Новини

Парижани ще се къпят в Сена … един ден
Публикувано на: 26.09.2023 г.
Жителите и гостите на Париж ще могат да се къпят в Сена. Това обяви кметът на Ан Идалго, четвърт век след обещанието, което покойният президент Жак Ширак даде на парижани, че ще могат да плуват в реката.

Властите предвиждат да отворят пет зони за къпане по поречието на реката през 2025 г. — две в сърцето на града на десния бряг срещу Ил дьо ла Сите и Ил Сен Луи, и по една в подножието на Айфеловата кула, Булонски лес и в Берси в югоизточен Париж. Тази мрежа ще бъде разширена до 23 места за плуване по Сена и нейния приток нагоре по течението Марна през Голям Париж. Те ще бъдат „достъпни чрез понтони и оборудвани с кейовете, оборудвани с пространства, където плувците ще могат да се преобличат, да се къпят и да пазят вещите си на сигурно място“. Зоните ще са маркирани с шамандури и ще бъдат охранявани от спасители. Плуването в Сена да бъде

„основно наследство“ от Олимпийските игри

в Париж през 2024 г., е намерението на кметството. По програма емблематичната река ще бъде не само фон на церемонията по откриването. Планира се онази част от реката, която се простира от моста Pont de l'Alma до района на Трокадеро, да бъде запазена за състезанията по триатлон и плуване в свободен стил.


Сн.:Личен архив

Обещанието на Идалго, която е кмет на Париж от 2014 г. и кандидат-президент на Социалистическата партия на изборите през 2022 г., ще преобърне изцяло натоварения воден трафик, който пресича столицата. Кметството очаква, че игрите догодина ще възродят една традиция, прекъсната преди 100 години.
Къпането в Сена е забранено от градските власти през 1923 г., както и движението на надуваеми лодки и шлепове, заради влошаването на качество на водата. През последните седем години са

инвестирани 1.4 млрд. евро в проект

за дренажна система за очистване на водите, за залесяване и укрепване на бреговете, който вече дава резултат. Изграден е воден резервоар от 46 000 куб. м под градината на левия бряг, в който се събират излишъците от обилните валежи, които досега преливаха в реката. От водите ѝ са извадени тонове отпадъци. Редовните тестове сочат, че съдържанието на бактерии, особено ешерихия коли и ентерококи, са на безопасно ниво. Замърсяване се отчита само след особено силни валежи и то за сравнително кратко време.


Сн.: Личен архив

Властите се обнадеждени – увеличава се и популацията на риби в Сена. Докато през 90-те години на миналия век е имало само три вида, днес в реката се наблюдават 34 – от пъстърва до змиорки и костур. Кметът Идалго обещава, че щом зоните за плуване бъдат отворени, водни проби ще се вземат и изследват ежедневно. Мерките се отнасят и до всички притоци на Сена и Марна и за 23 000 домакинства нагоре по течението, чиито обратни води са заустени в речната система.


Сн.: Личен архив

Поддържането на водите на Сена достатъчно чисти, за да се плува в тях, може да се окаже непостижима цел, смятат скептици и припомнят 2017-а, когато властите позволиха плуването в канала Сен Мартен, но го затвориха почти веднага, заради бактериална зараза.

Градът и реката са свързани от векове

От дълбока древност Сена е източник на храна, вода и търговия. Предхристиянското келтско племе Parisii са били рибари и създали село по бреговете на Сена и на Ил дьо ла Сите през 7 век пр.н.е. В продължение на векове то се развива като оживен град под името Лутеция, включен в границите на Гало-римската империя, а риболовът и плуването в Сена се превръщат в традиционни дейности.


Сн.: Личен архив

През 1900 г. Париж е домакин на Летните олимпийски игри и седем състезания по плуване за мъже се провеждат в реката между предградията на Курбевоа и моста Аниер. Пет години по-късно местен спортен ентусиаст поставя началото на популярно състезание по плуване, известно като Traversée de Paris à la Nage, което привлича стотици аматьори във водите на Сена в централен Париж.

Ако все пак френската столица успее да опази водите чисти, Сена ще бъде нещо повече от красив пейзаж за нейните жители и гости.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.