Винаги е време за море

За Одисей, нимфите, змиите, лудите и мандолината на капитан Корели
Публикувано на: 29.04.2024 г.
Омир греши! Одисей е от Кефалония! Жителите на острова от векове спорят със съседите си от Итака за родство с героя на „Одисея” и Троянската война. И имат железни аргументи – техният остров е най-големият (700 кв. км) от седемте острова с население в Йонийско море.

В сравнение Итака е лилипут – той е седем пъти по-малък. Последните археологически проучвания в Порос само подкрепят убеждението им – в селцето на юг са открити останки от дворец и керамика от времето на Троянската война – първият документиран военен конфликт между Изтока и Запада. Други изследвания доказват, че най-рано заселената територия в цяла днешна Гърция е именно Кефалония. „Всички ние сме моряци и пътешественици, като митичния Одисей“, дипломатично слага точка на вековната препирня заместник кметът Евангелос Кекатос.


Сн.: личен архив на автора

Архипелагът в Йонийско море е познат като „етпанези“

(от επτά – 7). В центъра му, точно на входа на Коринтския канал, са Кефалония и Итака. Останалите „големи“ от групата са Корфу (Керкира), Пакси (Паксос), Лефкада (Лефкас), Закинтос (Занте) и Китира. Цялата група, разположена на запад от континентална Гърция, се състои от 44 парчета суша. Безспорно най-известен от „малките“ е Скорпиос, доскоро собственост на гръцката фамилия Онасис, а от 2013 г. – на руския олигарх Дмитрий Риболовлев.
Погледнат от птичи поглед островът прилича на хвърлена в морето жаба. Двата полуострова – единият откъм северното пристанище Фискардо, а другият – от втория по големина град Ликсури на Аргостолийския залив, представляват задните и крака.


Сн.: личен архив

Островът е спокоен и романтичен

обгърнат с изумрудени и кобалтовосини води, зелени планини, идилични заливи с прекрасни бели плажове. Доскоро „благословеният остров“, както го наричат местните, е познат предимно на английски и италиански туристи, които идват с круизните кораби на P&O, Costa, MSC. Има и друга причина – историческа, да е толкова популярен сред тези две нации. Четиристотин години островът е владение на венецианците, а по-късно близо 60 години е британски протекторат. Но световноизвестен го прави филмът „Мандолината на капитан Корели“ на режисьора Джон Мадън по едноименния роман на Луис де Берниер. Лентата, снимана в градчето Сами и околностите,

стъпва на един трагичен епизод

от Втората световна война – масовата екзекуция на 117 италиански офицери от германски наказателен батальон на 24 септември 1943 г. Освен актьорите от филма Никълъс Кейдж, Пенелопе Круз, Ирене Папас, Джон Хърт и Кристиан Бейл, кефалонийци не пропускат да отбележат, че са посрещали на острова си Мадона и Ричард Гиър.


Сн.: личен архив на автора

Впрочем всеки турист тук е посрещан като холивудска знаменитост, дори и да не е такъв. Вместо с хляб и сол му поднасят купичка с мандаля (ударението е на последната сричка) – захаросани бадеми, и го кичат с уханни цветя. „Ние уважаваме гостите си. Инвестираме в усмивките им. Обръщаме внимание повече на онова, което ни сближава, отколкото на това, което ни различава. Ние сме приятелски настроени към чужденците, но не искаме да ги притискаме. Затова на острова няма да видите табели на различни езици. Знаем какви са предимствата ни – красива природа, истинска и качествена храна, богата история и неизброими възможност за алтернативен туризъм – трекинг, колоездене, гмуркане, лов и риболов“, хвали острова заместник-кметът Евангелис Кекатос.


Сн.: личен архив

В Кефалония има 365 селища

по едно за всеки ден от годината, където живеят около 35000 островитяни. През лятото броят им става тройно повече. Освен на туризма местните разчитат на земята си – гледат маслини, лозя, плодове и зеленчуци, отглеждат животни и правят вкусно сирене, и на морето – във всяко семейство има рибари и моряци. „Бях станала вече на 4 години, когато ме кръстиха, защото баща ми и кръстникът ми – и двамата моряци, не можеха да се засекат по-рано на острова“, разказва екскурзоводката ни Елени. Тя е много горда, че е миропомазана в най-голямата църква на острова (и трета по големина в цяла Гърция) в манастира „Св. Герасим Кефалонийски“, който е патрон на острова. Светията е роден в Трикала в известната фамилия Нотарас, от която произлиза и последният византийски император Константин XI Палеолог. След странствания в светите земи и в Атон покаялият се аристократ се заселва в пещера в долината Омала, недалеч от селцата Фрагата и Валсамата и основава манастир, който днес носи неговото име. Вярва се, че веднъж в годината, ден след успение Богородично,

светецът се вдига от саркофага си

лекува лудите и върши чудеса. Затова тук е построено първото в Гърция болнично заведение за хора с ментални проблеми. И по тази причина гърците наричат Кефалония „острова на лудите“. Светецът е толкова почитан, че Макис – галено от Герасимакис, е най-срещаното име тук.


Сн.: личен архив на автора

Освен св. Герасим и лудите, на острова почитат и змиите с кръстчета по главите. Пиратите на Хъзър Реис (Барбароса) нападат югоизточната част на острова, където край малкото селце Маркопуло се намира манастирът “Успение на Пресвета Богородица“. Монахините молят Божията майка за помощ и тя им отвръща с чудо. Отвсякъде изпълзяват змии, които нападат разбойниците и манастирът е спасен. И днес влечугите се появяват всяка година точно по едно и също време – между 6 август (Преображение Господне) и 15 август (Успение Богородично). По време на литургиите за празника те пълзят необезпокоявани от никого по иконите, увиват се около телата на богомолците, които считат това за добро предзнаменование. Само през 1953 г. влечугите не се показват и

жителите считат това за лоша поличба

На 12 август в 11,24 ч. островът е сполетян от унищожително земетресение със сила 7,3 по Рихтер.


Сн.: личен архив

„Дивите коне от планината Енос“ – звучи като начало на друга местна легенда, но не е. В планината (най-високата ѝ точка е на 1628 м), все още живеят диви коне – дребни с катраненочерни гриви, които пасат и препускат на воля. Това е и единственото място на острова, където може да се види сняг през зимата. Монте Неро, както я кръщават венецианците, обрасла с пинии (Pinus pinea) и ели (Abies cephalonica), а в подножието – с евкалипти, е обявена за Национален парк през 1963 г. Другият е
„Пещерата на нимфите“ с езерото Мелисани край град Сами.

Според легендата то
носи името на красивата нимфа

Мелисанти, която се хвърля във водите му, отчаяна от несподелената любов към бога Пан. Още една – Дрогарати (Пещерата на Дракона), е достъпна за туристи. Откриването и става случайно преди 300 години, когато след силно земетресение таванът и пропада. На 60 метра под земята посетителите се дивят на чудната акустика на т.нар. Зала на апотеоза.


Сн.: личен архив на автора

Ако сте чували, че изчезващият вид морски костенурки Caretta Caretta могат да се видят само на съседния остров Занте, сте в пълна заблуда. През май на много места по южното крайбрежие на Кефалония те снасят яйцата си, заравят ги в топлия пясък и се завръщат през септември, за да преброят оцелелите. Затова на плажа Мунда шезлонгите и чадърите са забранени. Ако този залив е популярен заради костенурките, то Митрос е най-туристическият, заради зашеметяващата гледка – аквамаринени води, плажна ивица с бял и ситен като пудра захар пясък и шеметно надвиснали над тях варовикови скали. Най-големият обаче е в градчето Скала – син флаг и 3-километрова плажна ивица. Какво повече!


Сн.: личен архив

От дълбока древност Кефалония е

кръстопът на народи и култури

Последователно той е владян от микенци, коринтци, финикийци, македонци, римляни. Норманите от Сицилия стъпват на острова през 1085 г., водени от авантюриста Робер Гискар, който умира в Кефаония. Пристанището Фискардо носи неговото име. След наследниците на викингите дошли пизанците, а след Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г. става васално графство на Венецианската република. После гражданите на Серенисима го отстъпват на французите, които са прогонени от англичаните. Техните митове, легенди, поверия, традиции и религиозни вярвания са се оплели в такава чудна смесица, че стъпиш ли на острова дори и невероятното ти се струва реално и възможно.

Автор: Светлана Тодорова-Ваташка


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.