България - виж повече

Созопол - между древността и съвремието
Публикувано на: 29.06.2020 г. socials
Знаете ли, че Созопол е един от най-старите градове в България? Разположението му го прави изключително значим по Черноморието още от древността.

Наричан Аполония Магна, което означава Велика, местността е заселена още от Бронзовата епоха. Гърците наричат селището Аполония на бог Аполон, а внушителната статуя била пренесена в Капитолия, когато градът пада под римска власт.


Снимка: iStock/rustamank

Созопол се утвърждава като морски, търговски и културен център. Когато преминава в границите на България по време на управлението на хан Крум, той се превръща в епархия, като са построени десетки църкви и 5 манастира.

Съхранените доказателства за древната история на района могат да се видят в Археологическия музей, а тези, които искат желанията им да се сбъднат, могат да пуснат монета в Нимфеума.

Любопитен момент от историята на Созопол е, че той не е бил опожарен от турците през XV в., защото местните жители сами се предали, за да спасят града. през 1453 г. след дълга обсада на турската армия, жителите сами се предали и така избегнали разрушаването на града.


Снимка: iStock/rustamank

А според легендите, в подводните пещери на остров Св. Тома има скрито съкровище – плячката на казашките пирати, които нападнали манастира „Св. Йоан Кръстител”.

В Созопол може да разгледате и няколко църкви, които са с многовековна история, все пак градът е първият по нашето Черноморие, приел християнството. А в Етнографския музей можем да опознаем автентичния бит и култура на рупците, загорците и тронките, които обитават Странджа.
Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.