Винаги е време за море

Крит. По нишката на Ариадна
Публикувано на: 17.04.2024 г.
Крит – родината на Зевс, на цар Минос и минойската цивилизация, на страховития Минотавър, на Ел Греко, на Никос Казандзакис и Зорба Гъркът. Това е остров, пропит с тайнственост и история, и надарен с изумителна природа.

Роденият в Ираклион велик писател, поет и философ Казандзакис признава, че „мистерията на Крит е дълбока. Всеки, който стъпи на този остров, усеща мистериозна сила, която тече топло и благотворно във вените му, чувствайки как душата му започва да расте”.


Сн.: личен архив на автора

В търсене на тази „мистериозна сила” поемаме по нишката на Ариадна, която ще ни преведе през лабиринта от древна история, митове, разкази за горди революционери и мъченици на свободата, през удивителната природа на планината Ида и през второто най-дълго ждрело в Европа – Самария.

Най-големият гръцки остров

е и най-южната точка на страната – отдалечен е на 110 км от Европа, на 300 км – от Африка, и на 175 км от Азия. Стратегическото му местоположение го превръща в кръстопътна точка, където народи и цивилизации са оставили трайна следа и богато културно наследство. През вековете минойци, микенци, османски турци, араби и венецианци са оформили идентичността на острова и неговите обитатели. Архитектурата на Ханя и Ретимно на запад е очарователна комбинация от венециански и османски елементи, докато планинските селца в южната част на острова покрай Либийско море пазят духа и традициите на онзи Крит, който Казандзакис описва в разказите и романите си. По северното крайбрежие с пясъчни плажове са се настанили луксозни курорти, които предлагат вълнуваща ваканция.
Крит е малка вселена, пълна с природни красоти и история.


Сн.: личен архив на автора

От всяка точка на острова се откроява високата снага на

планината Ида, където Зевс е роден

За древните гърци това я прави значима, почти колкото Олимп. Критяни я наричат Псилоритис. Според легендите в една от многобройните ѝ пещери е роден и отгледан Зевс. Смята се, че именно Идейската пещера (Идеон Андрон) е люлката на Гръмовержеца и още от дълбока древност тя е важно място за поклонение.

Преходът в планината не е обикновен трекинг, а поклонение и съприкосновение с природата – платата и склоновете ѝ крият ендемични видове, древни овчарски пътеки и древни светилища.


Сн.: личен архив на автора

Има и още една пещера – Диктеон (или Диктеон Андрон или Диктейската пещера), на изток до село Психро в планината Лесити, която претендира за люлка на Зевс. Легендата разказва, че в нея той е отгледан от нимфата (козата) Алматея. Останките от олтар и принесените на него дарове, открити там, са доказателство, че тя е обитавана от 6000 години и е използвана за оброчно място.


Сн.: личен архив на автора

Западната част на Крит е доминирана от Национален парк „Белите планини” (Лефка Ори), заради варовиковите скали, покрити със сняг до късна пролет. Веригата крие около 50 пролома,

най-известният от които е Самария

в едноименния биосферен резерват под егидата на ЮНЕСКО. Клисурата е дълга 16 км, отстъпва само на Вердон в Южна Франция, и се изминава за 5-6 часа. Тя е отворена за трекинг от май до октомври, когато нивото на реката е сравнително ниско.


Сн.: личен архив на автора

Националният парк, единственият на територията на острова, е центриран около дефилето на 1200 м надморска височина. Границите му се спускат надолу към Агия Румели на брега на Средиземно море. Заедно с околните склонове и други по-малки проломи, Самария формира цялата защитена територия с величествени борови и кипарисови дървета, в сянката на които живеят над 450 вида растения и животни, 70 от които са ендемични за Крит, например дивите кози кри-кри.
Нишката на влюбената в атинския герой Тезей Ариадна, дъщерята на могъщия цар Минос и на Пасифея, ни отвежда на 5 км южно от Ираклион в

легендарния лабиринт на Кносос

проектиран от атинския математик, архитект и изобретател Дедал и неговия син Икар, за скривалище на страшния Минотавър.


Сн.: личен архив на автора

Минойският властови комплекс е свидетелство за могъществото на Крит, който процъфтява, благодарение на силната си флота и успешна търговия. Счита се, че той е разрушен ок. 1613 г.пр.н.е. от огромно цунами, предизвикано от мощното изригване на вулкана на о. Тера (Санторини). Други учени са на мнение, че крахът е следствие на фатална комбинация от земетресение и нахлуването на микенците ок. 1450 г. пр.н.е., когато пощаден е само дворецът, превърнат във военна база и властови комплекс на колонизаторите. Той е унищожен от пожар и изоставен ок. 1375 пр.н.е. – дата, считана за крах на минойската цивилизация.
Векове наред Кносос и лабиринтът и свързаните с тях истории са смятани само за красиви легенди. До 1900 г., когато английският археолог сър Артър Еванс не открива двореца с тронната зала и безбройните стаи на резиденцията с изумително красивите стенописи на акробати, прескачащи бикове, на стройни принцове и принцеси, богини, делфини и маймуни.


Сн.: личен архив на автора

За много туристи Крит е синоним на безкрайни брегове и очарователните плажове, които се къпят в изумрудените води на Егейско и Либийско море.

Елафониси е един от най-атрактивните

плажове на Крит, на около 80 км югозападно от Ханя. Това всъщност е тясна суша, заобиколена от вода, което дава усещане, че сте на остров с плитка лагуна наоколо. Допълнителен чар му придават тюркоазените води и кораловия розов пясък.
В залива на Кисамос, западно от Ханя, има комплекс от малки острови с изключителна красота. Полуостров Грамвуса се откроява с прекрасен пейзаж, удивителни изумрудени води, бял пясък и невероятно морско дъно. И всичко това на фона на стара венецианска крепост. Това е плажът Балос.
На 70 км югозападно от Ираклион, на границата на равнината на Месара и планината Астерусион, се намира живописното крайбрежно селце Матала с чудесния му плаж със същото име, станал известен като сборище на хипита през 60-те и 70-те години на миналия век.


Сн.: личен архив на автора

Не е известно дали Омир някога е посещавал Крит, но пък е написал в „Одисея”:„Има място в средата на тъмното като вино море, наречено Крит, прекрасна, плодородна земя, заобиколена от морето.“. Да, Крит е едно от онези благословени места на Земята, където има всичко – спокойно крайбрежие на безкрайно синьо море, горди планини живописни земеделски земи, изобилие от вино и зехтин.
Снимки: личен архив


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.