Мадагаскар - другата планета

 Остров Мадагаскар е сред най-екзотичните, причудливи и невероятни острови, а заради природата си, често е определян за извънземен. Разположението му в Индийския океан е спомогнало за запазване както на флората и фауната, така и на местните традиции. Именно поради тази причина по-голямата част от животните и растенията на острова не се срещат никъде другаде.

Кое е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете Мадагаскар?

Лемур? Боабаб? Анимацията „Мадагаскар“… да, и ние мислим за нея…

 

Лемурите, или по-точно Котешкият лемур, са един от символите на острова и то е заслужено. Симпатичните животинки обитават само Мадагаскар и са сред „почти застрашените“ видове. Много хора пътуват до островната държава само за да ги зърнат и заснемат. Сещате се за смешните снимки, на които лемурите се припичат на слънце, нали?

 

 Друг символ на Мадагаскар е дървото боабаб. Характерни за острова са шест вида, но най-популярният е и най-големият вид - достига 25 м. височина и е застрашен, като се среща само на острова. Дървото е изключително ценно не само за фотографите, но и за местните, които използват всяка негова част. Плодовете са вкусни и богати на витамин С, от семената се извлича олио, а дългите „влакна“ от кората се използват за въжета.

 

 

А какво да кажем за местните... Въпреки че общуват от време на време с туристи, те са запазили много от ритуалите, легендите и традициите на миналото, което ги прави много любопитни. Въпреки различните племена, всички те почитат семейството и полагат грижа за всеки от него, дори и за тези, които са си отишли. Жителите на острова са запазили и традиционния начин на готвене при много ястия. Повечето от тях съдържат ориз, като при едно от племената той е толкова силно присъстващ в кухнята, че изразът „да ядем“ буквално означава „да ядем ориз“. Телешкото също присъства на масата на местните.

Мадагаскар е свят, криещ хиляди съкровища и тайни. И всеки може да открие толкова, колкото пожелае. И точно затова другата планета Мадагаскар винаги ще ни привлича и за завоюва сърцето ни.

 снимки: Личен архив