Новини

Една легенда се завръща – Queen Mary отново е отворен за посетители
Публикувано на: 15.06.2023 г.
След три години на тотален ремонт за милиони долари легендарният кораб Queen Mary отново ще бъде отворен за посетители на 8 юни в Лос Анджелис.



Бляскаво начало

Великата стара дама на трансатлантическите круизни линии, кръстена на съпругата на крал Джордж V, е най-големият и най-бързият кораб, строен в периода от 1930 до 1936 г. в корабостроителницата John Brown & Company в Клайдбанк, Шотландия. Шикозният линеен кораб, за която британска корабна и круизна компания Cunard Line, базирана днес в Carnival House в Саутхемптън, не пести средства, въпреки Голямата депресия, прави своя дебют 27 май 1936 г.

Това е най-скъпият плавателен съд тогава - 3.5 млн. паунда, които днес се равняват на 223 млн. британски лири. Удобствата на борда включват пет зони и салони за хранене, два коктейл бара и плувни басейна, голяма бална зала, игрище за скуош салони за красота, библиотеки, детски градини, музикално студио, зала за лекции, колиби за кучета, стаи за молитви, телефонна връзка с всяка точка на света и дори малка болница. Обиколката на палубата се равнява на разходка по Риджънт стрийт. Но най-голямата атракция на борда е стенописът в основния ресторант – карта на Атлантическия океан и кристален модел на кораба, който проследява неговото движение. Плавателният съд е осветен тогава с 30 000 лампи, притежава гараж за 36 коли и акър кухни за едновременно приготвяне на 50 000 ястия.

Queen Mary постави нов стандарт в трансатлантическите пътувания, които богатите и известни смятаха за единствения цивилизован начин за пътуване. Тя бързо завладява сърцата и въображението на публиката от двете страни на Атлантика, представяйки духа на една епоха, известна със своята елегантност, класа и стил. В продължение на три години след първото си пътуване, Queen Mary е най-великият океански кораб в света, превозващ холивудски знаменитости като Боб Хоуп и Кларк Гейбъл. С него плават кралицата майка, херцога и херцогинята на Уиндзор, Лоурел и Харди, шест пъти Уинстън Чърчил.


Сн.: Pixabay

През септември 1939 г. луксозният плавателен съд акостира в Ню Йорк и това е последното му плаване с цивилни пътници.

В служба на Атлантата

Ветеранът, плавал в Северния Атлантик до 1967 г., е известен с това, че участва във Втората световна война (ВСВ) и се превръща в презокеански луксозен лайнер за богатите и известните след нея.

По време на войната Queen Mary става неузнаваем – бляскавият му интериор е свален, а корпусът - пребоядисан е в камуфлажно сиво и използван за транспортиране на войници и военнопленници. Шест мили килими и 220 каси с порцелан са прибрани на склад до 1947 г.

По време на ВСВ лайнерът записва нов рекорд – за най-голям брой хора на борда (16 683) и скорост 30 възела, а Чърчил заявява, че благодарение на него продължителността на бойните действия е съкратена с една година. Заради обстоятелството, че Queen Mary е най-бързият кораб за времето си, той успява да избегне подводниците, с което си спечелва прозвището „Сивия призрак”.

Ветеранът се връща на служба през 1947 г. за Cunard Line и заедно с Queen Elizabeth доминира трансатлантическите пътнически пътувания до настъпването на ерата на реактивните самолети.

След 10-месечен процес на реновиране, който връща първоначалния блясък на кораба, Queen Mary възобновява редовните пътнически услуги през Атлантическия океан на 21 юли 1947 г. и прави това още две десетилетия.

В следвоенните години плавателният съд е толкова бляскав, че си спечелва прозвището „най-величествения плаващ кораб”, отчасти заради дворцовия си интериор в стил арт деко.

В пенсия

През 60-те години на миналия век популярността на пътуванията със самолет нарастват главоломно и това е сигнал за края на една ера. До 1965 г. целият флот на Cunard Line e на загуба и компанията взема трудното решение да пенсионира легендарния кораб, като го продава за 1.2 млн. паунда. Така на 31 октомври 1967 г. Queen Mary отплава на своето хилядно и последно пресичане на Серевния Атлантик и акостира в Лонг Бийч, Калифорния, на 9 декември 1967 г. Оттогава Южна Калифорния става негов дом. По време на вярната си служба лайнерът е превозил общо 112 000 пътници и е пропътувал повече от 3 792 227 мили.


Queen Mary става атракция на Лос Анджелис – превърнат е в хотел с три ресторанта от световна класа, където се правят сватби и корпоративни събития. Хотелът в арт деко се отличава от всеки друг с автентичната си ламперия, работещи илюминатори и оригинални произведения на изкуството от 1930 г. Всяка каюта е с уникален дизайн, който потапя гостите в атмосферата на трансатлантическите пътувания през 30-те и 40-те години на миналия век. Те могат да отседнат в апартамента на Чърчил, да ползват солена и сладка вода в баните, или пък да участват в паранормални преживявания, които предлагат аниматорите на Eagle Hospitality – компания с 18 хотела в портфолиото си, последната от многобройните оператори, които се опитаха, но не успяха да върнат блясъка на Старата дама, която днес официално е собственост на град Лонг Бийч.

Легендата губи блясъка си

през 2020 г., когато е затворен заради COVID-пандемията, и бързо се разпада. Оттогава градският съвет на Лонг Бийч работи неуморно, за да върне предишния блясък и слава на 1019-футовия ветеран. Въпреки че все още е на вода, той е класифициран като сграда, а не като кораб, и е предложен на лизинг като недвижим имот. Конкурсът за него и прилежащите към него 14 акра печели хотелиерската компания Urban Commons срещу 12 млн. долара и по договор ще го поддържа и експлоатира до 2082 г. „Това партньорство ще осигури инвестиции за Queen Mary , като на свой ред ще укрепи два индустриални сектора на Лонг Бийч - туризъм и хотелиерство, транспорт и логистика“, уверен е кметът на града Рекс Ричардсън.


И така лайнерът отново е отворен за посетители, като на 8 юни гости ще посрещат Promenade Cafe и Chelsea's Chowder House, а от 2 юли хотелът ще приеме първите гости.


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.