Необятна Европа

Амстердам – мистерията на трите хикса
Публикувано на: 04.10.2023 г.
Централно място в герба на Амстердам заемат три бели кръста. Много са версиите какво точно символизират те.

Според някои те напомнят за трите опасности, застрашавали някога града – потоп, пожар и чума. Други ги свързват с традиционните ценности, с които е удостоен Амстердам от кралица Вилхемина след Втората световна война: Heldhaftig (смелост), Vastberaden (решителност), Barmhartig (съчувствие). Но в масовата представа за финансовата и културна столица на Нидерландия белите хиксове са символ на най-забранените неща, които в Амстердам са позволени. Туристите са привлечени от любопитството да видят как се живее в един град, в който удоволствието е издигнато в култ, а най-разнообразните начини за постигането му са гарантирани от закона.


Сн.:Личен архив

Гербът на Амстердам

е доста разпространена гледка в целия град – върху знамена, сгради, капаци на шахти и дори върху стълбовете, които спират автомобилите да се движат по тротоара, известни като Amsterdammertjes . Той датира от 1505 г., когато е рибарски град и всички кораби, регистрирани в Амстердам, са плавали под този флаг. В основата му е символът XXX – трите вертикални кръста на св. Андрей, а не, както някои предполагат, знакът на квартала на червените фенери De Wallen. Св. Андрей бил рибар, който намира смъртта си, разпънат на X-образен кръст през 1 век сл. Хр. в Патра. В най-официалната си форма гербът е украсен с имперската корона и два златни лъва.

Някои свързват произхода с фамилния герб на семейство Персийн - едно от най-старите и най-благородни семейства, което е владеело града от замъка си Huis te Velsen, северно от Харлем. Те считат за неоснователна популярната легенда, че трите кръста на св. Андрей е трябвало да предпазят града от пожар, наводнения и черна чума, тъй като използването им от благородническото семейство предшества пристигането на Черната смърт в Европа.

Със своята живописна мрежа от канали, богата история и оживена културна сцена, столицата на Нидерландия е един от
най-оживените градове в света



Има безброй неща за правене в Амстердам и то отвъд oтъпканите туристически пътеки в центъра на града. Тук отваряме скоба, за да отбележим, че много от забележителностите са включени в I amsterdam City Card, която осигурява достъп до всички основни забележителности и повече от 70 музея, обществен транспорт в целия град, круиз по канала и велосипеди под наем.

Впрочем е добре да знаете, че в Амстердам има над 800 000 велосипеда. Колоезденето тук е начин на живот, улеснен от превъзходната градска мрежа от велосипедни маршрути и равнинния пейзаж. Градът оглавява класациите на най-благоприятните за велосипедисти градове в света. А и няма по-добър начин да изследвате атракциите, които той предлага, от това да въртите педала. Качете се на колелото си и се отправете към Sloterplas , за да се потопите в обширното езеро, или отидете с колело до Ouderkerk aan de Amstel, за да почувствате атмосферата на селце от 12 в. Много от най-добре пазените тайни на Амстердам могат да бъдат открити от велосипедната седалка.


Сн.:Личен архив

Изгубете се в артистичния Jordaan – най-очарователният квартал на Амстердам. Първоначално район на работническата класа, тесните улички и старинните сгради на Jordaan сега го правят един от най-желаните квартали на Амстердам, осеян с независими художествени галерии, антикварни магазини, дворни градини и барове и ресторанти с атмосфера. Изхвърлете картата и се изгубете в лабиринта от тесни улички, които се простират на изток от канала Prinsengracht, известен като 9-те улици , едно от най-възнаграждаващите шопинг изживявания в Амстердам.


Сн.:Личен архив

Опитайте broodje haring от haringhandels (колички за херинга), които предлагат този холандски специалитет из целия град. Суровата херинга може да звучи малко стряскащо, но всеки посетител на Амстердам трябва да я пробва. Тя се поднася под формата на малък сандвич с кисели краставички и лук. Ако нямате смелостта да пробвате суровата херинга, поръчайте kibbeling – пържени хапки бяла риба, обикновено треска. Те са толкова апетитни с майонеза и лимон.

Потопете се в културата на Westergas – този обширен комплекс от стари промишлени сгради е бивша газова централа, превърната в колоритен културен център, разположен във Westerpark. Westergas днес е дом на разнообразие от изкушаващи барове, ресторанти, пекарни за кафе, микропивоварна, кино и цял набор от творчески бизнеси. Всяка първа неделя на месеца под покрива му се провежда оживен пазар.


Сн.:Личен архив

Опитайте местна бира в историческа пивоварна. В Амстердам има осем останали вятърни мелници и най-лесната за посещение е De Gooyer на Източните острови (Oostelijke Eilanden). Ще се убедите, че това не е просто вятърна мелница – защото под крилата ѝ се намира на популярната пивоварна Brouwerij 't IJ с голяма открита тераса. Ако проявявате интерес към производството на еликсира, може да запишете 30-минутна дегустационна обиколка с екскурзовод. Пивоварната произвежда набор от органични стандартни и сезонни бира, които се предлагат в много барове на Амстердам, но нищо не е толкова вкусно, колкото бирата, приготвена на място.

Открийте съкровища на най-големия битпазар в Европа – ако търсите изгодни сделки, мястото са обширните промишлени складове на IJ-hallen – един от най-добрите пазари на континента. Вземете ферибота от пристанището зад Централна гара до двора на NDSM. От там само пет минути пеша ви делят до пазара. Многобройните щандове около кея предлагат колекции от грамофонни плочи, ретро дрехи, мебели за дома и антики.


Сн.:Личен архив

Райско кътче за пазаруване са De Negen Straatjes (Деветте улици). Повечето туристи са изкушени от оживените вериги магазини на Kalverstraat, но познавачите се отправят към причудливия лабиринт от калдъръмени улички, които свързват главните канали между Leidsegracht и Raadhuisstraat. Тук ще намерите над 200 търговци на дребно, включително изискана селекция от независими бутици, ретро магазини и специализирани магазини – тук ще откриете всичко – от дизайнерски рокли до ръчно изработена козметика. Ако търсите сувенири, пропуснете туристическите капананчета и купете автентичен холандски дизайн и качествени амстердамски марки в магазина за местни стоки в De Hallen или I amsterdam Store на Централна гара.

Всичко тeзи преживявания правят живота в Амстердам специален. А пролетта е един от най-подходящите сезони да го посетите. Освен купищата забавления, градът е окъпан в цветове, защото е „Сезонът на лалетата“. Това е и сезонът на круизите - речни или морски, Амстердам е една от най-интересните и очарователни спирки.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.