Новини

I част - 7 топ дестинации, които са застрашени от изчезване
Публикувано на: 20.06.2023 г.
Един ден те може би ще изчезнат без следа ... Представете си свят без Венеция, Петра, Малдивите … Военните конфликти, климатичните промени, замърсяването на въздуха, ерозията и безброй други фактори застрашават някои от символите на колективното ни постижение, въображение и мечти.

Спомнете си за великолепната Палмира, която армията на ИДИЛ разруши през 2015-2017 г., за минарето на историческата джамия Ал Омаяд в Алепо, рухнало след артилерийска престрелка между сирийската армия и бунтовническите сили, за взривените от талибаните колоси на Буда в Афганистан или историческата крепост на Газиантеп, разрушена от серията земетресения, сполетели Турция и Сирия в началото на тази година.

Все пак се надяваме, че нашата цивилизация ще съумее да запази своите емблематични градове и паметници, за да очароват и вдъхновяват идващите след нас поколения.

Венеция, Италия


Снимка: Личен архив

Със своите канали, зашеметяваща архитектура и богато културно наследство, Венеция е дестинация, която пленява сърцата на милиони посетители всяка година. Само през миналата година градът е посетен от 8.9 млн. туристи. Но учените алармират, че „плаващият град“ ще стане подводен до 2100 г., когато се очаква нивото на Адриатическо море се повиши с до 140 см. Ако това звучи прекалено апокалиптично, нека припомним, че 70% от Ла Серенисима бяха потопени от приливните води през 2019 г.
Дворците, издигнати върху дървени пилони, са потънали с около 120 мм през 20 век, когато морското ниво се е покачило със 110 мм. Известна надежда дава системата от плаващи диги „Мойсей”, която заработи в лагуната през 2020 г.

Олимпия, Гърция


Снимка: Личен архив

Разположена в северозападната част на живописния полуостров Пелопонес, Олимпия привлича пилигрими от дълбока древност. Това е родното място на най-известното и важно спортно събитие в древния свят. Олимпийските игри се провеждат тук на всеки четири години от 776 г. пр. н. е. до 393 г. сл. н. е. Но не само – това е мястото за поклонение на гръцкия бог Зевс от около 10 век пр.н.е. Тук се е издигала прочутата статуя на Зевс от Фидий – едно от 7-те чудеса на древния свят, както и тази на Хермес, изваяна от ръцете на Праксител, и статуята на Нике от Пайониос.
Олимпия се нарежда сред най-добрите туристически атракции на Гърция. Но това скоро може да се промени. През последните години горещите и сухи лета доведоха до необуздани горски пожари, които изпепелиха околните райони и плъзнаха към прочутите руини. Рисковете за археологическия парк нарастват. Часовникът тиктака, докато климатът продължава да се променя, и тези, които искат да се докоснат до величествената Олимпия, са изправени пред надпревара с времето.

Мъртво море, Израел, Йордания и Палестина


Снимка: Личен архив

По жестока ирония Мъртво море умира с тревожна скорост в резултат на изменението на климата и слабия дебит на основния му воден източник река Йордан. Учените са установили, че бреговата линия се отдръпва с около 90 см на година. Неговата площ се е свила с една трета през последните 40 години и му дават още 50 години преди да изчезне завинаги.

Известно с високите си нива на сол – което позволява на посетителите да се носят без усилие – и предполагаемите си лечебни свойства, морето отдавна привлича туристи и търсачи на слънце от цял свят. Комбинация от човешки и геоложки фактори са допринесли за смъртта на това древно море, където нивата на водата падат със скорост от около три фута на година.

Внимавайте за дупките, ако ги посетите – около 1000 са се появили през последните 15 години.

Петра, Йордания


Снимка: Личен архив

Издълбан в червените варовикови скали на Долината на Мойсей (Wadi Musa), Петра е процъфтяващ търговски център и столица на Набатейското царство между 400 г. пр. н. е. и 106 г. сл. н. е. Векове наред градът остава в скалистия пустинен каньон в югозападния ъгъл на днешното Хашемитско кралство Йорданияот до 1812 г., когато швейцарецът Йохан Буркхарт преминава тесния проход Siq, преоблечен като бедуин, и открива за света удивителните храмове, гробници и манастири от червен пясъчник. Макар че 85% от Петра все още е под земята, онова, което е над нея е застрашено от ерозията и от драматичния ръст на посетителите - от 44 000 през 1984 г. до 905 000 през 2022-а. Туристите и наетите от тях камили, коне и магарета износват каменните настилки и ускоряват разрушаването на сградите. Учени от Националния тръст на Петра изброяват редица заплахи, в това число структурна нестабилност и проблеми в управлението на обекта, който бавно изчезва под пръстите на туристите – само за десетилетие те за износили повърхността на Съкровищницата (Al-Khazneh), с 3.81 см и не ясно какво ще остане за бъдещите поколения.

Kasbah Telouet, Мароко


Снимка: Личен архив

Някога дом на могъщото семейство Ел Глауи, тази популярна мароканска туристическа дестинация в Атласките планини постепенно изчезва под напора на ерозията. През 2010 г. беше обявен проект за възстановяване и запазване на това, което е останало от този оригинален дворец.

Kasbah Telouet е често пренебрегвана дестинация – повечето туристи се насочват към най-известната от всички kasbah – Ait Benhaddou, близо до Урзазат. Въпреки това, със своите рушащи се стени и зашеметяващи мозайки, Kasbah Telouet си заслужава да бъде посетена, заедно с Ait Benhaddou, сахарските дюни на Erg Chebbi или като еднодневна екскурзия от Маракеш.

Построено през 1800 г. имението е имало далеч по-добри дни, заради стратегическата си позиция на транссахарския търговски път и близостта си до солните находища в района. След обявяването на независимостта на Мароко през 1953 г., семейство Глауи е прогонено и имотът е оставен на милостта на времето и ветровете.

Малдивите


Снимка: Личен архив

Най-ниско разположената страна в света със средно 1,5 метра над морското равнище. Ако нивата на морето продължат да се покачват, тя бързо ще се окаже под водата и то в рамките на нашия живот.

Девствени плажове, зашеметяващи места за гмуркане с шнорхел и петзвездни курорти примамват тълпи посетители на Малдивите всяка година. През миналата година техният брой достига 1.6 млн. туристи. Но бъдещето не изглежда светло за най-ниско разположената държава в света, чиито 1190 коралови острова бавно потъват в Индийския океан. Програмата на ООН за околната среда прогнозира, че населението на атолите могат да станат първата нация, изгубена от океана – потенциално до края на двадесет и първи век – ако морското равнище продължи да се покачва със сегашната си скорост.

Големият бариерен риф, Австралия


Снимка: Личен архив

Дом на 2900 коралови рифа, 600 острова и повече от 1500 вида риби, Големият бариерен риф е едно от местата с най-голямо биоразнообразие на планетата… засега. Любимият австралийски риф е загубил около половината от кораловото си покритие през последните 30 години в резултат на увеличените тропически бури, избелването на коралите и подкиселяването на океана. Ако нивата на въглеродно замърсяване и температурите на морето продължат да се повишават, експертите прогнозират, че кораловите общности могат да бъдат изправени пред необратими щети до 2030 г.

Ако планирате пътуване до една от дестинациите, за които писахме, побързайте, за да има какво да разказвате един ден на внуците си!


Автор: Светлана Ваташка

Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.