Необятна Европа

Валета – бутиковата столица на Малта
Публикувано на: 29.03.2024 г.
Малта - най-топлата страна в Европа, разположена в средата на Средиземно море между Сицилия и Северна Африка, очаква рекордна година за туризъм.

Принос за нея има и малката, очарователна столица Валета. Укрепеният бутиков град е разположен на хълмистия полуостров Скеберас между две от най-добрите естествени пристанища в Средиземно море – Марсамксет и Гранд харбър. Наричат го още град-крепост, Citta' Umilissima и

град, построен от джентълмени за джентълмени

става въпрос за рицарите хоспиталиери, които след голямата обсада през 1565 г., когато отблъскват османската армада на султан Сюлейман Великолепни, се захващат да го превърнат в бастион на Ордена на св. Йоан. За целта папа Пий IV изпраща най-прочутия си инженер – Франческо Лапарели, който го проектира не просто като укрепен град, а като аванпост за защита на християнския свят. Папският пратеник поверява довършването му на своя помощник – местния архитекст Джероламо Касар, чийто шедьовър е катедралата "Свети Йоан". Рицарите кръщават укрепения град „Валета” на името на своя Велик магистър Жан Паризо де ла Валет.


Сн.: личен архив

Валета е град, пропит с история

с площ от едва 0,8 кв.км тази малка, но оживена европейска столица е достоен обект за Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Организацията го описва като „един от най-концентрираните исторически райони в света“, заради 320-те исторически и културни паметника, завещани от финикийци, гърци, картагенци, римляни, византийци, араби и Ордена на рицарите на св. Йоан.

Една от най-забележителните характеристики е неговата барокова архитектура и изобилието от богато украсени дворци и църкви. Сред тях са дворецът на Великия магистър, лазаретът на хоспиталиерите и катедралата "Св. Йоан" с деветте пищно украсени параклиса, поредица от гробници и крипта, по статут равна на архиепископската катедрала „Свети Павел“ в старата столица Мдина. Сред позлатения интериор посетителите откриват известната картина на Караваджо „Обезглавяването на св. Йоан”.


Сн.: личен архив

Скитането по тесните улички на Валета е

пътуване назад във времето

ще се удивите на очарователните балкони, къщите от бял варовик с дървени капаци и врати със сложен дизайн от минали времена. Архитектурата на града е толкова впечатляваща, че често е използвана за сцени в популярни филми и телевизионни сериали, като например „Игра на тронове“.
Голямото пристанище е едно от най-живописните естествени пристани в света, изиграл ключова роля в историята на острова. Гранд харбър, както е известен, е служил за стратегическа военноморска база през вековете. Гледката към залива и яхтеното пристанище между Биргу и Сенглеа е просто невероятна. И двата града са красиви със своите варовикови къщи и стари църкви.


Сн.: личен архив

Днес пристанището е отправна точка за обиколка на Малтийския архипелаг, в който влизат 21 острова, и открива спираща дъха гледка към укрепленията и трите градове – Виториоза, Сенглеа и Коспикуа, от другата му страна.

Кухнята е възхитителна комбинация

от средиземноморски и северноафрикански вкусове с пресни морски дарове, зехтин, узрели на слънце домати и изобилие от сладкиши. Истински празник за очите и стомаха! Националното ястие е заешката яхния (stuffat tal-fenek) и пастици (pastizzi) – сладкиши с пълнеж от грах.


Сн.: личен архив

Валета е не само град от миналото, но и

център на съвременната култура

Музеите в града представят богатата история и художественото наследство на Малта. Градът е домакин на фестивали и събития през цялата година.

Плъзнете се нагоре с панорамния асансьор към Upper Barrakka Gardens, откъдето се открива изумителна гледка към Голямото пристанище и Форт Сейнт Анджело. Разгледайте Форт Сейнт Елмо – най-старата малтийска крепост във формата на звезда, която пази пристанището, отдайте почит на рицарите хоспиталиери в малкия параклиса, и посетете Националния военен музей, събрал военни доспехи и трофеи. Не пропускайте по обед салюта на батареята към Форт Сейнт Анджело и Голямото пристанище, която отдава почит на славното минало на града. Разгледайте фонтана на Тритоните до градската порта на Валета, дело на малтийския скулптор Винсент Апап от 1959 г.


Сн.: личен архив

Влезте в подземията на Ласкарис, където са планирани военните операции в Средиземно море по време на Втората световна война. Разходете се по улица Република – гръбнака на Валета, която свързва градските порти с Форт Сейнт Елмо на върха на полуострова; отбийте се в работилниците за сребърен филигран и дантела, обядвайте в Caffe Cordina и отделете време за Националния археологически музей.

Валета е град с непреходна красота, където история, култура и съвременност образуват чуден микс. Неговата завладяваща архитектура, богато наследство и топло гостоприемство го правят задължителна дестинация за онези, които търсят уникално и незабравимо изживяване. С други думи Валета е скъпоценен камък, който чака да бъде открит.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.