Никога не е рано за коледно настроение

Коледа може да ни се струва далече, но мисълта за празничните светлини и уют ни кара да се замислим за празника от сега. Освен окъпаните с украса градове, настроението се допълва и от традиционните коледни базари, от пищните трапези, а коледният дух във всяка страна се допълва от онези дребни типични за всяко място детайли. Но днес ще ви разкажем какво носи коледния дух в Белгия, Холандия и Германия.

Знаете ли, че в Белгия се получават два пъти подаръци? Добре де, децата получават два пъти подаръци, но все пак и възрастните може да се възползват. Освен Дядо Коледа, който всички познаваме и който ни носи подаръци на 25-ти декември, в Белгия, а и в Холандия, Свети Никола също е щедър с послушните деца. Той обаче оставя даровете си на 6 декември.


Какво ще е Коледа в Белгия без горещия шоколад! Белгия е призната за един от най-добрите производители на шоколад, затова и не е изненада, че празничните зимни дни не минава без вкусната какаова напитка. Освен с шоколада, превърнат в божествена сладка напитка, в Белгия традиционно приготвят пържени сладки кнедли, да не забравяме и белгийските вафли. Друго традиционно сладко изкушение за празникът е Коледното пънче - сладко руло с шоколад, крем и сметана. Що се отнася до основното коледно ястие на трапезата - в повечето случаи това е печената пуйка, но се срещат и семейства, които залагат на морските дарове.

В Холандия, както отбелязахме по-горе, децата получават два пъти подаръци, а във въздуха се носи аромат на яйчен ликьор и джинджифилови, бадемови и канелени сладки. Традиционни за страната са и онези „сладки“ календари, които имат малки кутийки със сладки за всеки ден от декември и трябва да отваряш по едно на ден… ако имаш търпение, разбира се. На празничната трапеза присъстват гъска, заек или пуйка, придружени от много зеленчуци и печени кестени.

 

Коледа + Германия = супер настроение+щолен+греяно вино

В уравнението, разбира се, имат място и печеното месо, картофите и типичното за страната шпецле и червено зеле. Празничната атмосфера обзема Германия месец преди Бъдни вечер и навсякъде „кипи“ от коледно настроение. И тук, както и в Холандия, са много популярни шоколадовите календари - така че, без съмнение, ще се впишете в коледния дух без значение дали сте в Кьолн, или в Амстердам, например.

 

Ако чакате подаръци, в Германия също разчитат на Свети Никола, но тук по-често оставят обувките си пред врата, за да ги намерят пълни с подаръци сутринта.

Едни от най-добрите места, на които да усетите коледния дух са коледните базари. Най-често те се отварят месец преди самия празник и ни дават възможност да се потопим в атмосферата още преди да сме украсили елхата.

В Белгия един от най-посещаваните и известни коледни базари е в Антверпен. Дървените къщички, украсените с коледни лампички дървета, невероятни аромати  и примамливи гледки към кулинарни съвършенства - накратко за базара в Антверпен.

 

В Холандия едни от предпочитаните коледни базари са тези в Амстердам, Дордрехт и Хага. Освен коледни светлини и вкусно похапване, в Амстердам, например, ни очаква и страхотна ледена пързалка, а този в Хага е един от най-големите в страната.

Германия не прави изключение! Всякакви сладкиши, щоленът заема челно място, аромат на реяно вино и печени вурсчета и топли бретцели, подаръци, светлини и украси - коледните базари в Германия се смятат за едни от най-хубавите, а сред най-популярните са този в Мюнхен, Кьолн, Нюрнберг, Берлин.

Коледа е невероятен празник за сетивата - вкусни изживявания, топли и уютни моменти, бляскави украси и цветове, а най-хубавото е, че празниците не са свършили - следва Нова година!

 Снимки: Pixabay.com