Необятна Европа

Ибиса – (не) само за хедонисти
Публикувано на: 28.03.2024 г.
Ибиса е синоним на страхотен нощен живот с безкрайни рейв партита. Но островът, който е част от Балеарския архипелаг, не е дестинация само за хедонисти. Eivissa може да предложи много повече – райски плажове, кристално кобалтово море, живописни селца и исторически обекти, достойни за Списъка на ЮНЕСКО.


Снимка на Agnieszka от Pixabay

Белият остров омагьосва мореплаватели повече от 3000 г.

Първи стъпват на острова финикийците, съблазнени от стратегическото му местоположение и огърлицата от закътани аквамаринови заливи. Техните потомци, картагенците, основават като стратегически аванпост Ибосим през 654 г.пр.н.е. Доказателство за присъствието им на острова откриваме в останките от некропола Puig des Molins, храма на Танит – богинята-майка, покровителка на плодородието и войната, и Са Калета (Sa Caleta) – укрепено селище от 9 в.пр.н.е.


Снимка на Sebastian DJPreacher / Jeglorz от Pixabay

След падането на Картаген през 146 г.пр.н.е. Ибиса е свърталище на пирати до 70 г., когато римляните го превръщат в част от провинция Hispania Citerior (Близка Испания) под името Ебусус. През 426 г. островът е плячкосан от вандалите, а 130 години след това влиза в границите на Източната Римска империя. От 902 до 1229 г. Ибиса е ръцете на емира на Кордоба, а по-късно става част от тайфското кралство Дения до 1080 г., когато

мавританското кралство на Балеарите обявява независимост

11-12 в. е период на икономически просперитет. През 1114 г. островът е окупиран от войските на Република Пиза и каталонските войски на граф Рамон Баренгер III, а от 1235 г. е под управлението на короната на Арагон. Следващите векове са белязани от епидемии, суша и набезите на османците, от които икономиката на острова постепенно се възстановява до
Гражданската война.


Снимка на moodesigner от Pixabay

До 60-те години на миналия век, когато туризмът набира скорост, Ибиса е спокоен остров с изумителна природа и с патриархален манталитет на жителите му, които почитат традициите си. Към този рай се стичат хипита от цял свят – pelut-и (дългокоси, космати – бел.пр.), както ги наричат местните, и основават комуни. Впрочем Ибиса винаги е била убежище за поети и свободомислещи, особено по време на Гражданската война в Испания, и затова не е изненада, че в края на 60-те години малкият балеарски остров се превръща в

убежище за неконформисти, свободомислещи радикали и хедонисти

които търсят свобода, братство и любов. Повечето „пелути” се установяват около Сан Карлос де Пералта, на чийто площад се събират всяка събота, за да обменят занаятчийски стоки и провизии за прехраната. И днес по всяко време на деня може да видите хипита в Bar Ca n'Anneta – кафене, запазило духа на 60-те години, и от събота до вторник на хитовия пазар Las Dalias, създаден през 1985 г. Но най-старият и най-популярен е пазарът Пунта Араби в Ес Канар – провежда се всяка сряда и петък с над 500 щанда. Всяка неделя малкото селце Sant Joan е домакин на своя „меркадо” за органични храни, занаятчийски стоки, дрехи и … музика на живо.


Снимка на photosforyou от Pixabay

Островът е малък – с 35 км дължина, и е много лесен за изследване. Започнете от Ибиса сити и неговата

най-стара част – Dalt Vila (Горният град) и замъка на Ибиса

така ще можете да проследите историята на града от основаването му от финикийците, през вълната от нашествия чак до хипи епохата.

Първоначално построен, за да защитава острова, сега Старият град е очарователен лабиринт от тесни калдъръмени улички с ресторанти, барове и магазини. Непременно се отбийте в Annie's Ibiza и La Oliva, отдайте почит на местния моден лейбъл Charo Ruiz, пазарувайте в Ruta Market, където се предлага колоритна мода, влезте в магазините на Massimo Dutti, Mango и Zara. Отделете време и за Археологическия музей на Plaza de la Catedral – най-високата точка на града. Експонатите, открити из цяла Ибиса и Форментера, обхващат 3000 години история. Вземете традиционна сламена кошница от Can Vinyes, изплетена от ръцете на трето поколение майстори, и се спуснете към яхтеното пристанище, където властват бутиците на Dior, Loewe и Dolce & Gabbana.


Снимка на JOSE MANUEL ALABARCE PAEZ от Pixabay

Малките селца са сърцето и душата на Белия остров

Санта Гертрудис (Santa Gertrudis) е едно от тях и е като микрокосмос на Ибиса. Много хора на изкуството са се заселили тук през годините и техните творби красят централния площад с изглед към варосаната църква с отличителната си жълта кула. Наоколо са барове, ресторанти и магазини, където маслени платна и скулптури се конкурират за вниманието на туристите с окачените на куки бутове хамон, собрасада и фует.


Снимка на blop71 от Pixabay

На 10 км от Санта Гертрудис е живописното селце Сан Матео (Sant Mateu), което трябва да посетите, ако искате да усетите духа на автентична Ибиса. Къщите са пръснати сред лозята, но на площада има църква, евтин бар, кметство и два ресторанта. Всеки декември селото се изпълва с живот покрай местния фестивал на виното Festa des Vi Pagès, когато се дегустират над стотина местни вина с колбасите sobrassada и butifarra. Жителите му отдават почит и на своя покровител Sant Mateu d'Albarca на 21 септември.
На изток е Сан Карлос (San Carlos) – селото, станало известно през 60-те и 70-те, когато първата хипи комуна се нанася в изоставените къщи, известни като fincas, и заживява в тях без ток и вода. Тук е мястото, където си дават среща всички пътища, които отвеждат към прекрасните плажове на източния бряг, като Кала Леня, Кала Нова, Агуас Бланкас и Кала Сан Висенте. След него е Санта Еулалия (Santa Eulalia) – третият по големина курорт с репутация на гастрономически и културен център на острова с красиво яхтено пристанище.


Снимка на 3021795 от Pixabay

Островът се гордее с
Bibo Park – най-иновативния биопарк в Европа

Ibiza Biotechnological Botanical е посветен на биотехнологиите и експерименталната ботаника; той е дом на над 30 000 растения и място за наблюдение, обучение и … просто релакс.
Отворен през май 2022 г. неговият фокус е върху опазването на застрашени ендемични за острова и архипелага Питиусас видове и практическите приложения на растенията в устойчивите технологии. Тук може да видите как работи отобиореактор, който култивира водорасли за производство на електроенергия и улавяне на въглерод или батерии и генератори, захранвани от почвата, както и „първото зеленчуково пиано в света“ и др.

Ес Ведра (Es Vedrà) заслужава да е емблемата

Ибиса. Скалистият остров, заедно с по-малкия Es Vedranell, се издига гордо на 400 метра над морето на около 2 км от югозападния бряг на острова.


Снимка на marucha от Pixabay

Ес Ведра е обвит в митове и легенди още от древността – според едни той е дом на сирените, чиито песни примамвали моряците към сигурна гибел, а според други – родното място на финикийската богиня Танит. Двата варовикови острова са защитена територия, заради редки видове, които го обитават.
Репутацията на Ибиса като един от най-известните парти острови на планетата може да отблъсне много хора, но пък и да привлече други. Във всички случаи този малък „балеар” предлага много повече от нощни клубове и партита до сутринта. Плажовете на Ибиса са възхитителни, морските дарове са страхотни, а суровият пейзаж е истинска радост за окото.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.