Рецепти за вкусно пътешествие

Три изпитани лесни рецепти с охлюви, с които ще впечатлите всички
Публикувано на: 20.08.2020 г.
Яли ли сте охлюви? Не сте? Е сега е време да опитате - предлагаме ви 3 изпитани и лесни рецепти, с които да впечатлите и най-изтънчения гастроном.

A ако сте сред почитателите им - със сигурност ще оцените трите ни идеи за вечеря.

За мнозина охлювите са противоречиви като храна, но тези, които са ги опитали знаят, че те са вкусни и полезни. В много кухни тяхното приготвяне е издигнато до кулинарно майсторство и са сред редовните ястия на специални вечери. У нас една от най-разпространените рецепти е с ориз, но днес ще ви представим още няколко класики, с които да впечатлите и най-изтънчените гости.

Охлюви по бургунтски


Снимка: iStock / Shaiith

Може би най-известната рецепта в света! А и един от задължителните етапи на френското гастрономическо изживяване. Съставките са малко, но напълно достатъчни, за да се превърнат в кулинарен шедьовър.
Разбира се и при това класическо празнично ястие има вариации, но ние ви представяме нашата любима рецепта.

Ако не разполагате с пресни охлюви, може да заложите и на замразени, като за ефектното сервиране ще са ви необходими изчистени цели черупки.

За 10-тина охлюва са необходими
125 г меко масло
3 скилидки счукан чесън
малка глава лук
ситно нарязани магданоз
сол и черен пипер на вкус

Охлювите се почистват добре и се сваряват добре, така че месото да излиза лесно от черупката. След като ги охладите леко, трябва да извадите месото от черупката. Почиства се добре отново, както и самата черупка.

Маслото трябва да е леко размекнато, като се смесва с подправките, лука и чесъна.

Във всяка черупка се слага от месото, а отгоре - с маслото. Нареждат се в тавичка и се слагат в загрята фурна, докато маслото не започне да кипи.

Панирани охлюви


Снимка: iStock / Igor Ploskin

Тук започваме отново с почистване и варене на охлювите.
За панировката смесваме яйца, бира, пшенично и царевично брашно, сол и черен пипер на вкус. Прави се лепкава смес, като 2 яйца са достатъчни за около 50 охлюва.
Месцата се потапят в панировката и се пържат до златисто. Може да се сервират поръсени с магданоз и няколко капки лимон.

Средиземноморски пикантни охлюви


Снимка: iStock / Bborriss

След като почистим и сварим охлювите ги оставяме настрана.
В сгорещена мазнина запържваме лук, чесън и сипваме 1 чаша бяло вино.
След като се редуцира, се прибавя месото от охлюви, лют червен пипер, черен пипер и сол. Разбърква се и се прибавя доматено пюре. Котлонът се намалява и се оставя да къкри за няколко минути.
Сервира се с препречени филийки, намазани със зехтин, чесън и магданоз.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.