Новини

Венеция ще контролира свръхтуризма с нова такса от 5 евро
Публикувано на: 07.09.2023 г.
След като Акропола в Атина разкри планове за ограничаване на броя на посетителите този месец, един от най-известните италиански градове, домакин на прочутия Международен филмов фестивал, Венеция – също обяви мерки за контрол върху свръхтуризма.

Градските власти обявиха нова система за билети, която ще изпробва в пиковия сезон догодина. Всеки посетител на историческия град, който иска да види площад Сан Марко или да премине по прочутия мост Риалто, ще трябва да плати такса от 5 евро. Идеята не е нова – тя датира от 2019-а, но пандемията от COVID-19 отложи въвеждането ѝ. „Регулирането на туристическите потоци в определени периоди е необходимо, но това не означава затваряне на града. Венеция винаги ще бъде отворена за всички“, обеща кметът на града Луиджи Бруняро.


Сн.: Личен архив

Таксата за влизане във Венеция ще се плаща през специален уебсайт или чрез приложение за смартфони, което е в процес на създаване. След плащане, ще се издава QR код, който ще се показва в случай на проверка. Няма да има специални гишета за продажба или бариери за достъп и контрол. Проверките ще се извършват на случаен принцип от туристическа полиция и общински агенти. Таксата ще бъде задължителна за еднодневните посетители, които не нощуват в града. За отсядащите във Венеция за повече от една нощ, грижата за QR кода има хотелиерът, защото те вече са платили допълнителната такса с туристическия данък. От 5 евро са освободени децата под 6 г., жителите на града и техните роднини, както и туристи, пътуващи с автобус с платен данък ZTL. „Целта е да се обезсърчи ежедневният туризъм в определени периоди, в съответствие с крехкостта и уникалността на града“, поясни Бруняро.


Сн.: Личен архив

Градът, известен със своите канали и гондоли, привлича хиляди туристи по време на карнавала (Carnevale di Venezia), който всяка година започва две седмици преди „пепелната сряда” и продължава до Сирни Заговезни. За властите това е най-подходящият период за теста. 30-дневният пробен период вероятно ще бъде разпределен през официални празници и натоварени уикенди през пролетта и лятото на следващата година. „Целта е да се намери нов справедлив баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция, и тези, които посещават града", подчерта Симоне Вентурини, съветник по туризма на Венеция. Той добави, че целта в никакъв случай не е печеленето на пари, а само за администриране на схемата.


Сн.: Личен архив

Новата мярка идва след решението на ЮНЕСКО да включи Венеция и нейната лагуна в списъка на световното богатство в риск през юли. Тогава експертите прецениха, че те са в опасност, защото Италия не взема достатъчни мерки, за да защити града от въздействието на изменението на климата и масовия туризъм. Препоръката ще бъде отново обсъдена на среща на Комитета за световно наследство в Рияд по-късно този месец.
Все още не е ясно колко билета на ден ще се предлагат, като планът се подготвя за одобрение от по-широкия градски съвет на Венеция в средата на септември. Според данни на властите около 3,2 милиона души са пренощували в историческия център на Венеция миналата година.


Сн.: Личен архив

ЮНЕСКО постави Венеция в списъка си на световното културно наследство през 1987 г. като „изключителен архитектурен шедьовър“, но предупреди за необходимостта от „по-устойчиво управление на туризма“. На 31 юли той предупреди, че градът е заплашен от „необратими“ щети поради поредица от проблеми, вариращи от изменението на климата до масовия туризъм.

Снимки: личен архив


Напишете Коментар
Моля, въведете кода:*
Полетата със * са задължителни.