Всичко за твоя круиз

Най-старите круизни компании: P&O Cruises
Публикувано на: 19.05.2023 г.
Тази рубрика има за цел да проследи историята на най-старите круизни компании, които кръстосват моретата и океаните на планетата, да разкаже как технологиите,последният писък на модата и предпочитанията на клиентите ги отвеждат в бъдещето.

Поредицата започваме с P&O Cruises

P&O Cruises (озн. Peninsular & Oriental) възниква през 1837 г. под името Peninsular & Oriental Steam Navigation Company, което я прави най-старата круизна линия в света и със сигурност една от най-известните. Въпреки че е британска линия, превозваща и обслужваща предимно британци, днес тя е собственост на американската компания Carnival Corp., която притежава дъщерни марки Princess Cruises и Cunard Line, наред с много други.

Корените на компанията

обаче са още по-дълбоки – откриваме ги през 1822 г., когато трима мъже - лондонският брокер на кораби Броди Макги Уилкокс (на когото е кръстен пъбът на Броди на много от съвременните P&O кораби), капитан Ричард Борн, собственик на параход от Дъблин, и шотландският моряк Артър Андерсън стават съдружници в основаната от тях Peninsular Steam Navigation Company. На 22 август 1837 г. те печелят държавен договор за доставка на пощата от Обединеното кралство до Иберийския полуостров. Затова тази датата компанията приема за датата на основаването си. Няколко години по-късно, през 1844 г., линията превозва първите си пътници - до Атина, Гибралтар и Малта, отплавайки, както и до днес, от пристанище Саутхемптън.

Тези първи пътувания сега се признават за началото на това, което днес считаме за круиз, въпреки че корабите все още са били използвани предимно като транспортно средство, а не като „круиз за удоволствие“.


Сн. P&O AZURA, източник: Christopher Ison ©, P&O Cruises

През 1840 г. линията се слива с Transatlantic Steam Navigation Company, след което компанията става известна като Peninsular and Oriental Steam Navigation Company - или накратко P&O.

Важна в историята на компанията е 1882 г., когато новият ѝ председател Томас Съдърланд форсира амбициозната строителна програма, започнала 10 години по-рано, която се фокусира върху скоростта, ефективността и по-големия капацитет за товари и пътници на корабите. Тогава са пуснати на вода 29 нови кораба, като се започне с Ravenna, първият кораб на компанията, построен от стомана, появява се нов юбилеен клас – четири кораба по 6 000 т - Виктория, Британия, Аркадия и Океана, чиито имена носят съдове и в сегашния флот.

Развлекателни круизи

В края на 19 в. много от традиционните търговски пътища са забравени и световната флота търси алтернативни. Линията навлиза в бизнеса с развлекателните круизи през 1904 г. и преоборудва пощенски параход Рим като круизна яхта под името Vectis. Той превозва само 150 пътници и предлага круизи до Средиземно море. Десет години по-късно Sutherland преговаря за сливане с British India Steam Navigation, с което флотата се разширява до 197. Няколко месеца по-късно две трети от тази флота е взета на служба в Първата световна война.

През декември 1918 г., месец след края на войната, P&O купува мажоритарния дял (51%) от Orient Steam Navigation Company. Така P&O се превръща в

най-голямата корабна компания

в света до 1924 г. 30-те години на миналия век се оказват труден период, принуждавайки линията да въведе „туристически клас“, за да се хареса на все по-голям брой круизни кораби, загрижени за парите. По време на Втората световна война половината флота е унищожена или повредена, което налага радикално следвоенно преосмисляне на посоката на линията.


Сн. P&O ARCADIA, източник: P&O Cruises

Когато интересът към круизите се възобновява в началото на 50-те години на миналия век, P&O е първата, която открива линия до Австралия, превозвайки хиляди туристи. Огромното търсене налага пускането в експлоатация на два чисто нови кораба през 1955 г. – Canberra и Oriana, които съкращават времето за пътуване до Австралия до само три седмици. През 1960 г. линията купува оставащия дял в Orient Lines и е преименувана на P&O-Orient Lines.

През 1974 г. линията купува Princess Cruises, а три години по-късно създава P&O Cruises Australia. През февруари 1979 г. Sea Princess започва да оперира извън Австралия, заменяйки Arcadia. Три години по-късно Oriana замени Sea Princess, който се премести в Обединеното кралство. Същата година друг круизен кораб на P&O – Canberra, е принуден да участва във Фолклендската война.

Предвид, че Canberra скоро ще трябва да бъде пенсиониран, P&O поръчва нова Oriana през 1995 г.

Корабът ветеран все още кръстосва моретата

Aurora се присъедини към флота през 2000 г., последвана от Oceana, която първоначално плава като Ocean Princess под марката Princess. Adonia – безспорно най-малкият от флота, побиращ само 710 пътници и измерващ 30 000 т, влиза в експлоатация през 2001 г. Плавателният съд е на вода под името Fathom Adonia, но за кратко – само през 2016-2017 г. През 2018 г. той напусна флота, за да се върне като Azamara Pursuit.

През 2003 г. линията е придобита от американската Carnival Corp., която създава две отделни марки - Princess Cruises и P&O Cruises Australia.

P&O оперира със

сравнително скромна флотилия

от десетина плавателни съда, като най-новият от тях е Ariva. Флотът е основно базиран в Саутхемптън.


Сн. P&o, IONA, източник: P&O Cruises

Последният най-нов кораб на линията, пуснат на вода на 23 декември 2022 г., е Arvia - корабът сестра на Iona, който разделя времето си между Обединеното кралство - през лятото, и Карибите - през зимата. Той беше кръстен от Никол Шерцингер на церемония край плажа в Барбадос през март 2023 г.

Arvia има капацитет за 5200 пътници в 2614 кабини и е структурно идентичен с Iona, но се отличава с няколко нови за линията функции, дебютни за P&O Cruises, включително мюзикъл Take That, първата дестилерия за ром в морето, игрище с въжета на горната палуба и инфинити басейн с бар, но и традиционните Glass House, Epicurean, Brodie's pub и Sindhu.


Сн. ARIVA P&O, източник: P&O Cruises

До пускането на Ariva на вода Iona (2021) е най-големият плавателен съд на компанията с 5200 пътници на борда, специално строен за пазара на Обединеното кралство. Той е първият круизен кораб, задвижван от втечнен природен га (LNG).

Безспорният акцент на кораба е ослепителният голям атриум на палубата, заемащ три етажа със стъклени стени от двете страни, които изпълват пространството със светлина и гледка към морето. Полиран бял мрамор и блестящ хром добавят ефирно усещане, а извита мраморна стълба се спуска към центъра.

Britannia (2015) е първият реверанс към елегантността. Целият кораб е проектиран от Richmond International, компания, специализирана в хотелския дизайн. В резултата на това присъствието на кораба е с усещане за луксозен хотел. Плавателният съд е кръстен от Нейно величество кралица Елизабет Втора.


Сн. Britannia P&O, източник: Christopher Ison, P&O Cruises

Ventura (2008) с капацитет 3100 пътници е сестрински кораб на Azura (2010) – двата плавателни съда са специално проектирани, за да разчупят шаблона – те са по-големи, по-модерни и подходящи за семейна ваканция.


Сн. Ventura P&O, източник: P&O Cruises

От пускането си на вода Ventura претърпя два ремонта, последният от които през април 2018 г. Тогава Arena Theatre е оборудван с чисто нова LED стенна инсталация, подобна на тази на Britannia и Azura. Търговската зона се сдоби с огромна стъклена витрина и добави редица марки, като Longines и Liu Jo. Waterside и The Beach House получиха нови подови настилки, килими и мебели.


Сн. Aurora P&O, източник: P&O Cruises

Arcadia (2004) и Aurora (2000) са кораби само за възрастни във флота на P&O Cruises. Най-малкият P&O кораб е Aurora. Той е реновиран пред 2019 г. и е предназначен за 1874 пътници и 860 души екипаж, тежи 76 152 т и е дълъг 270 м. За сравнение най-новият кораб Arvia тежи двойно повече - 184 700 тона.

автор: Светлана Ваташка




Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.