България - виж повече

Златните пясъци на Черноморието
Публикувано на: 27.07.2020 г.
Един от най-популятните курорти по Черноморието ни е Златни пясъци.
Блестящият златист пясък на няколкокилометровата плажна ивица е сочен за основна причина за името на курорта. Но знаете ли, че има легенда, която разказва за пирати, закопали златно съкровище по крайбрежието. Боговете толкова се разгневили на алчността на пиратите, че превърнали златната плячка в красив пясък.
Курортът се намира само на 18 км. от гр. Варна, което го прави изключително подходящ за културен туризъм и за всеки, който иска да се разходи и обогати ваканцията си. В морската ни столица могат да се разгледат различни музеи, любопитни забележителности, църкви и други.
Освен морето, заобикалящата зеленина на едноименния парк допълва прохладата и свежестта на морския бриз в Златни пясъци.


Снимка: iStock/valio84sl

Природният парк „Златни пясъци” е създаден през 1943 г., а курортът след 10-тина години. Паркът е известен и като местообитание на много животински и растителни видове, а част от тах са защитени. Ако харесвате разходки сред природата, на територията на парка са обособени няколко маршрута, включително и специализирани. Те включват както запознаване с обитателите на парка, така и културни и исторически забележителности, открити в него. Хубавото е, че има маршрути за различен тип туризъм - пешеходен, с велосипеди, за хора с увреждания и други.
Златни пясъци осигурява добри условия и варианти за практикуване на различни спортове – от тенис на корт и конна езда до гмуркане и водни ски.
Заради климата и специафичния въздух, районът е подходящ и за спа и уелнес процедури. Комбинацията на морската вода и лечебната кал пък допълват "спа менюто" в хотелите в курорта.

След раходките и отпускащите процедури, излежаването на плажа и релакса в хотелските комплекси, е време за забавление. Като при повечето ни морски курорти и в Златни пясъци има не едно и две заведения, в които да похапнем или да се веселим до зори. А щом харевате водните изживявания - тук е рай - има джетове, водни пързалки и куп забавления на плажа и около него.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.