Далечните земи

22.03.2024 г.
Всяко пътуване към Мароко трябва да започне от Казабланка. Притиснат в северозападния ъгъл на Африка, [ [https://www.apollobg.com/morski-kruizi/view?oid=104214||на брега на Атлантическия океан, градът е олицетворение на „новото” Мароко], но също отдава и почит към историческото наследство с микса от традиционната архитектура на старата медина и стил арт деко, резултат от френското колониално присъствие. Това е градът, в който се печелят пари, където младите търсят късмета си, където бизнесът и творческите индустрии просперират.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
23.02.2024 г.
Едва ли има друг по-зрелищен начин един владетел да демонстрира могъществото си, както прави това Рамзес II с храма Абу Симбел преди повече от 3000 години. Малко след спорната си победа над хетите при Кадеш той заповядва величественият храм да бъде издълбан в скалата на западния бряг на река Нил до границата с Нубия (дн. Судан). Този и останалите изумителни архитектурни паметници, оставени от него, отразяват визията му за неговото собствено величие като „владетел на владетелите“, както и за силата и славата на Египет.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
23.08.2023 г.
Представете си безкрайни терасовидни полета с ориз под паяжина от мъгли, космополитни градове с отправили взор към небето небостъргачи, обляни в неонови светлини, тюркоазеносини води и недостъпни тропически гори. Отправяме се далече, далече към Далечния изток.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
09.08.2023 г.
Джункану (junkanoo) е бахамски пъстроцветен уличен парад, който се провежда всяка година на 26 декември и на Нова година. Маскарадната традиция, символ на бахамската идентичност и артистично изразяване, е донесена от западноафриканските предци.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
28.07.2023 г.
Персийският залив е територията между Югозападен Иран и Арабския полуостров – хиляди морски левги с лазурна вода с искрящо слънце над нея. Чрез Ормузкия пролив е свързан с Оманско море. Целият залив е с дължина от около 900 км и средна ширина от 250 км, което го прави третия по големина залив в света след Мексиканския залив и залива Хъдсън.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
11.07.2023 г.
Бахрейн е скъпоценен камък, скрит в Персийския залив. Островната страна е с дълга и славна история, а сега се превръща в мултикултурна територия, която посреща туристи от цял свят.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
05.05.2023 г.
Милиони хора по света мечтаят поне веднъж в живота си да чуят е komo mai (добре дошли) или известния хавайски поздрав aloha, с който местните посрещат и изпращат туристите.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ