Всичко за твоя круиз

Планиране на круиз, или как предварително да имаме Bon Voyage
Публикувано на: 05.03.2020 г.
Вярно е, че сме го казвали стотици, даже хиляди пъти, но - круизът е едно различно изживяване! И като такова има нужда от предварително планиране.

Освен ако не сте се решили да се възползвате от оферта в последната минута, ви даваме няколко насоки кога да планирате, за да сте сигурни, че организацията няма да ви натовари или да ви дотегне.

Прилагайте това планиране както при самостоятелно пътуване, така и за пътуване с група, организиран от агенция. Така ще си осигурите спокойствие и подготовка без напрежение за това страхотно пътешествие.


Снимка: личен архив

От 1 година до 8 месеца преди круиза
Може да ви се струва рано, но круизите, особено екзотичните и тези до далечни дестинации, се планират отрано. Обикновено почти година преди датата на пътуване програмата е известна, много вероятно е да се предлагат и по-изгодни цени за ранно записване.

Това е моментът, в който да разгледате дестинации и да набележите оферта.

  • Добре е да направите резервацията си в този период.
Освен че може да попаднете на гореспоменатите изгодни предложения, имайте предвид, че търсенето е голямо и местата се изчерпват бързо.

От 7 до 4 месеца преди круиза
Вече сте избрали своето пътуване и сте резервирали избраната каюта. През този период препоръчваме да прегледате техническите подробности - в случай че не сте ги свършили, а и за да не ги оставяте за последния момент.

  • Проверете валидността на паспорта си!
За повечето дестинации е необходима валидност от минимум 6 месеца, но се поинтересувайте. Ако резервирате през туристическа агенция, би трябвало да ви уведомят за изискванията за паспорт и визи. Съветваме ви да не оставяте изваждането или подновяването на личните ви документи непосредствено преди пътуването.

  • Направете си застраховка
Знаем, че някои са суеверни и не сключват медицинска застраховка, за да "не предизвикват съдбата", ние обаче ще кажем - по-добре да сте подсигурени! Медицинската застраховка ви дава спокойствие, че в случай на нужда ще може да разчитате на помощ. Проверете застрахователните компании и предлаганите от тях условия и изберете това, което най ви допада.

От друга страна, при организираните групови пътувания - обърнете внимание дали в пакетната цена е включена тази застраховка, както и с какво покритие е.

Застраховка "Отмяна на пътуване" също не е излишна. Обърнете внимание, че времето на сключване може да се различава при различните застрахователи.

Ако пътувате самостоятелно - това е моментът и за купуването на самолетни билети.

От 3 до 1 месец преди круиза
Екскурзии на брега, резервации за ресторанти, наем на коли, трансфери - тези подробности, които ще направят изживяването още по-пълноценно.

1 седмица преди круиза
Освен да се вълнувате и да започнете да "стягате" багажа, помислете за обмяна на валута, активиране на роуминг.

1 ден преди круиза
Всичко е готово! Вземете доброто си настроение и Bon voyage!

Не забравяйте да сте по-рано на летището и да спазвате часовете за слизане/качване на борда.

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.