Необятна Европа

Кукенхоф – в кралството на лалетата
Публикувано на: 08.03.2024 г.
Нидерландия е кралството на лалетата, а Кукенхоф – неговата столица. Всяка есен повече от 7 милиона цветни луковици се засаждат ръчно, за да цъфтят през пролетта на следващата година. В монументалния парк върху площ от 32 хектара 15 км алеи и пешеходни пътеки отвеждат посетителите покрай великолепни водни съоръжения, фонтани и скулптури, обградени от 800 различни вида цъфтящи лалета и други цветя. Тази година е специална в историята на Keukenhof Tulip Gardens, които ще бъдат отворени за посетители от 21 март до 12 май 2024 г. Цветният фестивал чества своя 75-и юбилей.

Градините на Keukenhof са създадени през 15 в.

Земята, върху която се намира днешният парк, първоначално е ловното поле на графинята на Ено, владетел на замъка Teylingen, построен през 13 в. До 17 в. той е резиденция на няколко поколения местни благородници. През 15 в. имението става собственост на графиня Якоба ван Байерен, известна като Жаклин от Бавария (1401-1436). Тя поставя първото парче от историческия пъзел със създаване на билкова градина близо до кухнята на замъка, която нарича Keukenhof (в превод кухненски двор или кухненска градина). Наследниците на Якоба разширяват имението и през 1641 г. то обхваща територия от над 200 ха.


Сн.: личен архив

През 19 век барон и баронеса Ван Паланд придобиват имението и решават да обособят добре структуриран парк в английски стил, който отразява романтичните идеали на епохата. За оформлението му канят ландшафтните архитекти Ян Дейвид Зохер и неговия син Луис Пол, проектирали Vondelpark в Амстердам. Създадените през 1857 г. от тях градини днес са сърцето на Keukenhof.


Сн.: личен архив

Група от 20 водещи производители и износители на луковици на цветя предлагат на властите на Лисе да използват имението като място за предлагане на луковици. Паркът отваря вратите си за обществеността през 1950 г. и постига незабавен успех с 236 000 посетители само през първата година. През следващите десетилетия той се превръща в едно от най-известните зелени пространства в света, привличащо посетители от цял свят. Всяка година фестивалът е

подчинен на определена тема

с изключение на тази юбилейна година. Но всяка отделна изложба ще има собствено име и ще споделя обща идея, които все още са тайна, казват организаторите. Над сто производители на луковици за цветя ще най-добрата си гама от пролетни цъфтящи цветя, като специални градински дизайнери ще се погрижат за аранжировката на всеки от тях.


Сн.: личен архив

Посетителите ще могат да видят специализираните изложби на зюмбюли и лалета (21-26 март), на фрезии и хризантеми (28 март-2 април), рози (4-9 април) и на нарциси и специални луковици (11-16 април) в Oranje Nassau Pavillion.
Първите луковици на минзухари, нарциси, зюмбюли и лалета бяха засадени в парка на 7 октомври миналата година. В кампанията участват наследниците на поколения холандски градинари.

Най-подходящият период за посещение
който препоръчва парковата администрация е преди 10.30 и след 16:00 ч., когато може да се насладите на тишината, хармонията и спокойствието на парка. Приглушената светлина ще придаде на снимките особено очарование, което е допълнителен бонус за посетителите.


Сн.: личен архив

Цветята цъфтят през три различни периода. Първият е от откриването на парка. Тогава ще има страхотни изложби на цветя на закрито с много цъфтящи лалета. Навън ще са цъфнали нарцисите и минзухарите. След тях е ред на зюмбюлите и ранните лалета във външните градини. В последния период ще цъфтят късните лалета под раззеленилите се дървета.


Сн.: личен архив

Градините Keukenhof близо до Лисе са едно от най-прочутите паркови пространства в света. Особено през пролетта, когато седемте милиона луковици, засети през есента, го превръщат във феерия от цветове. Ограниченият времеви сезон привлича посетители от цял свят.Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.