Гурме по португалски

Португалия е една от най-пъстрите и интересни страни в Европа. Историята, архитектурата и природата привличат вниманието на милиони туристи, а топлотата на местните може да те накара да се почувстваш като вкъщи и да те накара да се връщаш отново и отново.
Всичко това е преплетено в едно изкуство, на което се наслаждават малки и големи, за което няма възраст и сезон – кулинарната страна на Португалия. Географското разположение и влиянието на различни народи са създали изкушаваща смесица от вкусове и аромати, превърнали се в първокласни „да си оближеш пръстите“ вкуснотии. И ако всяка област си има типични ястия по рецепти, предавани от поколение на поколение, днес ще изброим няколко, които не само си заслужава да поръчаш в ресторант, но и можеш да намериш навсякъде из страната. Освен че са много вкусни, те са и доста интересни.

Ще започнем отзад напред... с десерта

Toucinho do Ceu – невероятно вкусната бадемов сладкиш, идващ от района на Гимараеш. Комбинация от пухкав и сочен кекс с хрупкави бадеми превръщат Toucinho Do Céu в един от най-популярните десерти в Португалия.
Ако искате да се подсладите с нещо по-леко и кремообразно – препоръчваме Papa de milho. Този крем, или по-скоро пудинг, е сред най-обичаните в страната, като се хапва както самостоятелно, така и като добавка към тестени сладкиши. Прави се от царевица и мляко, които се превръщат в лек, пухкав крем.






Какво избираме преди десерта? Ако обичате да похапвате месо, препоръчваме с две ръце Naco na pedra. Телешки стек, поднесен на гореща камена плоча. Освен че се подбира най-доброто месо, неговият вкус и аромат е опияняващ, защото продължава да се готви до момента, в който не се махне от плочата. Съвет на специалистите по Naco na pedra – ако предпочитате добре изпечено телешко, нарежете стека на парчета и го оставете на нагрятия камък, за да се досготви. Най-често е придружена от картофки и салата.

 

Що се отнася до морските дарове – тук ги има в изобилие. Октоподът е на изключителна почит в кулинарните португалски среди, затова може да го срещнете в редица рецепти. Едно от най-популярните ястия с печен октопод с картофи и зехтин. А сушената и осолена треска е определяна за съкровището на португалската кухня. Печена с картофи, със сметана или в рибени кексчета – ястията са безброй.

Супите са важна част от ежедневното меню на португалците. Може да бъде за обяд, следвана от основно или да хапнат само нея за вечеря. Точно затова изборът и разнообразието от „течната храна на боговете“ е огромно. Caldo Verde се среща  в почти всеки ресторант. Приготвена от картофи, лук, фино настърган кейл, или листно зеле, и зехтин. Към нея се сервира парче или две пикантни пушени наденички (chouriço) и парче царевичен хляб.

Açorda е с малко по-странна рецепта, но местните, а и всеки, който я е опитал, твърди, че е страхотна. Тънко нарязан хляб с чесън, ситно нарязан кориандър, зехтин, оцет, вода, сол и поширани яйца. Интересно предложение, особено за по-гладните.

Ще завършим с нещо леко. Какво да кажем за салатите… много свежи зеленчуци, обикновено в комбинация със скариди, октопод или пиле. Определено разнообразието е голямо, така че със сигурност ще намерите нещо по ваш вкус.

Без значение дали ще започнете със десерт, или със салата, или направо ще минете на основното - португалската кухня е безкрайно пътешествие из вкусовете, ароматите и цветовете. Пожелаваме ви приятно пътуване!