Необятна Европа

Харизматичната Палма де Майорка – част 2
Публикувано на: 06.07.2023 г.
Майорка – най-големият от Балеарските острови, е една от най-желаните летни дестинации в Европа със сапфиреносиньото си крайбрежие, драматично изваяните скали и целунатите от слънцето маслинови горички.

Обиколката ни из харизматичния испански остров продължава с перлата на Средиземно море, както наричат столицата на Балеарските острови

Палма

Градът е чудесна отправна точка за всяко пътуване до Майорка. В съвременния конгломерат има за всекиго по нещо – той обхваща оживения център Борн, известен като „златната миля“, главната търговска улица – Авенида Хайме III, историческия район Каско Антигуо, популярната туристическа зона Ла Лонха, модерният район на Санта Каталина, крайбрежната оживена ивица покрай Paseo Marítimo, рибарските райони Portixol и Playa de Palma, и ексклузивната хълмиста голф зона Son Vida.


Сн. Палма де Майорка, личен архив

Удобният залив на югозападния бряг на острова привлича римляните през 124 г. пр. н. е. Днес историческият стар град е очарователен лабиринт от калдъръмени улици, кокетни магазинчета, кафенета и бистра. Една от най-емблематичните сгради е внушителната катедрала Санта Мария (La Seu), извисяваща се на морския бряг.

Строителството на храма, издържан в духа на средиземноморската готическа традиция, започва през 13 в. и завършва през 1630 г. Неговата история е тясно свързана с местната монархия. След превземането на Мадина Маюрка през 1229 г., кралят на Арагон и граф на Барселона Хайме I, превръща голямата джамия в християнски храм, посветен на Дева Мария. Преустройството му така, както го познаваме днес, започва при неговия наследник Хайме II. През 1498 г. работата по камбанарията с 9 камбани, най-голямата от които е Eloi, е завършена. През вековете вътрешното пространство претърпява различни трансформации, последната от които е периода 1904-1915 г. и е дело на Антонио Гауди.

Разположен стратегически на висок хълм в покрайнините на Палма де Майорка се извисява замъкът Белвер (Castell de Bellver), замислен като кралска резиденция на Хайме II през 14 в. Всъщност малко кралски особи са отсядали в цилиндричната кула, която през 1700 г. е превърната в затвор. По пътя към него си струва да се отбиете в епископската градина и Banys Àrabs (арабските бани).

Най-големият музей – Es Baluard Museum of Modern & Contemporary Art, приютява постоянна колекция от скулптури, керамика и картини на Сезан, Гоген, Пикасо, Миро, Магрит и Джакомети.

Отправяйки се на север от столицата Палма се озоваваме във

Валдемоса

градчето, в което писатели, художници и композитори търсят вдъхновение от векове. Градът е известен като любовното гнездо на Фредерик Шопен и Орор Дюпен, известна под псевдонима Жорж Санд.


Сн. Валдемоса, housedoctor3/Pixabay

Когато видите с очите си градчето, ще разберете защо те избират именно Валдемоса. Малкото живописно селце в идилична долина насред планинската верига Трамунтана (Serra de Tramuntana), на около 20 минути път с кола от Палма де Майорка, е като извадено от картичка. Градчето носи името на мавританския земевладелец Муса, който владеел района през средните векове.
Днес може да разгледате килия номер 4 в La Cartuja de Valldemossa (двореца на крал Санчо), където двамата влюбени прекарват зимата на 1838-1839 г. Преди да бъде превърнат в манастир, комплексът е резиденция, построена през 1309 г. от Хайме II за сина му Санчо, който страдал от астма. Палатът в мавритански стил е издигнат върху старата мюсюлманска крепост на Муса. 90 години по-късно крал Мартин I Арагонски, известен с прозвището „Хуманистът”, го дарява на монасите картезианци, които го превръщат в манастир. От 1835 г. той е частно владение.
Във Валдемоса е Costa Nord – културният център на холивудския актьор Майкъл Дъглас, чието имение е на крайбрежния път до Солер (Sóller), близо до Deià. Но жителите му са горди най вече затова, че градчето е родното място на единствения светец на острова – Санта Каталина Томас.

Пътувайки по северозападното крайбрежието стигаме до Долината на портокалите с център

Солер (Sóller)

Името на града произлиза от арабската дума suliar – златна купа, която дава много точна представа за плодородната долина от портокалови горички около него. Архитектурата Солер е доминирана от образци на Хуан Руби, известен ученик на Гауди. Негово дело са неоготическата църква San Bartomeu и Banco de Sóller.


Сн. Солер, Frank Nürnberger/ Pixabay

Главният площад Plaza de la Constitución е туптящото сърце на града. Сред множеството барове, кафенета и ресторанти се откроява Can Prunera – имение от началото на миналия век в стил арт нуво, приютило изискана колекция от произведения на Пикасо, Кандински и Анди Уорхол, както и на местн творци. По пътя към пристанището са Балеарският музей на естествените науки (Museu Balear de Ciències Naturals) и Jardí Botànic – градина, в която са събрани типични за архипелага растения.

Порт де Солер е живописно яхтено пристанище, заобиколено от зелени хълмове, свързано с града с ретро трамвай с дървени вагони от 1912 г.

Една от най-добрите туристически атракции на острова

Пещерите Драк (Cuevas Del Drach)

са разположени на източното крайбрежие около Порто Кристо. Те са споменати за пръв път през 1338 г. в писмо на губернатора на острова Роджър де Ровенах до кмета на Манакор.


Сн.Драч, lapping/Pixabay

Пещерите крият няколко езера, най-голямото от които е Мартел - с дължина 117 метра, ширина 30 метра и дълбочина между 4 и 12 м, кръстено на спелеолога Едуард Алфред Мартел, който пръв го пресича. Точно срещу него е залата, където ще чуете традиционния десетминутен концерт на живо, който се изпълнява от 1935 г. и се състои от четири произведения на класическата музика, изпълнени от квартет музиканти.

Пещерите са се образували в карбонатна скала преди 11 млн. и 5,3 млн. години в периода на горния миоцен, когато Средиземно море е имало много по-топъл климат. Скалите са варовикови по състав, образувани от минерали като калцит и арагонит, които лесно се разтварят под въздействието на дъждовете, просмукващи се през пукнатините.
Обиколката продължава около час и се състои от 1200-метров маршрут през тунели, украсени с хиляди сталактити и сталагмити до дълбочина от 25 метра.

Вече се убедихте, че Майорка е вълшебен остров в Средиземно море. Ако търсите култура, история, вкусна храна, елегантни хотели, спокойни плажове и живописни заливи, стягайте куфарите си за ваканция в Майорка

автор: Светлана Ваташка




Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.