24 см от историята на Египет, оценени за над 1 мил. долара

24 см от историята на Египет, оценени за над 1 мил. долара
Публикувано на: 27.06.2019 г. socials
След броени дни една от най-известните аукционни къщи "Кристис" ще осъществи в Лондон търг, наречен The Exceptional Sale.  След броени дни една от най-известните аукционни къщи "Кристис" ще осъществи в Лондон търг, наречен The Exceptional Sale.


На 04.07 ценители и колекционери ще наддават за експонати на стотици, дори хиляди години. Едни от най-интересните артикули са представители на египетската история. И дори станаха повод за диалог между Лондон и Кайро. 


Част от скулптура на главата на египетския фараон Аменхотеп III, с големина около 24 см., е оценена на над 1 200 000 долара, като се очаква цената му да се повиши по време на търга. Аменхотеп III е девети египетски фараон от XVIII династия, управлявал няколко десетилетия от около 1390 г. пр. н. е. За тези, които няма да имат удоволствието да закачат на стената си тази ценност, могат да посетят Колосите на Мемнон, близо до Луксор в Египет


Всъщност, скулптура на египетския фараон Тутанкамон, за която се предвижда цена от повече от 4  мил., накара Кайро да призове Лондон да прекрати аукциона и да върне съкровището в Египет. 


И всичко това е на фона на новината, че в Кайро ще започне възстановяване и обновяване на Египетския музей, разположен недалеч от пирамидите в Гиза, а като част от експонатите ще е и съкровището на Тутанкамон.


 Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.