Гъзуар за новите места!

 Албания привлича все повече туристи с всяка изминала година и като всяка нова, набираща популярност дестинация, и за нея има подробности, които биха били полезни за доброто ни изкарване и ще ни накарат да се забавляваме и да усетим неповторимата атмосфера на страната.

Ако се колебаете къде да отидете на почивка, един от най-често избираните курорти е Дуръс. Препоръчваме го, освен заради оживения център, в който има магазини, симпатични кафенета и разнообразие от заведения за хранене,  а и заради дългата и широка плажна ивица. Пясъкът е ситен, а водата е топла от май до октомври.

Близкото разположение на Албания до Италия е чудесна възможност да посетите двете страни по време на една ваканция. Например, може да съчетаете почивката си в Дуръс с екскурзия до италианския курорт Бари. Има фериботи, с които за няколко часа да стигнете до Италия, но препоръчваме да си направите предварителна резервация, за да сте сигурни, че ще има свободни места.

 

Освен в храната и архитектурата, например, италианското влияние е осезаемо и в езика – в случай че знаете италиански, няма да имате затруднения да се разберете с местните в заведения и магазини.

 Ако искате да зарадвате някой албанец и да се почувствате като местен, може да научите няколко думи и изрази на албански. Ние ви предлагаме да започнете с две думи – Гъзуар и Фаламиндерит – и ако ги чуете, не се озадъчвайте, никой не се опитва да ви провокира или да ви предпише някое лекарство, те означават „Наздраве“ и „Благодаря“.

 

Практично е да обмените валута предварително. Валутата е албански леки, но на някои места може да платите и с евро. В голяма част от заведенията може да се плаща и с кредитни или депитни карти, но ви съветваме да си подготвите и пари в брой.

За тези, които обичат спортуването на открито, в Дуръс има дълга и широка алея покрай плажа. Освен за сутрешен джогинг, тя е преподичтана за спокойни разходки на залез слънце. Докато се разхождате може да отпочинете както в някое заведение на хотелите по крайбрежието, така и да си купите сувенир от местните търговци.

 

Гостите на Дуръс споделят с нас, че той е подходящ избор за всеки, който иска изгодна ваканция на интересно място и е отлично съчетание между спокойната почивка на плажа и любопитни места, които да опознаеш.