Русия и Прибалтика - апогей в развитието на европейската култура и архитектура

 Какво е общото между Балтика и Русия? Какво свързва градове като Талин, Вилнюс, Рига и Санкт Петербург?

Една географска линия, която пресича четири страни, но и път, преминаващ през вековете, през историята и преплитащ културни различия, създаващи приказна атмосфера и величествени гледки.

Средновековни замъци, величествени кули, вековни църкви, и сгради, направени сякаш от бисквитки, истории за рицари, героични подвизи и завоевания. Уникалната вълшебна атмосфера те кара да почувстваш магията във въздуха. Това е най-краткото описание, което може да се даде за Талин, Вилнюс и Рига.

Литва, Латвия и Естония са обединени от историята, което личи в запазените сгради и калдъръмени площади, но и в легендите, които се разказват от местните. Връщането в миналото е толкова неусетно, че се влюбваш само за миг.

Далече от пренаселените от туристи европейски градове, в които е трудно да усетиш неподправения дух и истински живот, Балтийските столици са съхранили онази магична аура, която те връща няколко века назад.

От друга страна, наред с вълшебството на миналото, трите столици се развиват и са истински пример за „европейски градове“.

И така, стъпка по стъпка през приказките и снимка след снимка на миналото, стигаме до възхода в архитектурата и до апогея на културата – стигаме до Санкт Петербург!

Тук всичко е по-голямо, по-величествено, по-великолепно и блестящо. За да видим всичко в един от най-разкошните градове в света, търсим подкрепата на почти 24-часовия ден по време на Белите нощи. Сякаш дори и времето знае, че един обикновен ден няма да ни стигне, за да се наситим на възхитителния град... или самото то не може да му се насити...

Отвсякъде личи царственост, която е трудно да обгърнеш с поглед. Но това величие не е само привидно, в Санкт Петербург можеш да се докоснеш до най-ценните произведения на изкуството, за които дори Лувърът би завидял. Историята е толкова богата и интересна, че е просмукана във всяко кътче.

Можем да видим къде са живеели и управлявали поколения руски царе и императори, да вървим по коридорите, по които и те са вървели, да усетим атмосферата на многовековната история.

Неслучайно едни от най-забележителните артисти и творци са избирали града за свой дом и са черпили вдъхновение от неговия живот. Днес те са оставили своя отпечатък, а ние можем само да се удивляваме на тяхното творчество.

Кипящият от живот Санкт Петербург е най-големият диамант в короната не само на Русия, но и заема първите места в списъка с мечти на пътешественика.

Очарователно бароковия Вилнюс, изисканата архитектура в Рига, великолепния средновековен Талин, грандиозния и разкошен Санкт Петербург са парченцата от пъзела на уникална картина, която няма да бъде завършена и толкова съвършена, ако някоя от частите липсва.