Всичко за твоя круиз

По следите на един круиз: Скандинавия и Прибалтика
Публикувано на: 29.04.2024 г.
Круизът е преживяване като никое друго – само за седмица на борда посещавате няколко страни и градове. Балтийско море е считано за една от най-добрите круизни дестинации в Европа, заради разнообразието от културни традиции, удивителни пейзажи и градове – от оживения Стокхолм до Рига – „Северния Париж”, както го нарича Греъм Грийн.

На повечето круизни линии за Северна Европа и Балтика

задължителна спирка е Копенхаген

Датската столица се слави като един от най-добрите градове за живеене в света със своята грандиозна архитектура, водни пътища, страхотна храна и палитра от културни събития.
Круизното пристанище е огромно със своите три терминала. Единият от тях - Ocean Quay, на две мили на север, посреща големите круизни кораби. По-малките съдове акостират на кейовете Nordre Toldbod и Langelinie, последният от които е на пешеходно разстояние от ключови забележителности, като главния площад Kongens Nytorv, крепостта във формата на звезда Kastellet, фонтанът Gefion, статуята на Малката русалка и Музея на дизайна. Затова пък Ocean Quay е задължителна спирка на автобусите hop-on hop-off.


Сн.: личен архив

Туристическите места са безброй и ако сте за първи път в датската столица, е добре да се концентрирате върху най-важните. А и всяка круизна линия предлага полудневна обиколка с автобус и пеша, която включва кралския дворец, площад Kongens Nytorv, Старата фондова борса, живописния канал Nyhavn и задължителната Малка русалка. Други ще ви отведат до тематичния парк Тиволи Гардънс – един от най-старите увеселителни паркове в света, вдъхновил Уолт Дисни да създаде Дисниленд, двореца Кристиансборг или пътуване с лодка по канала и до рибарското селище „Драгор”. Смелчаците могат да изкачат по външната вита стълба 90-метровия шпил на църквата „Нашият Спасител”.


Сн.: личен архив

Малкият пристанищен германски град

Варнемюнде е популярна спирка
за круизните кораби. От всички германски курорти на Балтийско море – Маркграфенхайде, Дидрихсхаген и Хое Дюне, той е най-известен, заради голямото си круизно пристанище, водните спортове и таласотерапия. Бившето рибарско селище и „капитански квартал“ на Росток може да предложи много повече – прясна риба от Балтийско море и 14-километрова плажна ивица със сертификат за качество „Син флаг”.


Снимка на Caro Sodar от Pixabay

Разположен е около устието на река Люкебюон на брега на Балтийско море

Карлскруна е военноморска база

на Швеция, когато е основана от Карл XI през 1680 г. Три века по-късно, през 1998 г., отлично запазената архитектура и план на града впечатляват експертите от ЮНЕСКО, които му дават статут на световното културно наследство. Доказателствата за това са навсякъде - великолепни църкви, големи площади, парадни улици и укрепления, които привличат посетители от цял свят. И всичко това в средата на архипелага, който ЮНЕСКО признава за един от седемте биосферни резервата в Швеция.


Снимка на Monika от Pixabay

Друга атракция на града е цитаделата „Дротнингскар”, до която може да се стигне с ферибот. Завършена в края на 17 в. това е едно от най-значимите исторически военни съоръжения в Швеция.

Главната атракция на Клайпеда

е неземната пясъчна шир Neringa Spit – тесен полуостров, който разделя Балтийско море от Куршската лагуна. Поголовната сеч през 17-18 в. унищожава дюните и погребва старите селища.

Обиколките обикновено започват от Театралния площад, който е сърцето на Клайпеда – популярно място за срещи на неговите жители и гости, продължава през Верижния (люлеещият се) мост над канала на замъка, построен през 1855 г.


Снимка на drakonas от Pixabay

Спокойният, красив национален парк Zemaitijos край Клайпеда крие тайни от Студената война – тук се намира ракетната база Plokštinė, първият съветски подземен ядрен силоз, в който са базирани високите 23 м ракети с бойни ядрени глави от два мегатона от Кубинската криза. Днес командният център е отворен за посетители.

По-стара от Санкт Петербург и Стокхолм, латвийската столица

Рига е истинско откритие

благодарение на круизните кораби, които водят туристи от Европа и Северна Америка. Амбициите на пристанищните власти са големи – те искат да превърнат терминала в един от най-важните и посещавани в басейна на Балтийско море. Ключов елемент от този проект са инвестициите в остров Криеву, които ще освободят 600-метровия кей само за круизни кораби. На пасажерите им ще бъде осигурен достъп до центъра на града по десния бряг.

Очарованието на Рига е очевидно, особено когато се разхождате в красивия му стар град, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук съжителстват различни архитектурни стилове - романски до готически и барок; широките площади се редуват с прекрасни църкви и средновековни сгради. Над тях се издига шпилът на градската забележителност – църквата "Свети Петър" в Рига, една от най-старите и най-ценни готически сгради от 13 век.


Сн.: личен архив

Латвийската столица може да се похвали с един от най-впечатляващите арт нуво квартали, които са срещу парк Bastejkalns в Новия град. Това е търговското сърце на Рига, което се отличава с широки булеварди, шикозни магазини, оживени барове и отлични ресторанти. Великолепен микрокосмос е централният пазар – най-големият в Европа, разположен на брега на река Даугава, където само храните и напитките се предлагат на над 300 щанда.


Сн.: личен архив

Разпръснат върху 14 острова в един от най-големите архипелази в света,

Стокхолм завинаги е свързан с водата

и със страшилищата на Средновековна Европа – викингите. Днес шведската столица е епицентър на скандинавския дизайн, домът на Нобеловата награда и номер 1 в класациите на най-здравите, най-богатите и най-щастливите жители на планетата. А неговото пристанище е основна спирка за круизите с пасажери, търсещи духа на Севера.

С многобройните си кейове това е град, създаден да посреща и изпраща плавателни съдове. По-малки кораби акостират на кея Skeppsbron в сърцето на Стария град (Gamla Stan). Statsgården е най-популярното круизно пристанище, кацнало в края на квартал Катарина-София, на половин час пеша от центъра. Frihamnen е модерно пристанище извън града, което приема големи круизни кораби.


Снимка на brightfreak от Pixabay

Ако корабът ви акостирате в Skeppsbron, Гамла Стан и неговата над 800-годишна история е на прага ви. Той бележи мястото, където възниква градът през 1252 г. Калдъръмени улички отвеждат до красиви средновековни и ренесансови сгради и до Морския музей Васа на остров Юргорден където е изложен великолепният, но злополучен флагман със същото име, който потъва минути след пускането му на вода през 1628 г. Корабът, спасен през 1961 г. и старателно реставриран, е покрит със 700 резбовани дървени фигури.

Съчетавайки скандинавска простота и руско величие, Балтийско море свързва най-красивите столици на Северна Европа. Круизът е най-удобният начин да ги посетите наведнъж. А най-добрият сезон за това е от май до септември, когато през деня е светло и прохладно.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.