Ексклузивен хотел, или как да почивам на хубаво място на възможно най-добрата цена

Днес все по-често може да срещнете термина „ексклузивен хотел“, използван от туристическите агенции. Заради това, ще поясним накратко какво значение има той за оптималните условия на вашата почивка.

Ексклузивен хотел е хотел, който туристическата компания предплаща, за да може цената му във високия сезон да не се променя в сравнение с цената през останалото време на годината. Освен това, по този начин, гарантира наличност на стаите и отпътуването.

Друго характерно предимство на ексклузивния хотел е, че чрез такава капиталова инвестиция, туристическата компания си заплаща правото единствено тя да предлага съответния хотел и да гарантира резервацията на туриста в него.

Защо сериозните и стабилни туристически компании провеждат такава политика? Съвсем накратко, за да е възможно туристът да има максимално облекчен бюджет за почивка в класни хотели и атрактивни курорти в сезона, който повечето хора избират. Т.е. ако цената във висок сезон на даден хотел е Х лева на рецепция или при други агенции, благодарение на ексклузивитета, който туристическата компания е закупила, цената на стаята за клиента ще бъде по-ниска.

До тук добре. В последно време обаче сме свидетели на практики от страна на по-малки туристически компании, които се опитват да привличат клиенти за сметка на ресурса и действията на сериозната и стабилна туристическа компания.

Какво правят такива агенции?  Те публикуват по-ниски цени за същия ексклузивен хотел и същия период, за да привлекат вниманието на клиента; клиентът е щастлив, че е намерил по-ниска цена, но в последствие разбира, че това, за което е заплатил е различно от това, което е очаквал, но вече е късно. Пример: клиент закупува почивка на „ниската“ цена и няколко дни преди да тръгне за почивката си, туристическата компания му съобщава с изненад и съжаление, че в резервирания от него  хотел няма места и че ще бъдат настанени в друг хотел. Това „изненадващо“ съобщение се отправя към клиента дори по време на пътуването или даже при пристигане. И в трите ситуации, клиентът вече си е направил организацията, а и вече е платил и подписал договор. Накрая остава само усещането, че някой се е възползвал от неговото доверие.

Така от една страна малката туристическа компания трупа позитив за сметка на инвестицията на сериозната туристическа компания, подмамва клиента с нещо, което реално не може да предложи – от една страна и от друга – клиентът остава с чувство на огорчение, че не е получил това, което е искал и че някой го е подвел.

А в крайна сметка всичките тези инвестиции от страна на сериозната и държаща на името си туристическа компания се правят, за да може клиентите й да почиват на възможно най-хубавите места и при най-оптималните условия.