Необятна Европа

Непознатата Клайпеда
Публикувано на: 10.05.2024 г.
Клайпеда, третият по големина град на Литва, е като огромен къс самороден кехлибар - най-мистериозният минерал в света. Сгушен на брега на Балтийско море той е и единственото северно пристанище, което не замръзва и единственото в Литва, основано през 1250 г. от Ордена на тевтонските рицари под името Мемел на името на река Немунас. Първите заселници погрешно вярвали, че проливът, свързващ Куршската лагуна с Балтийско море, всъщност е устието на тази могъща река. Живописната природа, богатата история, морското наследство, културните традиции и архитектурното разнообразие му придават неповторим чар.


Сн. Konstantin Tarlin от Pixabay

Градът е разположен на тесния канал, който свързва Куршската лагуна и река Неман с морето. Името на литовски означава "лоното на Балтийско море“ и в това има дълбок смисъл – оживеното пристанище е основен транспортен център на Латвия, който я свързва със съседите ѝ от Прибалтика и Европа. Годишно през него минават 70 млн. тона товари, а делът му в БВП на страната е 6,18 на сто.

Пристанище Клайпеда е едно от най-вълнуващите круизни дестинации и задължителна спирка в Балтийско море.

„Фактът, че всяка година нови круизни кораби пристигат в Клайпеда, а тази година ще имаме десет, е убедително доказателство, че работата по представянето на Литва като морска държава и привлекателността на страната ни дава осезаеми резултати”, подчертава Кристина Гонтие, мениджър „Международни връзки” по време най-голямото изложение за круизи в света „Seatrade Cruise Global 2024”, което се проведе миналата седмица в Маями. Според нея подобни форуми са чудесна платформа за директен разговор с компаниите, от които стават ясни техните нужди и бъдещи планове.

Първото, което пасажерите виждат, щом корабът им акостира на терминала, е скулптурата „Детска мечта” (на литовски Vaikystės svajonė), изобразяваща момче, което поздравява пристигащите плавателни съдове. Оттам туристите се отправят към

сърцето на града - Театралния площад

мястото, където се провеждат много концерти, различни художествени и културни събития. Всяко лято площадът се изпълва с шума, цветовете и суетата на ежегодния Морски фестивал. Събитието привлича стотици хиляди посетители с разнообразието от събития и дейности на морска тематика, едно от които е състезанието за ветроходни кораби.


Сн. ЛЕОНИД СОБОЛЕВ от Pixabay

Театралният площад се намира между двата пазара – Новия и Рибния, и се слива с тях през 19 век, като образува Пазарната улица от църквата „Свети Йоан” до замъка на Крайпеда. Още през 17 век на него се изнасяли различни пиеси от пътуващи театрални трупи.

Великолепната скулптура на Ан от Тарау (Taravos Anikė) – босоного момиче с цвете в ръце, посветена на поета Симон Дах, посреща посетителите на Театралния площад. Това е само една от впечатляващите скулптури, с които е известен Старият град. Разглеждайки го, ще срещнете Котката с лице на джентълмен (Katinas džentelmeno veidu) и Магическата мишка (Stebuklingasis peliukas), на която прошепнете желанието си, ще се сблъскате с огромен дракон, преди да поздравите Коминочистача (Kaminkrėtys), който наблюдава туристите от покрива.


Сн. Åsa K от Pixabay

Маршрутът отвежда до хълма Джон

(Jono kalnelis) на устието на река Данге, където е единственият оцелял равелин, останал от крепостната стена, издигната през 1252 г. от Ливонския орден. Замъкът, наречен от тевтонците Мемелбург, играе ключова роля в историята на Великото литовско херцогство. След като бастионът губи военното си значение, постепенно се превръща в руини, а тухлите му са използвани за изграждането на Стария град през втората половина на 19 век, известен със своята фахверкова архитектура.


Сн. drakonas от Pixabay

Историческото сърце на Клайпеда има драматична история – той е жертва на опустошителни пожари през 1540, 1678, 1757 и 1854 г. Най-трагичният период на Стария град обаче е Втората световна война, когато църквите са разрушени, а всички сгради – силно повредени. Когато Червената армия влиза в града през януари 1945 г. в него живеят само 28 човека.

Едва през 1963 г., след обявяването на Стария град на Клайпеда за градски паметник, започва възстановяването му. През следващите няколко десетилетия са реставрирани около 70 сгради. В центъра му се намира музеят Amber Queen.

Балтийският кехлибар е важна част от националното наследство. Според литовската легенда

той е част от замъка на морската богиня Юрате,

който бог Перкунас разрушил като наказание за любовта ѝ към смъртния рибар Каститис. Затова кехлибарът се смята за магически камък, който не само прогонва злото, но и носи творчество, късмет, мир и любов.

Мащабът на колекцията на Amber Queen е впечатляващ. Тук могат да се видят над 18 000 отделни предмети, 50 уникални късове по размер, цвят и форма – между 1 и 4,5 кг, открити мината „Янтарни” близо до Калининград, и фрагменти от Кехлибарената стая, които дават представа за различните аспекти от естествената, културната и художествената история на „литовското злато”. Експозицията включва и естествени форми, като капки, сталактити и шлаубен – слоест кехлибар, образуван от последователни потоци смола.


Сн. Gru от Pixabay

Клайпеда ще ви изненада.
Oпознайте традициите и неповторимия архитектурен стил на Стария град, опитайте вкусната храна и станете свидетел на забележителните шумни и цветни градски фестивали.



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.