Рецепти за вкусно пътешествие

Вкусната Естония
Публикувано на: 12.03.2020 г.
Естония - богата история, невероятна архитектура и ... jätku leiba!

Балтийската страна е любима на туристите, особено в комбинация с Литва, Латвия и Русия, а в днешното ни кулинарно пътешествие ще видим влиянието помежду им и в гастрономическо отношение.

Сещате ли се за нещо типично за естонската кухня? За нещо, без което естонците не сядат на масата? Е, това най-вероятно е ръжения хляб.


Снимка: iStock/PaulGrecaud

В целия район на голяма почит е домашно приготвеният хляб от ръж. Хлябът е толкова важен за естонската трапеза, че дори "Да ти е сладко" на естонски е "Да ти остане хлябът" (jätku leiba).

Така че... да се подготвим!



Тъй като сме на пътешествие, кулинарно пътешествие, ще се насочим към основните вкусни забележителности на страната.

Риба, цвекло, картофи
Да, знаем, че за някои не звучи особено апетитно, но ни имайте доверие - в бранша сме от доста време :)

С тези три основни продукта има толкова вариации на рецепти и комбинации, че е трудно да ги изброиш. Затова препоръчваме първо да опитате студеното предястие, което включва и трите продукта.

Осолена херинга, сварени картофи и цвекло, разбъркани с апетитен сос от сметана, горчица и подправки. Може да са добавени и яйца, а за свежест - ябълка. Ястието върви ръка за ръка с високоградусова напитка, но някои го комбинират с естонската бира.

Змиорката също е на почит тук, а местните със сигурност ще ви кажат да я опитате маринована.

Като предястие, за закуска или просто за похапване през деня, може да опитате филийка домашен ръжен хляб с пушена херинга, яйце, майонеза и зелен лук.


Снимка: iStock/wawritto

Времето в Естония ви се струва студено? Хапнете една печена verivorst! Естонската кървавица е от огромно значение и присъства в списъка с най-популярни и обичани национални ястия. И като традиционно зимно ястие се комбинира чудесно с кисело зеле - не звучи зле, нали :)


Снимка: iStock/mesteban75

И ако в Естония можем да намерим още куп вкуснотии за мезе или основно, които напомнят руската и германска кухни, nо какъв по-апетитен завършек на кулинарното ни странство от десерта! Е... ще кажем само - 3 десерта!

Vastlakukkel - нещо като еклер, но по естонски :)


Пай с ревен - интересен вкус с аромат на ягоди


Kohuke - доста любопитен десерт от извара, в комбинация с шоколад, карамел, плодове или ядки.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.