Всичко за твоя круиз

Най-старите круизни компании: MSC носи морската слава на Италия
Публикувано на: 30.05.2023 г.
Тази рубрика има за цел да проследи историята на най-старите круизни компании, които кръстосват моретата и океаните на планетата, да разкаже как технологиите, последният писък на модата и предпочитанията на клиентите ги отвеждат в бъдещето.

Да имаш история е привилегия, казват от MSC Cruises, основана през 1989 г., като дъщерно дружество на базираната днес в Швейцария Mediterranean Shipping Company (MSC). Освен в Женева компанията майка има свои офиси в Неапол, Венеция и Генуа.


Сн. MSC, източник: личен архив

„Докато другите трябва да измислят своята, ние си имаме истинска, която можем да разкажем”, гордеят се наследниците на фамилията Апонте от Соренто, които поставят началото преди повече от три века. За пръв път моряшкият клан е споменат през 1675 г. като собственик на флотилията от платноходки felucca Giovannina, която в продължение на години поддържа линията между Неапол и Кастеламаре - от една страна, и Калабрия и Сицилия - от друга. През 1970 г. 30-годишният тогава Джанлуиджи Апонте, моряк и бивш банков касиер, създава споменатата вече Mediterranean Shipping Сompany и купува първия си кораб Patricia. Изглежда начинанието не е толкова рисковано, колкото изглежда, защото още на следващата година Апонте придобива втори, дори по-голям морски съд, който кръщава на съпругата си Рафаела.


Сн. MSC Seascape, източник: личен архив

Бизнесът бързо се разраства и диверсифицира на круизна линия, пътнически фериботни услуги, логистика, както и оператор на пристанищна и терминална инфраструктура. „Нашият бизнес е изграден върху истинска страст към морето и непоколебима отдаденост към хората и общностите”, обича да казва патронът капитан Джанлуиджи Апонте. През 1978 г. той мести офиса в Женева, а към днешна дата компанията му оперира със 721 контейнеровоза, а MSC Cruises е третата по големина круизна компания след Carnival Corporation и Royal Caribbean Cruises Ltd. MSC продължава да е собственост на семейство Апонте, като от 2014-а се управлява от сина на Джанлуиджи – Диего.

MSC навлиза в бизнеса през 1988 г.

когато купува първия ваканционен морски съд Monterey, а година по-късно придобива и основаната в Неапол от Акиле Лауро през 1960 г. Lauro Lines (Flotta Lauro). След сделката новата компания получава името StarLauro Cruises и добавя към флотилията си още два кораба – Angelina Lauro и Achille Lauro. През 1995 г. тя придобива още два кораба - Rhapsody и Melody и е преименувана на MSC Cruises, част от MSC Group. Днес MSC Cruises е считана за най-бързо развиващата се круизна линия, чиито смели инвестиции разширяват флота ѝ до 23 ваканционни морски съда, най-новите от които са MSC Euribia, кръстен на древната богиня Eurybia, използвала ветровете, времето и съзвездията, за да овладее моретата, и МSC World America, чието първо плаване от Маями до Карибите през 2025 г. вече е отворено за резервации.

Дебютът на MSC Euribia

ще бъде в пристанище Кил, Германия, през този юни, след успешните изпитания почти цяла година. Той е вторият круизен кораб, задвижван от LNG, след MSC World Europa, и третият круизен кораб от клас Meraviglia-Plus с капацитет 6334 пътници след MSC Grandiosa и MSC Virtuosa и най-напредналият в екологично отношение във флота на MSC Cruises.


Сн. MSC World Europa, източник: личен архив

Церемонията по наименуването на MSC Euribia е планирана да се проведе през юни 2023 г. в Копенхаген, Дания, след което ще потегли за германското пристанище, от което ще се отправи на първата си служба към норвежки фиорди, Гейрангер, Олесунд и Флам.

MSC Euribia ще бъде първият с цветни рисунки по целия си корпус, подобно на флотилията на NCL. Компанията обяви глобален конкурс за произведение на изкуството, вдъхновено от морето и морската екосистема, което ще бъде изобразено върху корпуса, с награда от 15 500 евро и безплатен круиз за победителя плюс награда от 1500 евро за петима финалисти, чиито творби ще се изложат вътре в кораба.

Круизната общност очаква с нетърпение 12 април 2025 г., когато МSC World America ще бъде пуснат на вода от Маями, Флорида. В него

компанията инвестира 1.125 млрд. евро

Негова кръстница ще бъде италианската кино икона София Лорен. Новият плаващ палат ще бъде с капацитет 6782 пасажери и 2138 екипаж. Той е вторият кораб от световната класа на круизната линия, след пуснатия през март 2023 г. MSC World Europa, който държи титлата за шести по големина круизен кораб в света по бруто регистриран тонаж, следван плътно зад Oasis Class на Royal Caribbean.


Сн. MSC World Europa, източник: личен архив

MSC World America ще включва нови барове, ресторанти и обществени пространства, проектирани специално за северноамериканския пазар. Един от тях е The Harbour - открито пространство на 20 дек с воден парк, игрище High Trial и зиплайн, сензорна зона за игра за по-малки деца и тематична детска площадка, наречена „Harbor Lighthouse“, ориентирани за семейства с деца. Друга атракция е 11-етажната скоростната алея – пързалка, по която пасажерите могат да слизат от върха на кораба до долните палуби без да използват асансьора. На горните палуби те ще избират измежду шест различни басейна и четиринадесет горещи вани, включително закрит басейн с подвижен покрив и два дзен басейна само за възрастни, които ще бъдат разположени в задната част на кораба.

MSC World America ще предлага голямо разнообразие от каюти и апартаменти – от стандартни вътрешни каюти до огромни апартаменти с изглед към океана и скоростната алея.

Плаването с MSC Cruises никога не е било по-лесно

благодарение на новата концепция, наречена Yacht Club. Тези, които искат да подобрят своето круизно изживяване, могат да резервират каюта в концепцията на MSC „кораб в кораба“, известна като MSC Yacht Club. Тук ще намерите различни категории апартаменти, както и частен салон и ресторант, басейн и слънчева тераса, както и 24-часов портиер и иконом.

Този круиз предоставя на гостите по-големи апартаменти с веранди и обслужване от иконом през цялата година, което го прави идеален начин да се насладите на луксозно круизно изживява.

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.