Открий тайните на маите

Ушмал - "построеният три пъти" град на маите
Публикувано на: 01.10.2019 г.
Ушмал е определян като един от най-запазените древни градове, останали от цивилизацията на маите.

 Ушмал е определян като един от най-запазените градове, дело на древната цивилизация на маите. Често попада и в класациите за най-значимите архитектурни обекти, не само в Мексико. Включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО, днес Ушмал продължава да предизвиква интерес както на учените, така и на туристите.


Историята на Ушмал


Изграден на полуостров Юкатан, Ушмал е датиран около 700 г. Смята се, че името му означава "построен три пъти", а самите постройки и тяхното разположение показват отличните познания в астрономията на маите. Изследванията сочат, че в града са живяли около 25 хил. души, а археолозите смятат, че сградите са строени между VIII и X век. Разположението му също не е случайно, тъй като в миналото тази част на полуострова се разраства и развивиа във важен търговски център. Градът е изоставен след X в. Една от предполагаемите причини е липсата на естествен водоизточник, което прави събирането на дъждовна вода важно за оцеляването на маите в града. Може би и поради тази причина, основно място е отредено на Бога на дъжда, чийто лик присъства в украсата на сградите.


Снимка: iStock / Photo Beto

С какво се отличава Ушмал? 


Битът, животът и културата на маите сами по себе си предизвикват изследователя в нас, но Ушмал залужава не по-малко внимание от Чичен Ица, например. Впечатление прави самото разположение на сградите. За разлика от други древни градове, при които се наблюдава геометрична архитектура, тук сградите  внимателно подредени, така че да са ориентирани към изгряването и залязването на Венера. 

Едно от най-интересните здания е Пирамидата на магьосника, понякога наричана и Пирамидата на джуджето. А нейното име и изграждане са свързани с местна легенда. Според нея, градът щял да има нов цар, когато от джунглата се чуе мелодията на магически инструмент. Един ден, от нищото, се чул странен звук, идващ от дълбините на джунглата. Когато се заслушали, хората разпознали мелодията от магическия инструмента. Звукът ставал все по-силен и тогава се появило джудже-магьосник. 

Кралят, който до момента управлявал, се опитал по всякакъв начин да попречи на вълшебното създание да отнеме властта му и го изправил пред редица сложни изпитания. Но колкото и трудни да били те, джуджето ги изпълнявало без да се възпротиви. Накрая кралят решил да му възложи задача, която е невъзможна за изпълнение - да построи внушителна пирамида само за една нощ.

Когато всички се събудили сутринта, пирамидата се издигала над всички останали сгради! Ето защо Пирамидата на магьосника понякога се нарича и Пирамида на джуджето.


Снимка: iStock / f9Photos

Извън приказния елемент, според изследователите, пирамидата е имала чисто практическа насоченост. Като най-висока постройка, тя е използвана от главния жрец. Освен че можел да се издигне над всички, от тази височина можел и по-лесно да наблюдава звездите. Така се обясняват и техните магически способности - на отличното познаване на разположението на небесните тела и тяхното влияние на земята.

Друг пример на забележителната архитектура на маите е Дворецът на губернатора. И до днес са запазени орнаментите и украсите с лика на бога на дъжда. Интересна част от двореца е една от терасите, на която е разположена Платформата на ягуарите - смятана за олтар.


Снимка: iStock / Iren_Key

С множество елементи и детайли е така нареченият Женски метох. Всъщност се предполага, че сградата е била предназначена за училище, но първоначално испанците оприличили сградата на метох, заради големия брой отделни помещения. Стените отново са покрити с гравюри както на бога на дъжда, така и на птици, маймуни, човешки фигури.

Защо да посетя Ушмал?


Ушмал е още едно доказателство за развитието на древната цивилизация на маите. И ако при други запазени древни градове е пълно с туристи, тук може все още да разгледаме без да се препъваме в един в друг. От друга страна, всичко е много добре съхранено и наистина можем да добием представа за живота на тези изключителни хора.

 



Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.