Необятна Европа

Сантяго де Компостела – духовният път на пилигримите
Публикувано на: 31.10.2023 г.
Там, където преди векове са стъпвали крале и епископи, днес се тълпят туристи от цял свят, които споделят свещения акт на поклонение. Маршрути от юг на север, от изток на запад пресичат Испания, за да се съберат в светилището на св. апостол Яков в Сантяго де Компостела, столицата на северозападната автономна област Галисия.

Статистиката е поразителна

по последни данни 438 589 туристи са посетили духовния център през миналата година. Впечатляващ резултат в нашата светска, скептична епоха на религиозен упадък.
В началото на 80-те години годишният брой на поклонниците пада до няколко хиляди. През 2019-а по Ел Камино, както е известен маршрутът, са преминали 350 000 туристи. От 178 912 пилигрими, които стигат до Сантяго де Компостела през 2021 г., една трета признават, че не са го направили по религиозни причини. Независимо от вероизповеданието си, всички те споделят една „култура на Камино“ – на подкрепа, взаимопомощ и споделяне на ценности, на време, храна и постеля.


Сн.:Личен архив

Прочутото място за поклонение в северозападна Испания е

символ на реконкистата

на испанските християни от властта на мюсюлманите. При отстъплението им в края на 10 век светилището е разрушено, но е напълно възстановено през следващите сто години. Със своите романски, готически и барокови сгради, старият град на Сантяго е една от най-красивите средновековни зони в света.
Строителството на катедралата в сегашния ѝ вид започва през 1075 г. при управлението на Алфонсо VI от Кастилия (1040–1109) и покровителството на епископ Диего Пелаес.
Най-старите сгради са групирани около гробницата на св. Яков и катедралата с великолепния портик на победата (Pórtico de la Gloria), поръчан на майстор Матео и неговата работилница от на крал Фердинанд II от Леон.

Легендата гласи, че тленните останки на светеца

са пренесени с лодка от Йерусалим до Северна Испания, където той е погребан в гората до неизвестното селце Падрон.
Апостол Яков, е роден във Витсаида в Галилея, в семейството на рибаря Заведей и съпругата му Сара. Според Библията той и брат му Симон са наречени от Исус Христос „синовете на гръмотевицата“, заради техния буен характер.


Сн.:Личен архив

На Яков е поверена мисията да разпространи Евангелието на Иберийския полуостров. След завръщането си в Палестина през 44 г. пр.н.е., Яков Заведеев е пленен от Ирод Агрипа и измъчван до смърт. Царят на Юдея забранил погребението му, но през нощта учениците на Яков откраднали тялото и го пренесли в мраморен саркофаг на борда на малка лодка. Морското течение отнесло лодката до испанския бряг, в пристанището на столицата на римската провинция Ирия Флавия, където апостолът е погребан на тайно място сред дърветата.

Селището се превръща в духовният център

след 814 г., когато отшелник на име Пелайо видял мистериозна светлина да свети над забравена римска гробница насред гората. Много скоро слухът, че е открит гробът на любимия апостол на Исус Христос св. Яков Зеведеев, се разпространява из целия християнски свят и стига до епископ Теодомиро от Ирия, който проучва мястото и информира за него краля. На свой ред първият крал на Арагон и граф на Барселона Алфонс II обявява апостола за покровител на своята империя и построява параклис на мястото. Само за няколко години малкото селце Падрон до finis terrae, края на познатата Земя, в северозападния край на Иберийския полуостров се превръща в прочут за християните град за поклонение. От цяла Европа се стичат поклонници, следвайки Камино де Сантяго (Пътя на св. Яков), за да стигнат до новия град, издигнат около Светата гробница, и да получат индулгенция.

Всяка година стотици хиляди поклонници се отправят към Сантяго де Компостела. Тъй като има безброй разклонения към маршрута, обичайно е пътуването да започне буквално от прага на дома. Повечето пилигрими извървяват пътя пеша, но някои го минават с велосипеди; има дори и на кон или на магаре, както са го правили през Средните векове.


Сн.:Личен архив

В началото Пътят на св. Яков следва

старите римски пътища

Днес най-популярният е Camino Francés - той се простира на 780 км от St. Jean-Pied-du-Port, близо до Биариц във Франция, до Сантяго. В него се вливат Voie de Tours, Voie de Vezelay и Voie du Puy. По маршрута му се присъединява Camino Aragones (френско-испанската граница и Барселона) и Camino de Levante (от Валенсия). Други испански маршрути са Camino Inglés (от Севиля и Саламанка) и Camino Portugues (от Порто).
Векове наред християни преминават прашните пътеки на Иберийския полуостров, за да стигнат до фасадата на прочутата катедрала – края на поклонническия маршрут, и да се поклонят пред мощите на светеца. Те се съхраняват в сребърен реликварий в криптата на храма, заедно с мощите на двама негови ученици – св. Теодор и св. Атанасий.


Сн.:Личен архив

Старият град, заедно с отдалечения манастир Санта Мария де Конхо, представлява изключителен ансамбъл от

забележителни паметници

Площадите и тесните улички на Стария град съдържат романски, готически, ренесансови, барокови и неокласически сгради. Този град е не само хармоничен и много добре запазен исторически град, но и място, дълбоко пропито с вяра. Катедралата, считана за шедьовър на романската архитектура, пази забележителния Pórtico de la Gloria, бижу на средновековната скулптура. Автентичният символ на града обаче е бароковата западна фасада на катедралата, която оформя една от страните на площад Обрадойро, една от най-красивите градски зони в света. Това е и причината Сантяго де Компостела да бъде включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г.

Екскурзиите до градчето са сред от любимите на туристите в района, особено при круизните пътешествия. А пролетта е особено подходящ за пътуване до Сантяго де Компостела, последната спирка на прочутия път Ел Камино. Може да стигнете до него както от Виго, така и от Ла Коруня.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.