България - виж повече

Хайде на СПА!
Публикувано на: 14.07.2020 г. socials
През лятото, през зимата, през цялата година - хиляди туристи от България и чужбина се наслаждават на СПА и уленес процедурите у нас, благодарение на отличните свойства на минералните извори.

Водата е едно от основните богатства в България и е в основата за развитието на СПА туризма. Ако се чудите къде да е следващата ви релаксираща почивка, то ние ви предлагаме едни от най-популярните СПА дестинации в страната.


Поставяме на първо място Велинград.


Градът е известен като „СПА столицата на Балканите“, а минералните извори в града са десетки. Те са със слаба минерализация и са подходящи за различни лечебни терапии.

Снимка: iStock / MarBom

Друга топ спа дестинация в България е Сандански. Сандански е предпочитан за лечение на различни заболявания на дихателната система, на периферната нервна система и други. Районът може да си съперничи с този на Велинград по брой на минералните извори, но Сандански е предпочитан заради високите температури през цялата година, а и заради близостта до морето на Гърция.

Като стана въпрос за море, можем да отидем на спа процедури и на нашето Черноморие. Поморие също може да се отличи като популярен СПА курорт. Преди няколко години бе обявен за „Иновативна СПА дестинация на Европа”. Лиманната кал, която се използва при калолечение и е включвана в различни уелнес терапии е притегателна сила за мнозина.

С повече от 20 извора и на 20-тина километра от Карлово се намира гр. Хисаря. Минералната вода извира с различна температура, което я прави подходяща при различни състояния. Знаете ли, че за лечебните свойства на хисарската вода свидетелства и първият химически анализ на минерална вода, извършен в България?


Снимка: iStock / Yaroslav Astakhov

Последното ни предложение може малко да изненада част от вас. Чували сте, че Кюстендил е наричан „Овощната градина на България”. Е, освен че може да похапнете едни от най-вкусните череши в страната, в Кюстендил може и да се отдадете на СПА. Минералните извори в града са около 40, като температурата им е една от най-високите в страната.

Разбира се, това са само част от спа дестинациите в България. Във всички тях може да намерите и други интересни местенца, които да запълнят времето между отпускащите процедури. А местата за настаняване са „безброй“ – от уютни къщи за гости до луксозни петзвездни хотели.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.