Необятна Европа

Мадейра – цветната градина на Атлантика
Публикувано на: 17.05.2024 г.
Мадейра – португалската територия в сърцето на Атлантика, се ражда от мощно изригване в океана преди около пет милиони години. Пепелта, разтопената лава и скали оформят четирите острова, които съставляват архипелага – Мадейра, Порто Санто, Дезертас и Селвагенс.

Подобно на Санторини вулканичното раждане на островите, създало удивителни пейзажи, ги превръща в популярна туристическа дестинация.

Първите европейци, открили тази вълшебна красота

през 1419 г., са португалските мореплаватели Тристао Вас Тейшейра, Бартоломеу Перестрело и Жоао Гонсалвеш Зарко. Шест години по-късно започва колонизирането на архипелага и откриването на огромните му богатства.


Сн. личен архив

Островите се отличават не само с буйна растителност, но и с природни ресурси, а стратегическото им положение в Атлантическия океан ги прави удобна спирка за запасяване с вода и провизии на екипажите, отправили се към Африка и Америка.
Още през първите години на колонизирането им на тях започва да се отглежда захарна тръстика, донесена от Сицилия от португалския престолонаследник Дом Енрике, известен като Енрике Мореплавателя. Това е времето, когато захарта в Европа се цени колкото златото. На островите възникват огромни плантации и мелници за преработка.

Захарта от Мадейра се изнася за Фландрия от 1492 г. и се заменя за уникални произведения на фламандското изкуство. С тази индустрия островната група се прочува в Европа и привлича търговци в пристанището Фуншал, който получава статут на град с кралската харта на крал Мануел I от 21 август 1508 г.


Сн. личен архив

Разположен на стръмен склон към Атлантическия океан, този космополитен град, прегърнат от щедра природа е

най-големият туристически, търговски и културен център

на Мадейра днес. Градът носи името на сладко миришеща дива билка резене (Foeniculum Vulgare), която в миналото расте в изобилие около пристанището.

Съвременният град се състои от десет енории – Imaculado Coração de Maria, Monte, Santa Luzia, Santa Maria Maior, Santo António, São Gonçalo, São Martinho, São Pedro, São Roque и Sé, разположени върху площ от 76 kм² от морето до планината. Колкото по нависоко се изкачвате, толкова по-изумителна става гледката към океана.

Необичаен и цветен столицата на Мадейра предлага на всекиго по нещо – от градския пазар с екзотични цветя, плодове и зеленчуци, риба и рибни деликатеси, до централния площад, около който са разположени повечето забележителности на стария град, като Епископския дворец, превърнат в Музей на сакралното изкуство, катедралата, двореца „Сан Лоренсу” и цветния парк „Градината на св. Екатерина”.


Сн. личен архив

Специален град като
Фуншал предлага уникален начин за придвижване

лифт, тук-тук и дървените шейни, за които Ърнест Хемингуей признава, че е „най-вълнуващото пътуване” в живота му.
Carros de cesto do Monte, известни като Monte Toboggan, се появяват в Мадейра като средство за придвижване през 1850 г. Изобретението на местните им помага да се спускат по-бързо по склона, свързващ село Монте с пристанището Фуншал.

Автентичният дизайн е запазен и до днес – дървените колички напомнят на плетени кошове от ракита, монтирани на плъзгачи, бутнати от мъже, наречени carreiros. Няма как да ги сбъркате – подобно на гондолиерите във Венеция, те също имат задължителен дрескод, състоящ се от типични бели дрехи, сламени шапки и обувки с гумени подметки, които служат за спирачки.


Сн. личен архив

Маршрутът, дълъг два километра, се взема за около десет минути, като започва от енорията на Монте и завършва в Ливраменто във Фуншал. Освен адреналин и емоции, пътуването предлага разкошни гледки към столицата на Мадейра и целия залив. За туристите е предвиден кабинков лифт, първа станция на който е в стария град. Той ги отвежда до църквата на Монте, откъдето пътешествието започва.

Монте има славата на „селото на шейните“

По традиция те са ръчно изработени от квалифицирани занаятчии и майстори дърводелци. Използваният материал е с високо качество. Само по себе си селото, надвиснало на 550 метра надморска височина над пристанището, също е атракция. Градината в Quinta Monte Palace, собственост на фондация José Berardo, впечатлява с огромната си колекция от 100 000 екзотични растения, с езерцата, африканските скулптура и сбирката от минерали от цял свят.

Историята на Мадейра – от 15 век досега, е разказ за открития и приключения, който дължим на тримата португалски морски капитани, които случайно намират тази неизследвана територия по време на едно от своите пътувания. Поразени от гъстите гори, които покриват острова, му дават името „Мадейра“ – „дърво” на португалски, познат днес като „Острова на вечната пролет”.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.