В Словения се раждат дракони?

В Словения не само има дракони, но и зоолози са успели да заснемат тяхното излюпване!

Едни от най-редките пещерни животни - черен протей, наричани и „човешка рибка“, имат изключителна прилика със съществата от приказките и се срещат в пещерата Постойна яма в Словения.

Самата пещера е една от най-известните в Европа и е посещавана от милиони туристи от цял свят всяка година. Именно в нея е най-дългият пещерен туристически маршрут в света, който е дълъг повече от 5 км. Изключителните образувания в карстовата пещера могат да се видят с разходка с влакче и пеша. Интересно е, че самата пещера е много добре обезопасена и дори пътека е от специална настилка, която не се хлъзга.

Освен приликата с дракони, която ражда различни истории и легенди, бледорозовата им кожа наподобява човешката, откъдето идва и прозвището „човешка рибка“.

Черните протеи достигат над 30 см дължина и са обявени за най-големите земноводни в света, обитаващи пещери. Мистиката около животинчето се засилва и от факта, че може да оцелее без храна цяло десетилетие, както и да живее до 100 години.

Интересът към словенските дракони и тяхното потомство е продиктуван и заради дългия период на съзряване на женската – цели 15 години. Освен това, те се размножават веднъж на 6 години и оцеляването на малките е изключително трудно.

Именно поради тези причини, зоолозите заснемат излюпването на малките дракончета през 2016 г.