За твоя сватбен ден

Как да изберем дата за сватбата?
Публикувано на: 12.09.2019 г.
Даваме ви идея за няколко стъпки, които ще ви помогнат да изберете дата за сватбата по-лесно.


Изборът на дата за сватба е като реденето на голям пъзел – трябва да наместите много и различни парченца, за да получите цялостна завършена картина.

Особено, когато имате избор от 365 възможности – задачата се оказва не толкова лесна.

Даваме ви идея за няколко стъпки, които ще ви помогнат да изберете дата за сватбата по-лесно:

 


Снимка: iStock / Darwel

 

1. Изберете сезона

Как си представяте вашата сватба?

Десетки пролетни цветя и зеленина или меланхоличния фон на златната есен? Вълшебна зимна приказка или парещи летни лъчи?

Сезонът е обвързан, освен с избора на дрехите, и със сватбената декорация и времето. Ако винаги сте мечтали за ледени статуи на два влюбени лебеда, които да посрещат гостите пред ресторанта, горещото юлско време може би не е най-подходящо, въпреки напредналите технологии.

2. Изберете месеца

Най-популярните месеци за женитба са летните – юни, юли, август. Те са и най-скъпите. Ако искате да спестите и да се откроите от десетките бракосъчетаващи се всеки летен уикенд – може да изберете пролетни или есенни месеци, когато времето е все още хубаво и  има топли и слънчеви дни.

3. Изберете ден от седмицата

Задължително ли трябва да е в събота?

Ако искате да спестите пари – направете сватбата в неделя или през делничен ден. Ако искате няколкодневно празненство или уикенд сватба – имате възможност от цели 3 дни. Ако искате религиозен ритуал, поинтересувайте се дали няма специфични изисквания на религията за деня.

4. Вложете символизъм

Много двойки избират да се венчаят на Свети Валентин, на годишнината от тяхното запознанство, на датата на първата официална среща, денят на първата им целувка или кога за първи път са решили да живеят заедно. В чужбина също е популярно двойките да избират деня на техните родители или на баби и дядовци – по този начин отдават чест на дълготрайни и успешни бракове (стига да са били такива).

Предпочитат се и сватбените дати на известни и популярни личности – 9 март (Наполеон се жени за Жозефина), 20 март (Джон Ленън у Йоко Оно), 3 април (Зелда и Скот Фицджералд), 1 май (Елвис Пресли и Присила).

Интересна тенденция е да се избират исторически дати, например 20 юли, когато за първи път човек стъпва на Луната. 

Разбира се, едни от най-предпочитаните дати са с повтарящи се цифри.

 


Снимка: iStock / Vladimir Mironov

 

5. Внимавайте със сезонните празници

Бъдете сигурни, че избраната дата не съвпада с важен религиозен или обществен празник, или с други масови събития. 

6. Избор на дата

Ако все още сте затруднени с избора на дата – посочете първо тези, които НЕ харесвате и ги премахнете от големия списък. Обсъдете с най-близките си роднини и приятели (които държите да присъстват на церемонията) кога е удобно за тях и ограничете избора до минимум.

 

И не забравяйте – това е вашият ден и най-важното е вие да сте щастливи! :)

 

 


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.