Рецепти за вкусно пътешествие

Ямайка в чиния
Публикувано на: 30.08.2019 г. socials
Превръщаме се в гурме изследователи и заедно с вас ще търсим най-добрите рецепти за вкусно пътешествие. Да започваме! Добре дошли в Ямайка!

Превръщаме се в гурме изследователи и заедно с вас ще търсим най-добрите рецепти за вкусно пътешествие. Да започваме! Добре дошли в Ямайка!

Ярки цветове, палми и плажове на фона на реге музиката. Добре дошли в Ямайка! 

Карибският остров неслучайно е първият ни избор за новата ни посока за пътешествия, а именно - вкусната страна на една дестинация. Няма по-приятен, лесен и пълноценен начин да опознаеш една култура и да вникнеш в традициите на една страна от това да опиташ типичните ѝ ястия. Затова се превръщаме в гурме изследователи и заедно с вас ще търсим най-добрите рецепти за вкусно пътешествие. Да започваме!

Ямайка  е сред най-известните, не само заради почти вечното си лято, не само заради вечния Боб Марли, но и заради вкусовете, отличаващи го от околните островни кулинарни дестинации.

Да затворим очи. Сега нека си представим Ямайка в чиния. Какво изниква в съзнанието ви? Всеки ценител на карибската кухня ще се сети за т.нар. Jerk Chicken, или пиле "Джърк". Пикантното печено пиле се е превърнало в своеобразна кулинарна емблема. За постигането на типичния вкус са важни както подправките, така и начинът на печене. Всъщност ще намерите и двете да са наричани джърк - и сместа от подправки, и начинът на печене.

И ако всеки дом си има своя "тайна съставка" за джърк, то със сигурност ще усетим вкуса и аромата на бахар, мащерка и лютите чушки "шотландско боне", които възпламеняват. Може да са добавени и карамфил, канела, индийско орехче, захар. Пилето се изпича на дървени въглища, по-съвременният метод е на барбекю, но за автентичен вкус си трябва варел, пригоден за скара.

 

Снимка: iStock / from_my_point_of_view

Пикантното пиле, разбира се, не е единственото, което да опитаме, когато сме в Ямайка. Въпреки че ароматът му е навсякъде. Друго типично за страната ястие с осолена риба, обикновено треска, и плодовете на Аке. И ако рибата с нищо не ни изненадва, то плодовете са доста интересни. Местните са се специализирали в тяхното приготвяне и ядене, защото след узряване, черните им семена стават токсични. Като изключим този момент на авантюризъм при опитването на ястието, в него са включени още люти чушки, лук, домати. Придружено с хляб, панирани банани или ориз са се превърнали в любимо хапване както за закуска, така и за вечеря на ямайци.


Снимка: iStock / Didi Beck

Ястията с къри също са много популярни на острова. И ако пилето с къри е популярно и у нас, то карибски специалитет е кърито с козе месо. Както се досещате, преобладаващата съставка е кърито, което прави месото изключително крехко. Като гарнитура може да си хапнете ориз с боб и панирани банани.


Снимка: iStock/ Paul_Brighton

Няма как да сме на остров, и то карибски, и да не включим в ямайското ни меню рибата. Всичките ни рецептори сочат в една посока - риба ескович (Escovitch Fish). Ескович е начинът на приготвяне на рибата и наподобява севиче. При севиче продуктите са сурови и се оставят в марината от оцет, докато при ескович рибата се пържи. Това е и причината мнозина да избират именно риба ескович. Първо рибата се запържва, а след това се полива със сос от оцет, бахар, лук, чушки, моркови и люти чушки "шотландско боне".


Снимка: iStock/ Kingwheeeler

 Ориз с грах, ориз с боб, не с грах, не с боб... В Ямайка думата за "грах" всъщност е боб. Така че... Въпреки че ги споменахме като гарнитура, оризът с боб заема челна позиция в списъка ни за ямайски пир. Най-достойният партньор на печеното пиле се сервира навсякъде, приготвя се с кокосово мляко и подправки.

 


Снимка: iStock / from_my_point_of_view

Кнедли... може и да си представяте руски или японски комбинации, но тук продължаваме да опитваме ямайската кухня. И затова става въпрос за Johnny Cake - пържените кнедли, чест избор за закуска. 

В Ямайка има десетки интересни места и времето никога не стига, за да разгледаме всичко, което искаме. Затова може да похапнем и на крак без да се лишаваме от типична ямайска вкуснотия. Подходящи за случая са тестени закуски, най-често с плънка от смляно телешко. Някои ги оприличават на банички, други на сандвич, а трети - на пица Калцоне, но всички са единодушни - апетитният им загар привлича от далече.


Снимка: iStock / Supersmario

И тъй като сме тръгнали да разваляме линя, задължително включваме в менюто Bammy. Пържен сладък хляб, приготвен от маниока и кокосово мляко.  Ямайските пържени филийки също са предпочитани за закуска, за гарнитура или за бързо хапване на крак - ще ги намерите навсякъде.


Снимка: iStock/ Debbie Ann Powell

Какво е угощение без десерт! Ако не сте се наситили на кокос, може да опитате "кокосови капки" - вид сладки със сушени кокосови парченца (не ги бъркаме с кокосови стърготини), джинджифил, кафява захар. Други кокосови десерти, които заслужават внимание са тарт със сладък кокосов пълнеж Gizzada, малките кокосови кексчета Toto. Тук можем да дегустираме и различни сладоледи - много известни са с вкус на манго, с ром.

Преди да продължим към следващата си вкусна дестинация, си казваме "Наздраве" с ямайски ром!

Бонус!

Предлагаме ви популярен начин за приготвяне на ямайското пикантно пиле - Jerk ChickenНапишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.