Необятна Европа

Архитектурните чудеса на Ротердам
Публикувано на: 01.03.2024 г.
Ротердам – вторият по големина град в Нидерландия, е известен с вълшебните си заливи, с изобилието от атракции, музеи, исторически обекти, културни центрове и с микса от архитектурни стилове. Тази живописна смесица е резултат на строителството след разрушителните бомбардировки над града през 1940 г. Идеята на властите е новите сгради и съоръжения да му придадат колорит и усещане за оптимизъм.

Архитектурата днес разказва историята на града – от емблемите на стила Nieuwe Bouwen – къща Sonneveld, фабрика Van Nelle от 1925 г., характерен за периода 1915-1960, през типичната следвоенна архитектура (Het Industriegebouw, Rotterdamsche Bank), до ултрамодерните жилищни кули De Rotterdam, Zalmhaventoren и The CoolTower. В центъра са реликвите на предвоенния Ротердам - кметството, Laurenskerk и Schielandshuis, както и оцелялата по чудо Бяла къща (Witte Huis), първият небостъргач в Европа, построен през 1898 г. по поръчка на братята Герит и Херман ван дер Шуит.


Сн.: личен архив

Най-популярната архитектурна атракция са

жълтите кубични къщи край старото пристанище

проектирани от Пиет Блом и завършени през 1984 г. Композицията от геометрични фигури в оживената крайбрежна зона, срещу впечатляващия Markthal и метростанция Blaak, са подчинена на концепцията „Кубът в точката си на полюса“. Кубовете са всъщност жилища, поддържани от шестоъгълни колони, които метафорично представляват дърво с корона. По аналогия целият клъстър представлява гора, свързана помежду си, която улеснява контакта между нейните обитатели. Всяка къща е на три нива, като всекидневната и кухнята заемат първия, а на втория са спалните и банята. Третият етаж е предвиден като място за релакс. Една от тях – Kijk-kubus, е превърната в музей, отворен за посетители, които искат видят вътрешното оформление на къщата.


Сн.: личен архив

Според самия Блом тази свързаност и заедност на 40-те куба придават на района сплотена селска атмосфера, различна от градоустройството в другите квартали на Ротердам. Не е ясно дали тази философия е постигната, но едно е сигурно – кубичните къщи са един от символите на Ротердам, а това е огромно постижение само по себе си.

Първоначално проектът на Блом предвижда 205 апартамента върху хектар. За да отговори на това търсене архитектът проектира 15-етажната сграда (от които 13 са предназначени за жилища) Blaaktoren във формата на молив и друг комплекс, известен като Spaanse Kaden, в допълнение към кубичните къщи.

Ротердам е град на архитектурни изкушения – друг негов символ е

висящият 802-метров мост „Еразъм” над р. Маас

който свързва северните и южните квартали. Високият 139 м асиметричен стоманен пилон, монтиран с 40 въжета, е причината да го наричат „Лебеда”. Тридесет и две стойки, прикрепени към върха на пилона, и осем задни стойки поддържат конструкцията в баланс. Пет бетонни стълба носят стоманената палуба, която е разделена на различни ленти за движение: две пешеходни пътеки, две велосипедни писти, трамвайни релси и две пътни платна за автомобили.


Сн.: личен архив

Строежът на въженото съоръжение започва през 1990 г. и е открит шест години по-късно от кралица Беатрикс. Неговата подвижна секция позволява безопасното преминаване на големи кораби по реката.

Мостът Еразъм е проектиран от холандския архитект Бен ван Беркел.

Ротердам има още три известни моста

това са Willemsbrug, De Hef и Van Brienenoordbrug. Първият от тях, кръстен на крал Вилем III, е проектиран от Корнелис (Кор) Веерлинг и открит през 1981 г. след 6 години строителни работи.
Познат като De Hef, мостът всъщност се нарича Koningshavenbrug. 79-метровото съоръжение е символ на индустриалното наследство на Нидерландия, проектирано от Питер Йостинг като част от железопътната линия, свързвала Бреда с Ротердам. Мостът е открит на 31 октомври 1927 г., но е сериозно повреден от нацистката бомбардировка през 1940 г. Макар и възстановен, той не се използва от 1993 г.

Третият мост Van Brienenoordbrug е най-дългият в Нидерландия. Той свързва източните с южните райони на Ротердам и се отличава с двойната си арка. Едната от тях е построена 25 години след първата, издигната през 1965 г.

Van Brienenoordbrug е дълъг 1320 метра и има 12 ленти за движение, по които всеки ден минават над 250 000 превозни средства, тъй като е част от най-натоварената магистрала A16.

Ротердам е космополитен град, приютил различни националности, което личи и от огромното разнообразие на етнически ресторанти и заведения. Но сред най-големите забележителности сред любителите на пресните хранителни продукти е

нестандартният пазар Markthal,

дело на холандското дизайн студио MVRDV.


Сн.: личен архив

Футуристичната архитектура с формата на подкова бързо се превръща в топ локация не само за местните, но и за туристите. Тук може да намерите пресни зеленчуци и плодове, месни и млечни продукти, първокласни вина и още куп стоки за едно гурме изживяване. И наред с откритите щандове, може да похапнете в някой от ресторантите. Това, което ще отвлече вниманието ви от кулинарното богатство е изрисуваният тематично таван. Известен е като „Рог на изобилието“ и е плод на усилията на Арно Коенен и Айрис Роскам.
Друг уникален детайл е, че тази "подкова" има апартаменти и офиси.


Сн.: личен архив

Архитектурните чудеса на Ротердам може да видите с програмите на Аполо.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.