Непознатата Албания

Непознатата Албания
Публикувано на: 27.06.2019 г.
През последните години все повече български и западни туристи я избират за своята почивка. Една от причините са сериозните инвестиции в туризма на страната и разрастването на хотелиерския бранш.

Можем да определим Албания като близка страна, но все още непозната за мнозина.


През последните години все повече български и западни туристи я избират за своята почивка. Една от причините  са сериозните инвестиции в туризма на страната и разрастването на хотелиерския бранш. Наблюдава се строителството на нови хотели, заведения, изграждат се детски площадки и зелени площи.


                                                                          


Това, което допринася за нарастването на интереса към страната е и нейното географско положение и близостта до Италия. Освен със средиземноморския климат, с който се характеризират морските курорти, в тези части на Албания ясно личи италианското влияние . Търговията между двете страни също е развита и много туристи предпочитат да купуват от Албания, поради по-ниските цени.


 


Хората са привлечени и от богатата история на страната. Като понятие „албански“ се среща за първи път през 2 в., а земите са населявани още от древността.


 


Един от популярните туристически дестинации е Берат. Градът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство и е обявен за град-музей. Берат е част и от българската история, като през различни периоди е бил част от територията на България.




Друго популярно градче, с историческа значимост, е Круя. Изветен като родното място на националния герой на Албания – Скендербег, Круя е бил крепостен град, който е предпазвал цялата област. От това време е запазен замъкът на Скендербег, който е и най-посещаваната забележителност. Любопитен факт е, че най-известната напитка на страната е конякът Скендербег.




Когато става въпрос за напитки, Албания е популярна и с кафето си. Благодарение на връзката с Италия, гостите на страната могат да се насладят на истинско италианско еспресо. Местната кухня също не е за пренебрегване, като в нея могат да се открият италианско и турско влияние.


Албания е от туристическите дестинации, които се отличават с много добро обслужване, любезен персонал в хотелите и заведенията и отзивчиви местни. Цените са конкурентни и дори в курортите не се отличават с голяма надценка – една супа, например, е около 2 лв., а бирата е между 1,50 лв. и 3 лв.


 


Някои българи избират Албания за почивката си и заради възможността за тютюнопушене в заведенията. Някои заведения са взели самостоятелно решение за ограничаване на тютюнопушенето, но тези места са указани с табели.


 


Интересът към Албания нараства с всяка измината година и търсенето на възможности за почивки и екскурзии се увеличава както от западните туристи, така и от българите. Страната предлага много възможности за отдих и забавления – там всеки може да намери, това, което търси.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.