Пътешествия от дивана

Да разгадаем египетските йероглифи
Публикувано на: 18.03.2020 г. socials
Едно от първите желания на всеки, посетил Египет, е да разгадае йероглифите и да види изписано собственото си име. Разбира се, местните могат да ви предложат да гравират инициалите ви на различни сувенири и бижута, но тръпката да се научиш сам да използваш древната писменост си остава водеща.

Днес ще ви предложим няколко онлайн източника, от които може да видите не само как ще изглежда името ви, но ще са интересни и полезни за всеки, които иска да вникне по на дълбоко в темата.

В домашни условия това е едно интересно забавления както за възрастните, така и за децата.

 Цветно име


Бърз и лесен начин да видиш името си с йероглифи предлага сайтът на музея Пенн във Филаделфия. Обърнете внимание, че трябва да въведете думата или името си на латиница.


Например, Аполо изглежда така: Източник: The Penn Museum, https://www.penn.museum/, 18.03.2020


Започваме от името, а защо да не пробваме какво сме научили?


Сайтът Hieroglyphs.net също ни дава възможност да видим как изглеждат думите, които сме написали на латиница. В сайта можем да разгледаме и доста богат речник на английски думи на йероглифи и обратното.


Интересното е, че можем дори да съставяме изречения, а когато се почувстваме достатъчно напреднали в материала - да изберем тест.Източник: Hieroglyps.net, https://hieroglyphs.net/cgi/pager.pl?p=01, 18.03.2020


Да разчетем истински артефакти


Колегите от Bibalex.org също предоставят огромна база с информация за всеки, който иска да стане на "ти" с египетската писменост. Освен че търсим в речника с повече от 6 хил. думи, тук можем да се пробваме да разчетем йероглифите изписани на истински артефакти.


Учебните материали също са добре структурирани, а бонусът са допълнителните връзки към онлайн книги, програми, речници и други проекти.Източник: Bibalex.org, https://www.bibalex.org/, 18.03.2020Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.