Всичко за твоя круиз

Най-старите круизни компании: Norwegian Cruise Line
Публикувано на: 23.06.2023 г.
Наред е Norwegian Cruise Line

С тази рубрика проследяваме историята на най-старите круизни компании, които кръстосват моретата и океаните на планетата, разказваме за това как технологиите, последният писък на модата и предпочитанията на клиентите ги отвеждат в бъдещето.


NCL се превърна в едно от най-забележителните имена в индустрията. Няма как да сбъркате корабите от флотилията на третата по големина круизна линия в света с тези на конкурентите ѝ – корпусът на всеки морски съд е с уникален цветен дизайн, истинско произведение на изкуството, сътворено от известни творци и поп-икони.

NCL започва да пише корпоративната си история

преди повече от половин век, когато Тед Арисън (бизнесменът от Израел създава Сarnival Cruise Line малко след това) и Кнут Клостер от базираната в Осло Klosters Rederi A/S (една от най-старите и най-уважаваните спедиторски фирми) си стискат ръцете и основават Norwegian Caribbean Line – най-старата и авторитетна корабна компания в Норвегия. През 1966 г. двамата представят първия си плавателен съд The Sunward, собственост на Arison Shipping Company, който плава като круизен кораб и като ферибот.
Същата година компанията прави и първото си пътуване с 550 пътници на борда, което определя като „новаторско”, защото променя начина, по който светът гледа на почивките по море – корабът вече не е обикновено транспортно средство, а се превръща в дестинация, която предлага на пасажерите си „една вълнуваща, достъпна алтернатива на наземните курорти”.
Към края на миналия век Norwegian Caribbean Line се превръща в единствената круизна компания, която плава по седмични маршрути до Карибите. През януари 1970 г. тя пуска на вода третия си кораб Skyward – уникален за времето си плавателен съд с комплекс от всевъзможни пътнически услуги, в това число и превоз на автомобили на борда. Година по-късно е дебютът на четвъртия – Southward, който предлага двуседмични обиколки на Карибите.


Снимка: Norwegian Sun, NCL

70-те години на миналия век са особено успешни за компанията – това е

време на растеж и експанзия

През 1977 г. NCL купува Great Stirrup Cay – закътан в северния край на островите Бери на Бахамите рай от 268 акра на около 140 мили източно от Маями, и така става първата круизна компания, собственик на частен остров само за своите пътници.
Основната атракция на Great Stirrup Cay е плажът с изобилие от шезлонги и защитени заливи за плуване и гмуркане. Слизайки на брега, пасажерите участват в турнири по плажен волейбол, разнообразни игри, уроци по танци, йога и др. За саундтрака се грижат диджеи и групи на живо в бар Bacardi, а различните дайвинг центрове осигуряват оборудване за гмуркане до подводните скулптури в Bertram's Cove или падъл бордове. Островните забавления включват зиплайн и парасейлинг.
Така в края на 20 век Norwegian постепенно разширява капацитета и маршрутите си и слага началото на флота от елегантни, нови „бели кораби“ през следващите две десетилетия.
През 1984 г. Norwegian Caribbean Line придобива Royal Viking Line, за да разшири дестинациите си в други региони на света, а не само до Карибите. За да отрази желанието си за по-обширни маршрути по целия свят, компанията променя името си на Norwegian Cruise Line през 1987 г. Днес

флотилията на Norwegian Cruise Line

включва 19 плавателни съда и още пет от Prima Class, планирани да бъдат пуснати на вода до 2027 г.
През 1990 г. NCL представи два нови кораба, Norwegian Dream и Norwegian Wind, които претърпяха мащабни реконструкции. Компанията влезе в историята, когато първа внедри на борда си някои модерни технологии, включително WiFi и мобилни телефонни услуги на своите кораби.


Снимка: Norwegian Jewel, NCL

През февруари 2000 г. NCL е придобита от Genting Hong Kong Limited (с предишно име Star Cruises Ltd.) за приблизително 1,8 млрд. долара. Norwegian Cruise Line посрещна новия век с представянето на концепцията Freestyle Cruising, която позволява на гостите повече гъвкавост на борда, като например индивидуални часове и места за хранене. Година по-късно тази концепция е приложена на първия специално построен за нея кораб Freestyle Cruising.

През август 2007 г. NCL продаде 50% дял на частната инвестиционна група Apollo Management, LP и TPG Capital за 1 млрд. долара капиталова инвестиция, приключила на 7 януари 2008 г., а пет години по-късно успешно е листвана на Нюйоркската фондова борса, когато набира 477,65 млн. долара капитал. Година след това компанията придоби Prestige Cruises International Inc. – компанията майка, която управлява линиите Oceania Cruises и Regent Seven Seas Cruises.

Междувременно на вода са пуснати мега корабите Norwegian Breakaway и Norwegian Getaway с атракции и удобства, невиждани досега на други кораби от флотилията на NCL.

Norwegian Prima е първият от новия ултрамодерен клас кораби на норвежките линии, който излезе от доковете на италианската корабостроителница Fincantieri в Маргера. Вторият кораб от клас Prima на NCL с името Norwegian Viva влезе в експлоатация през юни 2023 г. Корабът ще прекара първото си лято в Средиземно море и първата си зима в Пуерто Рико. Viva ще плава по Средиземноморски маршрути от четири пристанища: Лисабон, Венеция (Триест), Рим (Чивитавекия) и Атина (Пирея). Корабът ще се позиционира в южните Кариби за зимния сезон 2023-2024 г., като се прибира в Сан Хуан.



Третият и четвъртият кораб от клас Prima ще дебютират през 2025 г. и 2026 г. и ще са с около 10% по-големи като брутен тонаж, обещават от компанията.

автор: Светлана Ваташка

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.