Винаги е време за море

Миконос - да се влюбиш в живота
Публикувано на: 08.05.2024 г.
Миконос е удивителен случай на архетипен остров, където мечтите на хедонисти от цял свят се сбъдват. Островът от Цикладския архипелаг винаги е бил непредубеден към чужденците – това личи от многобройните сведения на кръстоносци, пътешественици и авантюристи, които кръстосват Европа през вековете. Далеч преди да бъде превърнат в глобална туристическа икона, той е част от обширните морски и търговски мрежи на Средиземно море.


Сн.: личен архив

Първите туристи стъпват на острова

през 20-те години на миналия век. Това е периодът, когато образован елит от любители на античността, археолози, художници, архитекти и богати градски жители посещават съседния свещен някога остров Делос – родното място на божествените близнаци Аполон и Артемида, и така „откриват“ Миконос и започват да оформят неговия глобален характер. Тенденцията се засилва в началото на 60-те, когато той се превръща в любимо убежище на Аристотел Онасис и съпругата му Жаклин Кенеди. След тях се настаняват хипитата, които търсят любов, свобода, нови приятели и забавление.
Имиджът на туристическа дестинация, Миконос дължи на Фредис Дактилидис, основател на легендарния Paradise Beach. В духа на хипи движението за „мир, любов и свобода”, той създава първия къмпинг и официален нудистки плаж и започва да ги промотира по света.


Сн.: личен архив

Постоянните жители на острова са около 11 000, но населението нараства до 10 пъти повече през летните месеци.

Островът носи името на сина на Аний,

владетел на Делос, който бил син на Аполон и нимфата Рео. Легендата разказва, че парчето суша е създаден от Гигантомахията – битката с гигантите, един от един от 12-те подвига на прославения герой Херкулес (Херакъл). Щом ги победил, той ги хвърлил в морето, където се превърнали в огромните скали, образували Миконос.
Разкопки в древния град Фтелия сочат, че първите обитатели на острова са карийците, след тях идват финикийците, последвани от римляните, венецианците и османските турци. В Националноосвободителното въстание миконосци, които се славят като отлични мореплаватели, се включват с 22 кораба и 500 души екипаж. Местният герой е Манто Мавроген, потомък на аристократичен род, който участва в тайната революционна организация Филики Етерия и финансира революцията. След Освобождението търговската мощ на острова нараства, благодарение на текстила, продаван по света. Традиция, която съществува и до днес в множеството бутици за дизайнерско облекло, отличаващо се със стил и фантазия.


Сн.: личен архив

Световноизвестни диджеи гостуват

всяка година в Cavo Paradiso, наричан от мнозина като „Храма на развлеченията“. Ако пък сте любители на латино, вашето място е живописната градина на COYA. Стотици хиляди туристи идват на острова заради култовия плажен клуб Super Paradise, за да се насладят на плуване, изискана кухня, водни спортове и … диви партита.

Друг легендарен бар на Миконос е Galleraki в Малката Венеция, откъдето се открива великолепна гледка към вятърните мелници и морето по залез. Един коктейл в него е задължителен, ако сте на острова. Той се помещава в сграда от 1800 г., която собственикът Дамианос Грипарис превръща в бар през 1989 г.

Ако пък търсите

бохо стил и спокойна атмосфера

Вашето място е Alemagou, където да се насладите на гмуркане във водите на Ftelia, храна и напитки. Един от акцентите са задължителните следобедни партита на фона на залеза.


Сн.: личен архив

Безспорно едно от най-фотографираните места в Matogiannia е бар Aroma, известен още с разнообразието от коктейли и прекрасни гледки. Но ако търсите удивителна 180-градусова панорама, изкачете се до 180⁰ Sunset Bar на хълма над Хора. Препоръчително е да отседнете там следобед и да дочакате залеза за най-впечатляващите снимки.

Още снимки за спомен

Църквата Panagia Paraportiani е едно от най-сниманите места на острова. Непременно трябва да я посетите. Комплексът се състои от пет по-малки църкви, като тази на Агиос Ефстатиос е в центъра, а Агиос Анаргирои, Агиос Созон и Агия Анастасия я заобикалят. Друга забележителност са вятърните мелници, разположени в южната част на Хора между живописния Алефкандра и квартал Ниохори. Вятърни мелници има и в Ано Мера. Ако нямате снимка с тях, все едно не сте били на острова.


Сн.: личен архив

Легендарният фар Арменистис се издига гордо в една от най-северните части на острова. Макар и изоставен, той е притегателна точка за туристите, тъй като предлага уникална гледка и възможности за много впечатляващи снимки.

Споменавайки Ано Мера, се сещам за отличната

традиционна храна, предлагана в планината

известна със своите таверни. На централния площад на селото ще намерите много възможности за обяд или вечеря и ще се радвате на изключителното гостоприемство на местните.
В района на Агиос Стефанос, освен на традиционна кухня, ще се насладите на очарователна гледка към хоризонта. Качествени гръцки мезета и ароматно вино ще откриете в таверни като Limnios и Meraki в Cavo Tagoo, подправени с местна музика и идилична гледка по залез, когато слънцето се губи в далечината.


Сн.: личен архив

Еднодневни екскурзии с корабче
Делос е островът, който направи Миконос известен по света. В древността малкият цикладски остров е свещено място за поклонение – тук Лето дава живот на близнаците Артемида и Аполон, а по-късно се превръща в най-големия пазар на роби в Средиземно море. Известен е като столицата на Делоския съюз, където се съхранява хазната на гръцките градове-държави. Редовни фериботи отвеждат туристите до музея на открито, за да видят един от най-прочутите паметници на острова – Алеята на лъвовете, изградена през VII в. пр.н.е. от жителите на Наксос, да посетят храма на Изида в подножието на планината Кинтос, построен през II в. пр.н.е., и да видят античния театър за 5000 зрители от III в. пр.н.е., откъдето се открива впечатляваща гледка към Егейско море. Точно до Делос е Ринея – ако сте любител на гмуркане, вземете лодка до острова. Или пък се разходете до Трагониси с неговата дива красота, съчетана с великолепните тюркоазени води и потайни пещери.


Сн.: личен архив

Гмуркане в кристално чисти води

предлагат и плажове на Агиос Состис и Капари, където без шезлонги и такси ще се насладите на абсолютното спокойствие и чистата красота на естествения пейзаж. Ако търсите още вълнуващи преживявания, едно от тях е гмуркате с шнорхел в Лия. Пълна тяхна противоположност е космополитният плаж Псару, където международни джет сетъри се събират всяко лято в един от най-популярните плажни барове на острова Nammos.
И още нещо за гмуркачи – около Миконос има два кораба „Анна ΙΙ“ и „Пелопонисос“, които стоят на морското дъно. Училището за гмуркане GODIVE осигурява безопасно подводно пътешествие до тях.

С всичко това – автентичността, свободата, типичния цикладски пейзаж и гостоприемството на местните жители, Миконос се е превърнал в нещо, което антрополозите наричат „лиминално пространство” – място на свобода, където правилата на ежедневието не важат, в истински рай за обичайни туристи и за хедонисти.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.