Джапанките в сака и билет за... кораба

 Ако човек мечтае за конкретно пътешествие, то повечето мечти са свързани с круизите. Романтиката на идеята да  плаваш из широката морска и океанска шир от място на място, освежен от морския бриз, докато се наслаждаваш на всички удобства на плаващ хотел е повече от опияняваща.

За щастие това изживяване става все по-достъпно, а вариантите на маршрути са повече от разнообразни – само посочете някой остров или страна и вероятността да може да отидете до там с круизен кораб е огромна.

Освен че може да видите невероятни неща, го правите и по невероятен начин. Животът на круизния кораб може да наподобява ваканция в луксозен хотел или почивка в цял курорт, но си има своите специфични страни.

Дамите, например, трябва да имат предвид, че е препоръчително да носят обувки с ниски токчета на външните палуби. Можете спокойно да подготвите късите панталони и тениските за дневните екскурзии, но за вечеря е добре да сте по-елегантно облечени. Не забравяйте и Гала вечерята, характерна за всеки круиз, за която е препоръчително по-официалното облекло – елегантна рокля или костюм.

Ако сте решили да си вземете някоя бутилка местен алкохол, ей така – за спомен, знайте, че тя ще бъде задържана до напускането ви на кораба. На борда на повечето круизни компании, като Costa Cruises, не се допуска качването на алкохолни напитки.

В каютите ще намерите изходи за ток с 220 волта, но обърнете внимание, че ютиите са забранени, поради мерки за безопасност.

Може да се информирате за всички събития от живота на борда – от менюто в ресторантите до подробности за екскурзиите на сушата – от всекидневния бюлетин, който се доставя в каютата ви.

Пушачите трябва да знаят, че могат да пушат на балконите на каютите и на специално обозначените места на борда.

И както е добре да сме подготвени за особеностите на борда, така е добре да сме наясно и с културните разбирания и традиции на местата, които ще посетим – например в храмовете в  Обединените арабски емирства трябва да сме с покрити ръце, крака и коса, а на остров Мадагаскар в големите градове, особено в центъра, не е прието да се хранят бездомните кучета. Любопитно, но и важно е да напомним и за забраната за дъвчене на дъвка в Сингапур. Дори европейските градове си имат своите странности, за които е добре да сме подготвени – ако сте в Милано, пиенето на кафе  по време на обяд или вечеря не се гледа с добро око.

Можете да бъдете спокойни, че утвърдените туристически агенции, които организират круизи, ще ви дадат предварително информация за подобни малки, но важни подробности за вашето пътуване.

И така, след като знаем всичко за пътешествието по вода, ни остава само да се отпуснем и да се отдадем на удоволствието, наречено „морски круиз“.