Фоторазходките на Аполо

Далеч от отъпканите маршрути на Португалия
Публикувано на: 24.07.2019 г.
Вече сме ви разказвали във снимки за гурме изживяванията ни в Португалия, но речният ни круиз по река Доро е нещо различно

Вече сме ви разказвали във снимки за гурме изживяванията ни в Португалия, но речният ни круиз по река Доро е нещо различно. Не само заради нивото на похапването и обстановката на борда на речния кораб Douro Spirit, но и заради любопитните места, които посетихме. С радост можем да кажем, че тръгнахме далеч от отъпканите маршрути на Португалия, и то по вода!


Една фоторазходка - с малко думи и повече картини!


Пътешествието ни започна от Вила Нова де Гая, точно срещу Порто. 



 


 Освен че се любуваме на гледката, бързаме и да се настаним. Корабът е малък плаващ хотел, а каютите ни посрещнаха с приятна атмосфера и удобни легла. Това е едно от качествата на речния круз, за което сме споделяли не веднъж - да си в комфорта на хотелска стая, а в същото време да имаш възможност да разглеждаш градските пейзажи като на екскурзия.


 


 


Поречието на река Доро е известно със специфичните условия и вино, което се произвежда от сортовете, отглеждани по живописните склонове. Не само, че успяхме да видим с очите си винарските райони, но и дегустирахме типичните сортове.


Едно от забележителните места, които посещаваме е Пиняо. Малкото градче, чиято жп гара се е превърнала в своеобразна забележителност. Запазените керамични плочки, чрез които се рисува картина от гроздобер - още едно доказателство за важността на отрасъла в района. Стилът, наричан  азулежу, е характерен за Португалия


 


 


 Азулежу е често срещан в страната и превръща градския пейзаж в произведение на изкуството, и то с висока историческа стойност.


Кастело Родриго е друго историческо градче, което е включено в маршрута ни из Португалия. Многовековната история личи от всяко камъче, а малките улички и крепостта "разказват" истории и легенди още от IX век.



 


 


 И все пак сме на круиз по река Доро - винените дегустации са част от програмата!


 



 Докато си почиваме на слънчевата палуба, можем да допълним колекцията си със снимки от долината на река Доро!



 


 


 Може да сме на круиз из Португалия, но няма да пропуснем и слънчева Саламанка. Испанският град ни привлича както с богата история, комбинирана с младежкия дух на хилядите студенти, които учат в Университета на Саламанка, но и със страстта на горещото фламенко!


 


 


 


 


 


 


 


 Ламего е следващата ни спирка! Но преди това - оценяваме качествата на още от местните напитки.


 


 


 


 Ламего е известен не само с газираното си вино Рапосейра, но и с красивата катедрала, издигната на хълм. До нея се стига по няколкостотин стъпала, но ние мислим, че гледката си заслужава усилието.



 


 


 Порто е един от емблематичните португалски градове. Затова имаме време да се разходим и по неговите улици и да усетим градските му вибрации.


 


 


 


 


 


 


 


 Гимараеш ще завърши нашето пътешествие по вода. Под закрилата на ЮНЕСКО, Гимараеш заема важно място в историята на страната и е едно от значимите градчета за независимостта на Португалия.


 


 


 


 


 И така нашето първо пътешествие по река Доро завърши, но за щастие ни очаква още едно през ноември тази година. Така че очакваме с нетърпение отново да минем през тези забележителни неотъпкани маршрути на Португалия.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.