България - виж повече

Старозагорски минерални бани - близо до Богородичната стъпка
Публикувано на: 05.08.2020 г. socials
Само на 15-тина км. от Стара Загора можем да се заредим не само с нови сили, но и да намерим нови преживявания. И всичко това в курорта Старозагорски минерални бани.


Снимка: iStock/ Ekaterina Oleshko

Както може да познаете от наименованието му, градчето е известно с минералните извори и е чудесен избор за СПА ваканция. Водата е предпочитана както за лечение на различни заболявания, така и е включвана в редица възстановяващи терапии.

Освен, обаче, заради "баните", районът може да ви вдъхнови и за други интересни и разтоварващи занимани.

Една от най-големите атракции на Старозагорски минерални бани е "Богородичната стъпка". Името на местността произлиза от образувание, под формата на женски крак, в което винаги има вода. Според легендата стъпката е на Богородица и се смята за чудотворно място.

Освен с чудеса, курортното селище е известно и с богатата си история. Тук са разкрити могили и терми от древността. Любопитно е разкриването на медни руди, които се смятат за едни от най-старите в Европа.

Докато се разхождате из "историята" няма как да не забележите страхотната природа на около. Пикник или излет, спокойна разходка или спорт на открито - природата наистина ще ни зареди с енергия. Ако пък си падате по пещерния туризъм - тук ще намерите пещери с различна трудност, но препоръчваме да се доверите на професионален водач.

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.