното вълшебно злато са в основата на сюжета на оперния цикъл „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер, първата от който е операта „Рейнско злато”.


източник: личен архив

Разливайки се на хиляди километри от швейцарските Алпи до Ротердам в Холандия, величествената Рейн е вторият по големина международен воден път на Европа с 880 плавателни километри. Още от древността тя е важна транспортна връзка между северната и южната част на Стария континент. Записана в културата и историята на шестте страни, през които преминава – Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Франция, Германия и Нидерландия, никоя друга река в света няма такова разнообразие от впечатляващи замъци, живописни винарски райони, ливади и хълмове, обрасли с гъсти гори, стари и известни градове по поречието си.

Долината на Рейн е най-романтична

между Рюдесхайм ам Рейн и Кобленц – на всеки два километра изплува силуетът на средновековен замък. Затова долината е включена в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО. Най-живописното, но и най-опасното място, е там, където коритото на реката е най-тясно. Скалата, погубила много животи, е възпята от Хайнрих Хайне в едноименната поема Die Lorelei.


източник: личен архив

Легендата разказва, че именно тук красавицата Лорелай се хвърля в бързеите на Рейн и се превръща в сирена, която примамва към скалите моряци, за да ги погуби. Само в този криволичещ 67-километров участък на реката между Mäuseturm (Кулата на мишката), близо до Бинген, и Кобленц, има над 40 замъци, построени основно между XII и XIV век като отбранителни крепости и места за плащане на такси на преминаващите плавателните съдове. Много от тях са отворени за посетители, а околните селца предлагат възможности за настаняване и изобилие от преживявания. Ако по време на круиза имате възможност да посетите само един от тях, нека той да е Марксбург.

Замъкът Марксбург

е единствената крепост, която никога не е разрушавана. Разположен величествено над Браубах и лесно достъпен от Кобленц, замъкът в романски стил изглежда толкова великолепен, колкото и когато е бил построен от могъщото семейство Епщайн през XIII в. Замъкът е купен от Еберхард II, граф на Каценелнбоген – един от най-богатите родове в Рейнланд, през 1283 г. Когато последният от тях умира без наследник през 1479 г., замъкът преминава към ландграфите на Хесен чрез брака на наследницата Анна с Хайнрих от Хесен. Замъкът Марксбург е превърнат в модерна крепост с артилерийски батареи и укрепления.


източник: личен архив

Когато старата Германска империя се разпада през 1803 г., крепостта преминава в ръцете на херцогство Насау.
През вековете Марксбург е бил дом за инвалиди, държавен затвор и казарма за пруските войници, а от 1900 г. е собственост Германската асоциация на замъците (Deutsche Burgenvereinigung), благодарение на помощта на император Вилхелм II.

Посетителите имат достъп до голямата зала, спалнята, оръжейната, винарската изба и изящно изрисувания параклис, посветен на Свети Марк, както и до билковата градина и голямата батарея с оръдия, насочени към Рейн.

Райнфелс е друг впечатляващ замък

близо до Сейнт Гоар, макар и в руини. Най-могъщата някога крепост по Рейн е построена през 1245 г. от немския граф Дитер V фон Каценелнбоген и е ренесансово преобразена през XV век, когато преминава в ръцете на Хайнрих III от Хесен, съпруг на дъщерята на Филип фон Каценелнбоген. Между 1497 и 1527 г. Вилхелм III фон Хесен-Касел укрепва крепостта, като добавя външна защита отвъд дълбокия ров в частта на замъка, известна като Biebernheimer Felde. Приблизително 40 години по-късно, между 1567 и 1583 г., Филип II фон Хесен добавя кралската резиденция.


източник: Rheingucken/ Pixabay

След като издържа атаката на няколко силни армии, включително френски войски, изпратени от Луи XIV през 1692 г., тя е разрушена век по-късно, когато френската революционна армия взривява съоръжението и външните му стени.

През 1812 г. останките от величествения замък са продадени на търг като френска държавна собственост на бизнесмена Питър Глас от Сейнт Гоар. Той разпродава част от камъните, рамките на прозорците и вратите за строителството на крепостта Еренбрайтщайн до Кобленц. Останалото купува принц Вилхем от Прусия 30 години по-късно. През 1925 г. руините са завещани на град Сейнт Гоар.

Райнфелс днес е лабиринт от тунели и подземни галерии. Освен до тях посетителите имат достъп до грандиозните някога зали и големите кули. Параклисът е приютил музейната сбирка. Голямата изба, построена през 15 век, също може да бъде видяна. Стените ѝ с дебелина 12 фута са били използвани за съхранение на вино и провизии.

Високо над Рейн на хълм, близо до Кобленц, се издига

Замъкът Щолценфелс

перлата в короната на Рейнския романтизъм, който и до днес е смятан за един от най-добрите примери за интериорен дизайн и архитектура от този период. Първоначално построен като замък за събиране на такси някъде около 1250 г., той е разрушен през 1689 г., а камъните му са използвани за други строежи. Възстановен е едва през 1836 г. по заповед на крал Фредерик Уилям IV.


източник: Nel Botha / Pixabay

Оцветен в охра с плоски покриви, перголи и тераси от него днес струи съвършено италианско спокойствие, а изисканото обзавеждане, отразява бита и мисленето на хората от онова време.

Туристите имат достъп до голямата и малката рицарски зали. Стените са украсени със стенописи на сцени от историята на Германската империя. Малката рицарска зала, използвана за приемна, е с две врати, които отвеждат към терасата на покрива на църквата, откъдето се открива изумителна гледка към долината. Замъкът Щолценфелс е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2002 г.

От германската Шварцвалд от приказките до легендарните канали на Амстердам, всеки един от круизите по река Рейн ще ви очарова, особено ако включват и посещения на някои от замъците и културните и исторически центрове на Централна Европа. Плъзнете се през долини с величествените лозя, където се отглеждат прочутите сортове ризлинг и гевюрцтраминер, за да стигнете до цъфтящите полета с лалета в Северна Холандия. Бавно, плавно и нежно, като върху платно, се редуват удивителни пейзажи на замъци, тераси с лозя и малки градчета. С вълнение очаквате всеки завой, зад който се крие нова изумителна гледка, която ви връща в приказните дни на детството.

Автор: Светлана Ваташка


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.