Необятна Европа

Очарованието на Любек
Публикувано на: 18.03.2024 г.
Ако сте любител на историята, културата, на средновековната архитектура и … на марципана, Любек е вашият град. Голямото морско пристанище на северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн е разположено на реките Траве и Вакениц. През Средновековието той е бил един от основните търговски центрове на Северна Европа и главен град на мощния Хайзенски съюз, който е държал търговския монопол в Балтийско море.

В Любек сякаш времето е спряло

особено когато се озовете в приказния стар град (Altstadt) с очарователни готически сгради, които през 1987 г. му спечелиха място в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Снимка на Achim Scholty от Pixabay

Старият град е изцяло заобиколен от вода. Впечатляващата архитектура на тухлените къщи и църкви все още оформя лицето на ханзейския град (Hansestadt) – първия пристанищен град на Балтийско море, основан през 1143 г. Изследването на Altstadt разкрива лабиринт от тесни улички и скрити дворове, всеки със собствен уникален чар и характер. За да се потопите в средновековната им атмосфера и да се насладите на спокойна разходка по тях, ще преминете през

символа на града – Холщайнската порта

(Holstentor), която напомня за миналото на града като ключов търговски център на Ханзата. Късната готическа структура е част от укрепленията, опасвали града, издигнати в периода от 1464 и 1478 г. Двете кули (южна и северна) с конусовидни покриви и проходът между тях, разположени върху 7-метров насип, са дело на местния архитект Хайнрих Хелмстеде. С годините земята под съоръжението е подала – особено това си личи при южната кула, чийто най-ниски амбразури са на половин метър под повърхността на земята.


Снимка на Bernd Marx от Pixabay

Впрочем Любек има още пет кули, които са били част от укрепленията на могъщия балтийски град. Затова често е наричан „Градът на седемте кули“. Най-известната градска порта е Burgtor, която някога е служила за вход към средновековния град. Друго свидетелство за неговата мощ са

складовете за сол Salzspeicher

Шестте великолепно запазени исторически тухлени сгради са разположени на брега на река Горна Траве до Холстентор и добавят още чар на града. Построени са между 1579 и 1745 г. и до 1839 г. са собственост на Saline Oldesloe. В тях е съхранявана солта, докарана от Люнебург през Alte Salzstrasse и по-късно през канала Stecknitz, както и суровината от мините в Oldesloe, докарана от шлепове по Trave. Стоката, необходима за консервирането на риба, се изнасяла за цяла Скандинавия.

Опознаването на Любек би било непълноценно, ако не опитате местните специалитети.

Вкусът на Ханзата ще откриете

в традиционния ресторант Schiffergesellschaft на Breite Straße, където капитани и мореплаватели си дават среща от 1538 г. досега. Сградата, чиято фасада почти не се е променила, е бившата зала на гилдията за търговското корабоплаване, в която допреди 150 години задължително са членували всички лодкари в ханзейския град.

В уютната зала витае духът на търговски победи. Освен че ще се насладят на модерната кухня, гостите на ресторанта ще видят с стари модели на кораби, картини и морско оборудване, дървени банкети, полилеи, стенописи и още много вълнуващи съкровища. И след това парче оригинална марципанова торта.

Марципанът – сладкото изкушение

от бадемова паста носи славата на Любек. Най-известната местна марка е Niederegger, основана от Йохан Георг Нидерегер през 1806 г., признат за водещ сладкар на града. Тайната на неговия марципан и нуга се предават от поколение на поколение повече от 200 години.


Снимка на Günther Simmermacher от Pixabay

Откритото от него Café Niederegger, разположено на Breite Straße точно срещу кметството в сърцето на Любек, е задължителна спирка, тъй като е една от трайните забележителности на ханзейския град. Над него е Музеят на марципана, който проследява дългото пътуване на сладкия деликатес от Далечния изток до Любек. Акцент са дванадесетте фигури от марципан в естествен ръст на велики съграждани – от Томас Ман до Волфганг Йооп, всички любители на марципана Niederegger.

Кварталът на композиторите

е име на улиците, обитавани някога от известни композитори като Бах, Телеман и бащата на Моцарт. Това е само страница от богатото културно наследство на Любек.
Всяка година Любек е домакин на Ханзейския фестивал, оживен празник, на който посетителите стават свидетели на исторически възстановки, традиционна музика и вкусна храна и напитки.


Снимка на Achim Scholty от Pixabay

Литературното наследство на града се простира отвъд Томас Ман и Гюнтер Грас, които са родени тук. Любек е източник на вдъхновение за много автори, поети и драматурзи през цялата история.

Стратегическото местоположение на Любек на Балтийско море го прави в проспериращ търговски център през Средновековието, фактор в Хазнейската лига. Символ на политическото и икономическо величие на града е сградата на кметството и великолепните готически църкви, като "Св. Богородица" и "Св. Петър".

Със своята богата история, архитектурни чудеса и културни съкровища, Любек наистина има какво да предложи на туристите. Независимо дали сте привлечени от средновековния му чар, кулинарни изкушения, или изкуството, този ханзейски скъпоценен камък трябва да бъде посетен.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.