България - виж повече

Балчик - кралска гледка към морето
Публикувано на: 10.08.2020 г.
Балчик - не само един от най-красивите морски градове в България, но и с уникална атмосфера, която не може да се мери с нищо друго!



Балчик не е от местата, към които да останеш безразличен, особено ако харесваш разходките с гледка към морето. Приятните къщи за гости и луксозните хотели не нарушават идиличната обстановка. За неповторимия дух на града заслуга имат два от най-посещаваните туристически обекта по Черноморието ни - са Ботаническата градина и „Двореца”, които са разположени в непосредствена близост един до друг.

Университетската ботаническа градина е създадена през 1955 г., като днес може да видим хиляди растения от целия свят. Посетителите могат да се насладят на една от най-богатите колекции на кактуси и сукуленти, любопитна е секцията с екзотични видове, а знаете ли, че метасеквоята в Балчик е с размери и възраст, подобни на тази в Кралската ботаническа градина в Лондон?



„Дворецът” е лятната резиденция на румънската кралица Мария. Кралицата толкова харесала местността, че решила да я превърне в място за лятната си почивка. Любовта на Мария към околната природа личи и от архитектурата на комплекса. Всички сгради са изградени, така че да не нарушават естествената хармония на района.
Днес можем да разгледаме красиво оформените градини и запазените сгради. Любопитно е, че тук се провеждат различни културни мероприятия като изложби и фестивали, а кухнята и столовата на резиденцията са превърнати в ресторант. Можем да похапнем и във вилата, някога използвана за посрещане на кралските гости.

По време на почивката ви в Балчик, препоръчваме да посетите историческия и етнографския музеи - експозициите са наистина интересни.

Разбира се, тук може и да спортувате. Наред с разнообразните традиционни спортове, напомняме, че в района се намират едни от най-добрите игрища за голф в страната.

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.